Михајловић:Србији је место у Паризу, међу савезницима и победницима

БЕОГРАД: Србија на највишем нивоу треба да учествује у обележавању стогодишњице од краја Првог светског рата у Паризу зато што смо пре 100 година великим жртвама платили своју слободу, и зато што данас не смемо да пропустимо ниједну прилику да будемо на месту на коме може да се постави питање Косова, изјавила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug video
Фото: Zorana Mihajlović, foto: Tanjug/Video, arhiva

У саопштењу за јавност, она је нагласила да је свакако непримерено истицање заставе Косова у цркви Нотр Дам у Паризу, јер "држава Косово не само што није постојала у време када је Србија са осталим савезницима извојевала победу у Великом рату већ не постоји ни данас, пошто више од половине земаља света не признаје самопроглашену независност Приштине".

"Свакако је реч о недовољном промишљању и непотребној провокацији оних који су заставу непостојеће државе ставили међу савезнике Србије и победнике у Првом светском рату. Али, било какав бојкот обележавања стогодишњице краја Великог рата не само што би данас по Србију био политички врло непромишљен већ бисмо таквим потезом показали да нисмо достојни предака који су животе дали за слободу Србије. Србија је земља победница Великог рата, место нам је уз наше савезнике у Паризу и то нам нико не може одузети", истакла је Михајловићева.

Мондолини: Случај заставе не сме бацити сенку на славне дане

НОВИ САД: Француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони изјавио је да Француска добро разуме да је случај "заставе Косова" у париском Нотр Даму тежак за Србију, али да је намера његове земље да се искаже поштовање жртвама рата на свим странама у Европи, како победницима, тако и пораженима.

Мондолони је гостујући на РТВ рекао да 11. новембра у Паризу смисао није у победи савезника, која је прослављана великом војном парадом уз учешће и српске војске у првим редовима, већ у сећању на жртве рата и на мир, што је и био разлог да председник Макрон позове и поражене у Првом светском рату, "неке земље које нису ни постојале", наводећи Казахстан, Узбекистан, Ирску и Косово.

Фото: Frederik Mondoloni, foto: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"Овај догађај са заставом Косова не сме да баци сенку на наше славне дане из 1918. године, на изузетно блиско савезништво и на доба ''братства у оружју''", поручио је Мондолони.

Он је навео да је дужност сећати се где је била Србија, која се бранила, што, додаје, не треба релативизовати, и подсетио на српске жртве у рату, на чињеницу да је Србија изгубила 28 одсто становништва, а три четвртине војника.

"Нико не доводи у питање кључну улогу Србије у Првом светском рату, посебно не Француска. То је стварност и то су чињенице. Србија је била централни актер Источног фронта", навео је Мондолони.

Као један од симбола велике заједничке победе и пријатељства Француске и Србије, Мондолони је поменуо обновљени споменик захвалности Француској на Калемегдану, који ће отворити француски председник Макрон у децембру приликом посете Србији.

Како је рекао, тај је спомени9к јединствен у свету.

"Нигде у свету нема оваквих споменика. Имате споменике личностима, али читавој једној земљи, то не постоји", навео је Мондолони.

На тему односа Београда и Приштине, Мондолони очекује да ће могући разговори председника Србије и Косова, Вучића и Тачија у Паризу 11. новембра бити прилика "која може да послужи напретку".

"Ми немамо црвених линија, Београд и Приштина треба да дођу до глобалног решења, које ће бити трајно и допринети стабилности региона. За нас нема црвених линија нити бланко чекова, ми се не супротстављамо решењу, а принципијелно ни разграничењу", објаснио је Мондолони.

Потребан је договор који ће коначно да реши ово питање и Француска неће да дели лекције, рекао је амбасадор.

"Што пре то боље, и нама је требало пуно времена да се помиримо са Немцима, а да не кажем са Енглезима", закључио је Мондолони.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести