Одлука Српске листе знак рационалног политичког приступа

БЕОГРАД: „Одлука Српске листе да изађе на сутрашње локалне изборе , који ће бити одржани на Косову и Метохији, знак је рационалног политичког приступа имајући у виду тренутну ситуацију у јужној покрајини”, оценио је данас бивши дипломата Зоран Миливојевић и истакао да је та одлука знак у интересу српског народа на КиМ.
Diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/video
Фото: Дипломата Зоран Миливојевић Фото: Танјуг/видео

‘‘У интересу је српског народа да буду у систему и тамо где се доносе одлуке и где зависи свакдоневни живот наших грађана који живе на КиМ. У том смислу је та одлука добра и на месту’‘, рекао је Миливојевић за Танјуг ТВ.

Сматра и да је ‘‘рационално и на месту’‘ то што је поштовање Бриселског споразума један од мотива Српској листи да изађе на изборе јер се, како каже, Србија сада налази у офанзиви у односу на Приштину која опструира дијалог и не поштује раније преузете обавезе.

‘‘То је основ да ми можемо да захтевамо да се Бриселски споразум поштује до краја и да се коначно успостави Заједница српских општина. Јако је важно да Београд остане у овом тренутку у офанзиви у односу на Приштину, а да Приштина буде кривац за новонасталу ситуацију за судбину дијалога, а и за стање на терену’‘, навео је Миливојевић.

Како каже, Србија је под сталним притисцима од 2008. године када је Косово самопрогласило независност и настала еуфорија због великог броја признања, али да је сада ситуација другачија и да догађања на глобалном и регионалном плану не иду у корист признања независности Косова.

‘‘Мислим да тамо мало расте нервоза и да су све ове ствари знак нервозе и немоћи. Нико од врха државе или било ког озбиљног политичара у Србији не би потписао признање косовске независности’‘, наглашава Миливојевић,

Истиче да се до решење може доћи, али да то зависи од два фактора, пре свега страног фактора који, како каже, подржава Приштину и доноси стратешке одлуке везане за статус КиМ, као и од политичке воље у одређеним центрима и спремности да се прихвати реалност.

‘‘Компромис је одраз реал-политике, не може се постићи никакво решење притисцима, уценама нити супротно интересима Србије’‘, подвлачи Миливојевић и искључује могућност да Србија промени став и одрекне се својих државних и националних интереса.

Подсећа да је Косово протекторат УН и постоји Резолуција 1244 због чега се косовско питање, како каже, не може решити мимо Савета безбедности.

Коментаришући обраћање председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи на седници Савета безбедности, Миливојевић каже да то није био говор озбиљног политичара и лидера и да показује неприпремљеност, конфузију и нервозу која влада у Приштини

С друге стране, Миливојевић указује на јасан став током дебате генералног секретара УН Антонија Гутереша и шефа Мисије УН на КиМ (УНМИК) Захира Танина о неопходности присуства УНМИК-а и мандата УН на КиМ.

‘‘Такође, аргументи Русије, Кине, Индије, Вијетнама, Мексика, Туниса, земаља које нису признале Косово су били убедљиви. Општи утисак је био знатно повољнији и у корист оног за шта се залаже Београд -за останак УНМИК и мандат УН, за дијалог и тражење решења пиолитичким и дипломатским средствима’‘, наводи Миливојевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести