Лидери ЕУ усвојили Декларацију, недвосмислена подршка региону

СОФИЈА: Лидери Европске уније и земаља чланица ЕУ, у консултацији са партнерима са Западног Балкана, усвојили су данас у Софији Декларацију у 17 тачака, у којој су поновили недвосмислену подршку европској песпективи региона и навели задатке и принципе које би стране требало да испуњавају током процеса евроинтеграција.
1
Фото: Tanjug

Усвојен је и Анекс декларације који се односи на јачању веза и сарадње између ЕУ и Западног Балкана.

Текст Декларације гласи:

"Ми, лидери ЕУ и држава чланица, у консултацијама са партнерима са Западног Балкана и у присуству релевантних регионалних актера, данас закључујермо следеће":

1.ЕУ поздравља заједничку посвећеност партнера са Западног Балкана европским вредностима и принципима, као и визији снажне, стабилнер и уједињене Европе, подржане нашим историјским, културним и географским везама и узајамним политичким, безбедносним и економским интересима.

2.Подсећајући на самит у Солуну 2003. године, ЕУ поново потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана. На основу досадашњег напретка партнери са Западног Балкана поново су потврдили посвећеност европској перспективи као свом чврстом стратешком избору, повећању својих напора и узајамној подршци. Кредибилитет ових напора зависи од јасне јавне комуникације.

3. ЕУ је одлучна да појача и интензивира ангажман на свим нивоима како би подржала политичку, привредну и друштвену трансформацију региона, између осталог и кроз појачану помоћ која се заснива на конкретном напретку у области владавине права, као и у друштвено-економским реформама партнера са Западног Балкана. 

4. ЕУ поздравља посвећеност партнера са Западног Балкана приоритету демократије и владавине права, нарочито по питању борбе против корупције и организованог криминала, доброг управљања, као и поштовања људских права и права припадника националних мањина. Њихово ефикасно спровођење реформи почива на тим основама. Цивилно друштво и независни медији играју кључну улогу у процесу демократизације. 

5. ЕУ подржава опредељење партнера са Западног Балкана да наставе јачање добросуседских односа, регионалне стабилности и узајамне сарадње. То се нарочито односи на проналажење и примењивање коначних, инклузивних и обавезујућих решења за билатералне спорове укорењене у наслеђу прошлости и на улагање додатних напора у помирење.

6. Изградња густе мреже веза и могућности у региону и са ЕУ је од виталног значаја за приближавање наших грађана и економија, као и за унапређење политичке стабилности, економског просперитета, културног и друштвеног развоја. На основу постигнутог напретка, укљуцујући и регионалне иницијативе, обавезујемо се да унапредимо значајну повезаност у свим димензијама: саобраћајној, енергетској,, дигиталној, економској и људској.

7. ЕУ се сложила да промовише тржишно и инвестиционо пријатељско окружење на Западном Балкану како би се брже кретао према дигиталној економији и одрживим и климатски пријатерљским друштвима у складу са париским споразумом. Енергетска безбедност ће бити приоритетна, укљуцујући кроз побољшану енергетску ефикасност, боље прекограничне међусобне везе, диверсификацију извора и путева, као и балансирани енергетски микс који боље интегрише обновљиву енергију.

8. Посебан нагласак биће стављен на стварање нових могућности за

младе, уз истовремено обезбеђивање да то доприноси друштвено-економском развоју Западног Балкана.

9. У ту сврху ЕУ поздравља посвећеност партнерских земаља Западног Балкана, између осталог, да убрза спровођење стеченог у оквиру Споразума о енергетској и саобраћајној заједници, а како би се уклониле све административне препреке на границама, довршило Регионално тржиште електричне енергије и хитно применио вишегодишњи акциони план за развој регионалног економског подручја из јула 2017. године. ЕУ ће наставити да подржава ове напоре.

10. ЕУ и Запасдни Балкан деле бројне безбедносне изазове који захтевају координирано индивидуално и колективно деловање. Када радимо заједно, способни смо да ефектно решимо ове проблеме. Наша сарадња решавању илегалних миграционих токова показала је своју вредност и даље ће се развијати.

11. Сузбијање тероризма и екстремизма, укључујући финансирање, радикализацију и повратак страних терористичких бораца, захтева нашу повећану сарадњу.

12. ЕУ и партнери са Заопадног Балкана потврдили су да су резултати у борби против корупције и организованог криминала есенцијални за регионалну политичку и социо-економски трансформацију, као и за регионалну стабилност и безбедност, који су у интересу грађана. ЕУ поздравља њихову преданост у предузимању одлучне накције, у сарадњи са ЕУ и међусобно, у борби против трговине људима, узгоја дроге, кријумчарења људи, дрога и оружја.

13. ЕУ поздравља допринос партнера са Западног Балкана својој заједничкој спољној и безбедносној политици (ЦФСП) у свим њиховим аспектима и очекује прогресивно продубљивање сарадње у овој области, посебно побољшаног нивоа усклађивања, нарочито у вези проблема у којима су главни заједнички интереси у питању.

14. Против дезинформисања и других хибридних активности бориће се кроз већу сарадњу у еластичности, сајбер безбедности и стратешке комуиникације

15. Да би смо убрзали побољшање живота наших грађана у областима повезаности и безбедности с обзиром на европску перспективу Западног Балкана, данас, узимајући у обзир релевантне аспекте Комуникације Комисије усвојене 6. фебруара 2018, ЕУ је покренула Приоритетну Агенду Софије за ЕУ и Западни Балкан, која је анексирана овој Декларацији.

16. ЕУ поздравља намеру Хрватске да буде домаћин самита ЕУ-Западни Балкан током њеног председавања 2020. године.

17. Напомињемо да се наши партнери са Западног Балкана придржавају горе наведених тачака.

Анекс Декларацији

Софијска приоритетна агенда

Јачање подршке владавини права и добром управљању

- Побољшати подршку реформи правосуђа и напорима за борбу против корупције и организованог криминала, укљуцујући изградњу капацитета за превенцију корупције

- Проширити саветодавну мисију владавине права уз повећану подршку држава чланица и из ЕУ

- Побољшати мониторинг реформи кроз систематичнији праћење мисија

- Увести праћење суђења у области озбиљне корупције и организираног криминала

- Радити на бољем мерењу резултата реформе правосуђа

-Подржати Западни Балкан кроз Европски фонд за демократију у области независних и плуралистичких медија и цивилног друштва. Јачање ангажмана на подручју безбедности и миграције.

- Повећати заједнички рад на биорби против тероризма и спречавању радикализације и насилног екстремизма, у складу са иницијативом Западног Балкана за борбу против тероризма 

- Појачати значајну оперативну сарадњу у борби против међународног органбизованог криминала у приоритетним областима попут оружја, дрога, кријумчарења миграната и трговине људима.

- Припремити се за обнављање акционог плана за сарадњу на ватреном оружју, како би се решио проблем илегалног оружја и велике количине оружја.

- Повећати подршку изградњи капацитета у области сајбер безбедности и борби против сајбер криминала

- Појачати сарадњу у области миграција и управљања границама

- Даље јачање сарадње измеђуфицира за везу (ЕК и Агенције за европске границе и обалске страже), земаља чланица и надлежних органа Западног Балкана.

- Направити Међуресорну Радну групу ЕУ ЈХА коју координира Комисија

- Продубити и проширити значајну сарадњу и дијалог о заједничкој спољној и безбедносној политици / заједничкој безбедности и одбрамбеној политици

- Даље развити сарадњу на активностима које се односе на хибридне претње, укључујући јачање стратешке комуникације подржавајући друштвено-економски развој и посебну пажњу према младима

- Проширити инвестициони оквир Западног Балкана како би се привукла и координирала улагања билатералних донатора и међународних финансијских институција

- Значајно повећати пружање гаранција инвестиционог оквира западног Балкана за велики број приватних инвестиција

- ПОјачати подршку образовању, посебно покренути пилот пројекат за мобилност у стручном образовању и обуци

- Двоструки Еразмус и финансирање региона, укљуцујући и оснивање "Омладинске лабораторије Западног Балкана" у 2018. години, пружајући простор за иновативно креирање политика које ће се бавити потребама младих и решавање проблема одлива мозгова

- Проширити обим и домет Регионалне канцеларије за сарадњу са младима и увести програм унутар регионалне мобилности

- Обезбедити напредак у спровођењу Регионалног економског подручја, укљуцујући појачавање рада на признавању квалификација и напредак у олакшавању трговине унутар западног Балкана

- Напредак БиХ и Србије у процесу придруживања Светској трговинској отганизацији

- Покренути нови пакет пројеката повезивања (са значајним грантовима из ЕУ) као инвестиционим оквиром Западног Балкана, укљуцујући подршку Плавом аутопуту и путу мира (Ниш-Приштина)

- Подржати повећано коришћење могућности у складу са тренутним одредбама Инструмента за повезивање Европе на Западном Балкану

- Проширити енергетску унију ЕУ на западни Балкан, фокусирајући се на енергетску безбедност и диверсификацију извора и добављача, укључујући стратегију на регионалном нивоу за коришћење обновљивих извора, посебно хидроенергије

- Радити на завршетку регионалног тржишта електричне енергије на Западном Балкану и обезбедити да буде интегрисана на унутрашње тржиште електричне енергије ЕУ, укључујући и иницијативу за централну и југоисточну Европу (ЦЕСЕЦ)

- Даље подржати стварање јединственог регулаторног простора и ефикасног процеса реформе тржишта енергије у складу са Уговором о енергетској заједници

- потописати обавезу/меморандум о разумевању о интерконектору за гас Бугарска / Србија

- Покренути имплементацију Уговора о транспортној заједници и потпуну операцију тог секретаријата

- потписати споразум о седишту Транспортне заједнице (Београд) 

- Подржати Министарску декларацију о саобраћају из дана ТЕН-Т у Љубљани, укљуцујући акциони план за приоритетну листу граничних прелаза

- Подржати нову железничку стратегију која ће Западни Балкан довести у главну мрежу ЕУ и трзузиште А дигиталне агенде за Западни Балкан

- Покренути Дигиталну агенду за Западни Балкан, укључујући мапу пута како би се олакшало смањивање цене роминга

- Покренути значајан пакет техничке помоћи за идентификацију потенцијалних дигиталних инвестиција (укључујући и широкопојасни) кроз Инвестициони оквир Западног Балкана / Инструмент за претприступну помоћ 

- Подржати борбу против некажњивости кроз подршку Механизму за међународни кривични трибунал и Косову*

- Специјалистичке коморе, преко ЕУЛЕКС-а

- Отврорити прозор у Креативном европском програму ЕУ

- Промовисати продубљивање веза између цивилних друштава Западног Балкана, између осталог и кроз подршку Фонду за пројекте Зашпадног Балкана

Ова приоритетна агенда биће спроведена на статусно.-неутралан начин и без прејудицирања дискусија о следећим вишегодишњим финансијским оквирима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести