Москва шаље јаког играча, дипломатски специјалац нови амбасадор у Београду

Председник Србије Александар Вучић примиће данас пре подне  акредитивно писмо новоименованог амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Боцан-Харченка.
aleksandar bocan harcenko, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Аналитичари су након његовог именовања оценили да озбиљност актуелне ситуације на Балкану захтева да Русија у Србију пошаље најбољег познаваоца бившег југословенског простора међу руским дипломатама. Самим тим, медији, позивајући се на дипломатске изворе, очекују да Боцан-Харченко српском председнику донесе хитну поруку руског председника Владимира Путина која се тиче Косова. У свом недавном интервјуу руски амбасадор је предочио да се Москва залаже за преговоре по питању Косова на основу договора између Београда и Приштине, али на основу одобрења светске заједнице у оквиру Савета безбедности Уједињених нација.

Истакао је да само такав договор може ставити тачку на то питање и осигурати дуготрајно решење проблема и стабилност у региону. Подвукао је да је притисак Запада на Србију очигледан, те да САД и њихове савезнице охрабрују Косово да одржавају тензије у региону. Како је истакао, ти притисци се без сваке сумње осећају приликом претприступних преговора које Европска унија води са Србијом, док Американци то раде у још јачој форми. При том, навео је Боцан-Харченко, не постоје никакви докази о томе да се интереси Београда у било којој мери узимају у обзир приликом проналаска компромисних решења. Најавио је и да ће Москва тражити кажњавање починиоца напада на руског припадника УН на Косовоу Михалиа Красношчекова. То је била његова прва изјава након што је 10. јуна руски

Када је још прошле године први пут поменуто његово име као будућег руског амбасадора, бивши југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић је констатовао да „Харченко улази у игру кад се игра највише захуктава”

председник потписао указ о именовању за амбасадора. Боцан-Харченко се последњи пут огласио поводом Косова почетком 2017. године, када је рекао да је Русија у контакту с Београдом због погоршања ситуације с Приштином.

Нови становник руске амбасаде стигао је у петак, наследивши Александра Чепурина, који је у Београду био од 2012, и након ове службе отишао у пензију.

Сарадници га описују као врхунског професионалца, благог, сталоженог, али одлучног, с великом радном енергијом. Говори српски, који је уз енглески учио од раних дана, а важи за одличног аналитичара и преговарача, па је био у делегацији Москве на разним преговорима о Балкану. Такоречи од почетка каријере укључен је у дипломатске процесе везане за распад бивше Југославије, а касније и за решавање питања Косова. Био је дугогодишњи представник Русије у Контакт-групи и уз дипломате САД и ЕУ, представник у посредничкој тројки за решавање питања статуса КиМ. Такође, био је на преговорима и на мировној конференцији о БиХ у Паризу, као и члан руске делегације на дејтонским мировним преговорима. Када је у јавности обзнањен његов долазак у Србију, председник  Александар Вучић је имао само речи хвале о новом амбасадору, а описао га је као „истакнутог, оштрог, снажног дипломату, као и да је један од руских дипломатских специјалаца”.

Завршио је Московски институт међународних односа. Још за време ШСР-а Боцан-Харченко је 1979. послат у Загреб, где је до 2002. радио као саветник у амбасади Русије. По повратку из Хрватске, именован је за заменика директора Трећег европског одељења МИП-а Русије и ту функцију је обављао шест година. Истовремено је био и специјални представник Министарства за Балкан.

Амбасадор у БиХ је био од 2009. до 2014, а по повратку из Сарајева именован је за директора Четвртог европског одељења МИП-а, које прати цео Балкан, као и Турску.


Орден од Путина и Додика

Председник Русије Владимир Путин три пута је одликовао Боцан-Харченка.

За дугогодишњи рад и за допринос реализацији спољнополитичког курса Русије 2007. је награђен Медаљом за заслуге пред домовином, 2012. је примио Орден пријатељства, а пет година касније Орден заслуга. Посебно га уважава досадашњи председавајући Председништву БиХ Милорад Додик, који му је 2013, као председник Републике Српске, уручио Орден заставе с круном. Нови руски амбасадор у Београду почасни је грађанин Бањалуке, коју је, кажу, док је био амбашадор у БиХ, посећивао чешће него било који страни дипломата.

Александар Боцан-Харченко је рођен 1957. године, ожењен је и има одраслог сина.


Његово именовање за новог руског амбасадора у Београду од председника Руске Федерације Владимира Путина и министра спољних послова Сергеја Лаврова медији у региону, а и шире, протумачили су као показатељ да Москва Србију сматра не само за пријатељску земљу већ и за врло важног спољнополитичког партнера. У дипломатији велике силе пажљиво мере сваки гест, тако да нема дилеме о томе да није случајно што је Кремљ баш сада послао Боцан-Харченка у Београд. Када је још прошле године први пут поменуто његово име као будућег руског амбасадора, бивши југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић је констатовао да „Харченко улази у игру кад се игра највише захуктава”.

– Москва шаље неког ко може да одговори на те изазове, с обзиром на то да се овде ствари одвијају динамиком која задире и у руске националне интересе – проценио је тада каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести