Обележено две године Конгреса српско-америчког пријатељства

БЕОГРАД: Две године од оснивања Конгреса српско-америчког пријатељства обележено је вечерас у Београду, а потпредседници Владе Србије Ивица Дачић и Зорана Михајловић навели су да управо Конгрес треба да буде спона у новој светлијој будућности и односима две државе, као и да његове активности треба да допринесу превазилажењу негативног наслеђа из недавне историје и повратка односа Србије и САД на старе стазе савезништва и партнерства.
1
Фото: Tanjug

Пријему су присуствовали министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, потпредседник Скупштине Србије и један од оснивача Конгреса Владимир Маринковић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, министар Горан Триван, дипломате, привредници, представници невладиног сектора и медија.

Министар Дачић казао је да је Конгрес једна нова и свежа иницијатива која има за циљ унапређење свеукупних односа две земље и два народа.

Према његовим речима, Министарство спољних послова и Влада Србије поздрављају сваки допринос у оснаживању билатералних односа са САД, посебно имајући у виду да је додатно продубљивање сарадње са САД један од најзначајнијих спољнополитичких приоритета Србије.

"Рад и активности Конгреса српско-америчког пријатељства потврђују да наши односи могу и морају бити оснажени не само у политичкој сфери већ и у областима економије, али и технолошке, културне и научне сарадње", казао је Дачић.

Подсетио је да односи Србије и САД имају дугу традицију и богату историју и додао да их карактерише сложена динамика.

Како је навео, историјски посматрано, односе Србије са САД карактерише савезништво у два светска рата, као и релативно блиска сарадња у хладноратовском периоду.

Фото: Tanjug

"Последње три деценије биле су препуне изазова, али су и најбољи подсетник да је у сваком тренутку неопходно тежити сталном дијалогу и унапређењу сарадње која се мора заснивати на дефинисању и проналажењу тема од обостраног интереса", истакао је министар.

Навео је да постоји отворен позив српске стране за посету највиших америчких званичника Србији, укључујући и посету председника САД Доналда Трампа.

Шеф српске дипломатије испричао је да када је био у посети Вануатуу, премијер те земље је казао да је први пут за 30 година премијер Аустралије дошао у посету и додао да је то учињено зато што је дошао и председник Кине.

"Колико пута треба да дође Путин у Србију да би амерички председник дошао?", упитао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да Србија са своје стране настоји да се целокупним својим деловањем на међународном плану, потврди као активан, одговоран и поуздан партнер, а посебно као носилац регионалне стабилности.

Наводећи да Србија високо цени подршку коју су САД до сада пружале и даље пружају српским напорима у остваривању националних, регионалних и међународних циљева, Дачић је казао да је Србија посебно захвална на последњим напорима амбасадора Ричарда Гренела који су усмерени на покретање дијалога Београда и Приштине.

"Подршка и разумевање САД засигурно могу имати пресудну улогу у настојањима да превазиђемо проблеме и отворена питања с Приштином, што би даље могло да води изградњи поверења између српског и албанског народа у целини, а што је од непроцењивог значаја за читав регион Западног Балкана", казао је Дачић.

Додао је да ће Србија настојати да у том процесу америчким партнерима у што већој мери разјасни и приближи своје позиције, уз очекивање да ће САД уважити и српске интересе.

Подсето је и да су САД данас један од најзначајнијих страних инвеститора у привреду Србије, са до сада уложених близу четири милијарде долара и више од једне милијарде донација кроз програме развојне помоћи.

Министарка Зорана Михајловић казала је да ако се жели враћање односа Србије и САД на највиши ниво какав је био у прошлости, морамо се заједно радити на томе, уз међусобно уважавање, разумевање и поштовање у обостраном интересу.

"Захваљујући спољној политици председника Александра Вучића, коју спроводи министар спољних послова Ивица Дачић, данас имамо шансу за нови почетак", казала је Михајловићева.

Фото: Tanjug

Истакла је да није једноставно објаснити променљивост у односима Србије и САД.

"Много тога смо прошли заједно, борећи се на истој страни у оба светска рата када смо показали да смо најпоузданији партнер САД", казала је и додала да сигурно нема Американца који није чуо за Владу Дивца, Милу Јововић и Карла Малдена.

Према њеним речима, успешну заједничку историју избрисао је крвави распад Југославије, који је окончан НАТО операцијом над Србијом.

"Ми то не можемо да заборавимо, али од тада је прошло више од 20 година и морамо заједнички да се потрудимо да повратимо добре односе", навела је министарка.

Како је навела, свесна је да је срце Србије на истоку, али такође зна да је Србији увек било добро када јој је глава била окренута ка Западу.

"Србији је место у Европи, на Западу, у сарадњи са САД, али то никако не значи да треба да заборавимо све своје пријатеље на Истоку", рекла је.

Амбасадор Ентони Годфри истакао је да је Србија политички и економски лидер на Балкану, а игра и кључну улогу у одржавању регионалне стабилности и сарадње.

"САД виде као један од стратешких циљева развој Србије као модерне, демократске, просперитетне европске земље, у миру са суседним државама, демонстрирајући пуно поштовање владавине закона, посвећене гарантовању права свих својих грађана", казао је Годфри.

Како је навео, САД у потпуности подржавају наведени циљ Србије у европским интеграцијама и чланству у ЕУ.

"Политички лидери у Београду морају предузети озбиљне реформе како би Србија напредовала на свом путу ка ЕУ. Моја мисија - као и политика моје земље - јесте да помогнемо Србији у остварењу циљева", истакао је Годфри.

Фото: Tanjug

Додао је да се САД не такмиче за утицај у Србији ради сопствених себичних циљева, већ да покушавају да помогну Србији да настави изабраним путем јер су, како је навео, циљеви две земље идентични.

Потпредседник Скупштине Владимир Маринковић казао је да је суштински циљ Конгреса, на којем ће инсистирати, успостављање што бољих билатералних односа и стратешког партнерства две земље.

Конгрес је представио и усвојену Декларацију о унапређењу стратешког партнерства у Србије и САД, засновану на историјском пријатељству и савезништву, као и дипломатским односима који трају 138 година.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести