Напредњаци и социјалисти настављају разговоре: Сарадња неспорна

БЕОГРАД: Делегација СНС, на челу са председником Србије и лидером напредњака Александром Вучићем разговараће са делегацијом СПС, коју ће предводити председник социјалиста Ивица Дачић.

Састанак ће бити одржан у седишту напредњака на Новом Београду, пошто је почетком септембра, када су разговори почели, делегација СНС била гост СПС –а у њиховој централи на Студентском тргу. Тада су делегације СПС и СНС почеле разговоре о припремама за предстојеће изборе и наставку сарадње на реализацији циљева државне и националне политике.

Данашњи разговор актуелних коалиционих партнера пре него што су вест званично саопштили напредњаци,  најавио је и сам Дачић, наводећи да ће причати о моделима сарадње, која је, каже он, неспорна.  Напредњаци и социјалисти у коалицији су од 2012. године, када су формирали прву заједничку владу. До сада су на парламентарним и београдским изборима наступали на одвојеним листама. Насупрот 2012. када се и Дачићево име нашло на гласачком листићу, на прошлим председничким изборима социјалисти нису имали свог кандидата, већ су подржали избор Александра Вучића. Како каже Дачић, у последњих девет година колико ове две странке сарађују, није било ситуације у којој су он и председник имали различита мишљења, јер се политички разумеју. Стога подвлачи да је Александар Вучић једини заједнички кандидат за председничке изборе, а да је на председнику одлука да ли ће се поново кандидовати.

- Можемо да подржимо само Вучића. Моја подршка њему је у интересу Србије и зато би било некоректно да се ја кандидујем за председника, чиме бих угрозио наш заједнички однос, резултат и потребу да наступимо као један блок у односу на уједињавање неких опозиционих странака – подвукао је јуче Дачић, напомињући и да се ради на припреми одређеног документа који ће бити потврда сарадње две странке. Оцењује да су односи напредњака и социјалиста пријатељски и коректни, али и подвлачи да се СПС неће стопити са СНС-ом као што се није стопила ни са ранијим странкама са којима је била у коалицији.

За сада се још увек не зна како ће две партије изаћи пред бираче на изборима за друге нивое власти. После претходног састанка, Дачић је новинарима рекао да је Вучић оставио могућност да се СПС сама определи да ли ће заједно са СНС наступати на парламентарним изборима, односно да ли ће имати једну, или одвојене листе. Истовремено је нагласио да је лидер напредњака поновио спремност за наставак сарадње са СПС и у периоду након следећих избора.

На прошлом састанку делегацију напредњака, осим Вучића, чинили су премијерка Ана Брнабић, потпредседници СНС Александар Шапић, Марија Обрадовић, Милош Вучевић, Миленко Јованов и председник ИО Дарко Глишић. У делегацији социјалиста били су функционери те странке Бранко Ружић, Душан Бајатовић, Александар Антић, Славица Ђукић Дејановић, Предраг Марковић, Новица Тончев,  Жарко Обрадовић, и председник ИО Владан Заграђанин. Дачић је тада најавио да ће се састанци СПС и СНС наставити у будућности јер је "емитовање заједништва и јединства" важан део политике.


Уједињена није у плану

Разговоре о изборима који ће бити одржани 3. априла наредне године, Вучић је започео у мају, сусретом са Александром Шапићем, после чега је уследило уједињење СНС и СПАС – а. Дачић је поздравио тај потез, наводећи да су то унутрашње ствари СНС и питање јачања политичке сцене.

"То је нешто што нема никакве везе са односима на релацији СПС-СНС, али желимо пуно среће и заједнички успех у Београду и уопште на изборима у целој Србији", рекао је Дачић, додајући да када је реч о модалитетима сарадње, СПС и СНС неће ићи ка стварању једне партије јер би то, сматра он, било веома компликовано и тешко. Подсећа и да је Вучић рекао да у плану није њихово уједињење у једну партију, већ да свако јача свој идентитет и да тако "повећају укупну, заједничку вредност".


- Некада шумови постану главни тонови, а ми то не желимо јер желимо јединство око националних питања. Не ради се ту о неразумевању да ли је неко нешто изјавио, има тога и са једне и са друге стране, али то је сасвим нормално. Имамо интерес да очувамо сарадњу, а истовремено чувамо наше идентитете - рекао је председник СПС - а.

Након последњих парламентарних избора, за многе је било изненађење када је Дачић фотељу шефа дипломатије, заменио кабинетом председника парламента. Чак се и очекивало да би таква понуда могла пољуљати односе у коалицији, али се то није десило. Насупрот тим очекивањима, Дачић је прихватио Вучићеву понуду, истичући да му је част, а не деградација, да води Скупштину Србије.                                                   

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести