ТАДИЋ РАСКРИНКАО АЛЕКСИЋА Користи тајкунски новац за куповину политичке моћи у Србији

Тадић је изразио шок и незадовољство поступцима Алексића, који је првобитно звао СДС да се придружи НАТО коалицији, да би касније повукао своју понуду
boris tadic YT
Фото: Youtube/ Nova S

Председник Социјалдемократске партије (СДС), Борис Тадић, је јавно оптужио ђиласову перјаницу Мирослава Алексића  са листе "Србија против насиља", за покушај поткупљивања чланова његове партије.

Тадић је изразио шок и незадовољство поступцима Алексића, који је првобитно звао СДС да се придружи НАТО коалицији, да би касније повукао своју понуду наводећи као разлог кашњење у одговору.

Тадић је детаљно описао ситуацију, наводећи да је, упркос јавном позиву СДС-у да се изјасни - што су и учинили - Алексић из листе "Србија против насиља" обавестио да ипак нема места за СДС.

Овим поступком, према Тадићу, Алексић је само покрио своје праве намере, које су укључивале поткупљивање посланика СДС-а посланичким местима како би прешли у његову странку, а не искрену жељу за формирањем коалиције.

Тадићева изјава открива дубље проблеме у политичкој култури и сугерише да Алексић користи "тајкунске паре" не само за политичке маневре, већ и за шири утицај у Србији купујући "све живо".

Ко је прави Алексић, бивши Динкићев пулен - онај што се с Јеремићем клео у КиМ или овај Ђиласов "европејац"

Мирослав Алексић, тренутни председник Народног покрета Србије (НПС), има богату политичку прошлост у којој је био члан више странака, укључујући Г17 Плус, Уједињене регионе Србије, НПС, и Народне странке. У политичким круговима се 2017. године причало да је Алексић продао своју странку НПС Вуку Јеремићу за знатну суму новца, што је појава која није неуобичајена у транзиционим политичким срединама. Ове године је изазвао пажњу јавности напуштањем Народне странке и поновним оснивањем НПС уз подршку Драган Ђиласа.

Алексићева политичка платформа изгледа се залаже за контроверзне политике у очима многих грађана Србије: признавање Косова као независне државе, увођење санкција Русији и оптуживање Србије за геноцид у Сребреници. Такве политичке ставове обично прате оштре критике, посебно унутар Србије, где су питања Косова и регионалних односа веома емотивна и осетљива.

У 2016. години, Алексић је био предмет медијске спекулације о могућем именовању за министра пољопривреде у влади Александра Вучића. Дневни лист „Ало“ је 24. јуна 2016. године објавио чланак под насловом "Девенпорт гура Алексића за министра пољопривреде", у коме се наводи да је Алексић, тада лидер НПС и председник општине Трстеник, био кандидат за министра пољопривреде, и то по препоруци тадашњег шефа мисије ЕУ у Србији, Мајкла Давенпорта. Вучић је, међутим, одбио да Алексић постане део владе.

Алексић је такође имао правне проблеме; осуђен је правоснажно 10. новембра 2021. године због вређања и претњи полицајцима. Додатно, био је осуђен 15. фебруара 2021. године у Првом основном суду у Београду због лагања о Андреју Вучићу и случају „Јовањица“. У овом случају, није могао да се позове на имунитет који посланици имају за тежа кривична дела, јер су у питању била дела мањег обима.

Медији су такође извештавали о Алексићевим наводним финансијским малверзацијама док је био председник општине Трстеник. Лист „Објектив“ је 11. фебруара 2021. објавио чланак под насловом "Јеремићев потпредседник опљачкао Трстеник: Извлачио милионе преко таста и таште", где се тврди да је Алексић кроз непотизам и корупцију извлачио новац из јавних фондова. У чланку се наводи да је преко своје НВО "Фонд за унапређење ресурса грађана" коју је основао са тастом, Љубишом Кнежевићем, који је постао шеф експозитуре Националне службе за запошљавање у Трстенику, извлачио новац из државних институција. У периоду од четири године, преко фиктивних услуга НВО, наводно је из државне касе извучено 685 хиљада евра.

24 sedam

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести