Извештај ЕК о напретку и пред Одбором за европске интеграцијe

БЕОГРАД: Извештај Европске комисије о напретку Србије представљен је данас члановима Одбора за европске интеграције, а шеф делегације ЕУ Сем Фабрици је у парламенту поновио да је Србија у економском смислу напредовала, али да је неопходно да појача реформе у области демократије и владавини права.
fabrici1a
Фото: Танјуг (Видео)

"Нема потребе за измишљањем ствари, већ треба да се настави са реформама", рекао је Фабрици на седници Одбора, на којој су посланици Српске радикалне странке (СРС) његово обраћање довели у питање.

Александар Шешељ је рекао да се представници страних земаља обраћају на посебним седницама парламента и да не учествују у раду одбора Народне скупштине.

"Ако смо ми Фабрицију указали гостопримство, не значи да има право да се обрати", рекао је Шешељ, а председник Одбора Ненад Чанак (ЛСВ) му је објаснио да је Фабрици позван да појасни извештај и да има право по Пословнику да се обрати посланицима.

Фабрици је представљајући извештај рекао да се у њему на два места помиње парламент, и то у вези са законодавном и надзорном улогом. 

Како је навео, Европска комисија је проценила да треба да се створи простор за смислене дебате, за бољи партијски дијалог, те да треба да се спроведу препоруке ОЕБС-а које се тичу избора.

"Постоји читав низ питања где је Комисија била врло јасна. Један део се односи на хитне процедуре. Пре неколико дана је председница скупштине јавно дала извесна обећања да ће се унапредити рад скупштине. Треба омогућити свима који су део парламента, да без озбира да ли су већина или мањина, учествују у смисленој дебати", рекао је Фабрици.

Он је поновио да је парламент место где демократија треба да се остварује.

Фабрици је, такође, поручио да коментаре у извештају треба гледати са "фактичког становишта без политичке мотивације".

"Ми не заузимамо ничију страну. Извештај прави фотографију стања и то значи да Србија иде напред, али исто тако порука каже да морате да радите више, да остварите бољи напредак. То је снажно охрабрење које је садржано у извештају и то треба да имате на уму", рекао је Фабрици.

Посланик Српске напредне странке (СНС) Драган Шормаз каже да су наведени проблеми који се односе на скупштину тривијални и да ту не лежи срж проблема и додаје да је потребан нови закон о посланицима, као и доминантан утицај скупштине у друштву.

Шормаз је одбацио наводе да опозиција није могла да говори у парламету и као пример навео посланике Двери који су, каже, када се појединачно сагледа, више говорили од напредњака.

Он је рекао да је задовољан радом Владе Србије и додао да се нада да ће ЕУ омогућити Србији да брже отвара поглавља.

Александар Шешељ је поново затражио реч, рекавши да је "слика и прилика" односа власти и ЕУ данашња седница одбора на којој представник ЕУ "држи предавање на енглеском и пушта цртане филмове", а посланици већине "хватају белешке".

Упитао је како већина није знала да су њихови амандмани лоши за демократску праксу, док им није рекла ЕУ и у том смислу упитао да ли ЕУ треба да председава Скупштином Србије.

"Мислим да треба да упутимо Европској унији захтев да преузму председавање, пошто је очигледно требало да дође диктат из иностранства да нам они покажу шта су парламентаризам и демократија", рекао је Шешељ.

Додао је и да ЕУ тражи од Србије да призна независност Косова, као и да је после изјава француског председника Емануела Макрона јасно да се ЕУ неће ширити.

Чанак га је позвао да "предлог о председавању ЕУ Скупштини Србије упути надлежном одбору и да то иде на разматрање", јер, како каже, демократија томе служи.

Посланица Демократске странке Гордана Чомић је констатовала да у извештају о напретку за 2019. годину стоји да Србија није применила препоруке ОЕБС-а и питала, с обзиром да је о изборном процесу било речи и 2015. године, шта нас је то спречило да их применимо.

"Можете да говорите о томе шта ЕУ још није ставила у извештај, али је исход тога - ништа. Или, можемо да седнемо да разговарамо о томе зашто се препоруке понављају. То није до Европске уније. До нас је. И на нама је да одлучимо", рекла је Чомић.

Она је додала да ако наставимо овако можемо да пропустимо шансу и да сваке године констатујемо једно исто.

"Ми смо у анализама известаја давно сели у погресан воз и онда је свака станица погресна. Сада је на нама одлука да изађемо из погресног воза. Ако бисмо у извештају за следећу годину остали без опаски о препорукама ОЕБС-а, о раду скупштине, о угрожавању права изражавања, онда бисмо изашли из тог погрешног воза", рекла је она.

Председник Либерално-демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић рекао је на седници одбора да је он забринут, јер, како каже, у извештају нема перспективе, те подсетио да је Србија за пет година отворила 16 поглавља.

Он је навео да извештај и власт и опозиција представљају као победу, те да је европска орјентација у Србији слабија него икада, између осталог, и због конфузних порука које стижу из Европе.

Када је реч о бојкоту пленума, Јовановић који иначе учествује у раду, каже да је већа опозиција (Александру) Вучићу од многих који данас нису у парламенту и да он у њему седи, не зато што је одушевљен атмофером, већ зато што не жели да друштву одузме парламент.

На крају седнице Чанак је оценио да је седница донела много користи за боље разумевање, и чланова Одбора и Скупштине, садржаја Извештаја за који је рекао да „није ни позитиван ни негативан, него запис како нас виде“.

Он је додао и да гости из Мисије ЕУ имају прилику да се упознају са парламентарним животом у Србији, и да је овакав састанак био веома драгоцен.

Чанак је оценио и да на питању европских интеграција долази до поларизације у Србији, јер је, с једне стране, ЕУ значајан међународни фактор у Србији, а са друге стране Србија има изузетно важну сарадњу са Руском Федерацијом.

Чанак је оценио да овај састав парламента, који је већински опредељен за европске интеграције, показује довољну ширину да може да изнесе овакву расправу о Извештају и да покаже да Србија поседује демократски потенцијал да отвори различита питања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести