Поповић: Србија без Косова не може да постоји

БЕОГРАД: Србија је настала на Косову и Србија без Косова не може да постоји, изјавио је министар за иновације Ненад Поповић.
popovic, tanjug
Фото: Nenad Popović, foto: Tanjug/R.Prelić, arhiva

"Мислим да мирним ставом, али јаким аргументима можемо увек да добијемо оно што желимо. Најважније је определити старт и стартну позицију, позицију која је најважнија. Мислим да је она опредељена и она је непроменљива. То је поштовање нашег устава, Устава Републике Србије и поштовање међународног права, пре свега Резолуције 1244 Савета безбедности УН". навео је Поповић у емисији "Спутњик интервју".

Он је рекао да ЕУ није имала капацитет да приволи косовске Албанце да попусте ни ком плану.

"Сигуран сам да ће се наћи модел и да је то највећа аутономија на свету која постоји, али у оквирима 1244 (Савета безбедности УН) и Устава Србије. Бриселски споразуми су мртви. ЕУ није имала капацитет да приволи Албанце да било шта попусте. Српска страна је стварно била кооперативна... Албанци нису учинили ниједан једини корак. ЕУ ништа није урадила", казао је Поповић.

Он је истакао да Резолуција 1244 СБ УН није превазиђена и да је "чврста као стена".

"Сада треба наћи неки нови формат прегора. Србија је поново спремна на компромис. Нема решења без учешћа Америке, Русије, Кине и Европске уније заједно", сматра Поповић.

Он је навео да верује у преговарачки процес, за који је рекао да ће бити дуг, и напомиње да пут од хиљаду миља почиње првим кораком. 

"Мислим да је председник (Александар Вучић) потпуно спреман за компромис, цела влада, скупштина, сигуран сам. Ми идемо на то да желимо да им стварно омогућимо највећу могућу аутономију у оквиру Резолуције 1244 и Устава Републике Србије и у оквиру Србије", казао је Поповић.

Он је рекао и да је, користећи најновије иновације и дигитализацију, Србија на путу да премости све проблеме које је имала у протеклих неколико деценија због санкција и ратова и да је у научном и академском смислу сигурно на европском нивоу.

Поповић је истакао опредељеност српске владе за иновациони приступ економском развоју.

"Последњих 10-15 година наши инжењери су без премца, и то је највећи ресурс који имамо. Мислим да смо постали дестинација коју сви у Европи препознају као иновациону дестинацију и вероватно једино место где желе да дођу и да отварају своје иновационе компаније, или своје научно-развојне центре", рекао је Поповић.

Он је као пример навео немачки Сименс који је купио фабрику у Крагујевцу где ће да запосли три стотине инжењера, истичући да је та компанија дошла пре свега због добрих инжењера. 

Говорећи о изградњи два велика технопарка - у Новом Саду, који је вредан више од 20 милиона евра, и у Нишу, на Електронском факултету, Поповић је навео да ће то бити најмодернији технопаркови у овом делу Европе, где ће на једном месту моћи да раде заједно студенти и професори са факултета, мале и средње компаније већ доказане, технолошки лидери као што су Фејсбук, Гугл...

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести