Петрич за, Билт против новог разграничења на Балкану

БЕОГРАД: Аустријски дипломата Волфганг Петрич, некадашњи Специјални изасланик ЕУ за Косово и бивши високи представник медународне заједнице за БиХ, сматра да треба пристати на мењање граница како би се решио косовски проблем. 

У разговору за Блиц, овај дипломата не користи ни термин подела ни разграничење, али, како каже, то би била "административна козметицка корекција", те појашњава зашто се за такво решење залаже. 

"Ако до тога уопште дође реч је о мањим козметичким корекцијама које би утицале на мањи број села у околини Бујановца и Косовске Митровице", наводи Петрич. 

Према његовом објашњењу, "козметичка корекција" кроз неколико села неће имати негативан "домино ефекат" на остале државе у региону и због тога нема бојазни од преливања сукоба. 

Како би се евентуално спречило да и остали крену у прекрајање граница, Петрич предлаже да се под покровитељством ЕУ, УН и ОЕБС потпише декларација како "нико други, ни у Босни, Македонији, Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Албанији, не би добио право да изнесе сличне договоре".

"Радило би се, ако уопште дође до тога, о мањим козметичким корекцијама које би утицале на мањи број села у околини Бујановца и Косовске Митровице. То неће мењати етничку структуру било које државе, те стога неће бити места негативним ефектима. У питању је ''нови реализам'' Балкана..."наводи Петрич. 

Зато каже да треба подржати договор на линији Тачи-Вучић.

Билт против промена граница на Балкану

Све док нема нормализације односа између Београда и Приштине, нерешено косовско питање ће ограничавати потенцијале обе стране и стабилност у региону, оценио је бивши шведски премијер Карл Билт и истакао да се "зато идеја о новој подели територије поново појавила".

"Дискретно, српски и албански политички лидери истражују могућност да помире своје разлике разменом територија", навео он у тексту за "Вашингтон пост", додајући да та идеја није нова и да циркулише већ годинама у Београду, али да је недавно привукла пажњу и водећих албанских кругова.

Ту може постојати више верзија. Косово би могло да уступи подручје северно од Ибра, насељено углавном Србима, и стекне дипломатске плусеве, а могуће и добије доминантно албанским становништвом насељене локације на југу Србије. Српски председник Александар Вучић је размишљао у том правцу, а и албански премијер Еди Рама делује пријемчив, како ми је рекао током разговора", каже Билт."

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести