Власт иза Пашалића, опозиција за другог кандидата

Скупштина Србије требало би у четвртак да изабере новог заштитника грађана, а посланици ће се изјаснити о предлогу владајуће коалиције да то буде председник Прекршајног апелационог суда Зоран Пашалић.
Sednica Skupštine Srbije Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Данас су током целог дана парламентарци из власти и опозиције расправљали о томе да ли је предложен најбољи кандидат. Из владајуће коалиције поручили су да се нови омбудсман неће, супротно закону, бавити политиком као његов претходник, као и да није члан СНС-а, док је опозиција тврдила да Пашалић не испуњава тражене критеријуме и да су они имали боље предлоге.

По објашњењу председника Одбора за уставна питања и законодавство Ђорђа Комленског (ПС), то радно тело је предложило Пашалића, а искључило као опцију вршиоца дужности омбудсмана Милоша Јанковића, желећи да „прекине континуитет апсолутне злоупотребе функције заштитника грађана у политичке сврхе“. Наводи да се вршилац дужности заштитника никада није оградио од „недвосмислено јасног политичког деловања Саше Јанковића док је био заштитник“, те је тиме себе искључио као озбиљну тему за размишљање. Подсећа на то да је Пашалићева каријера као градског судије за прекршаје почела 2003, када га је изабрала тадашња Републичка влада, као и да је његово напредовање покривено резултатима.

“У просеку више од 90 одсто одлука које је доносио је било потврђено, шта треба више да говори о способности једног правника?”, одговорио је Комленски на примедбе опозиције да је кандидат за омбусмана студирао 13 година. “Потврду да је посао радио коректно, да се ничим није огрешио јесте да је изабран на правосудне функције 2010, а потом и 2013. То су основни разлози којима се Одбор руководио када је закључивао да све јасно указује на његову стабилност, да није политички обојен и да можемо очекивати да функцију заштитника грађана неће претворити у политички бастион и злупотребљавати је за потребе било које партије, па чак и за сопствене.”

Заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић навео је да охрабрује чињеница да је кандидат за заштитника грађана Зоран Пашалић, за разлику од других кандидата, указао на члан закона који говори о томе да омбудсман не треба да се бави политиком и да даје политичке изјаве.

“Сви кандидати за заштитника осим Пашалића су најавили континуитет са Сашом Јанковићем”, нагласио је Орлић, приметивши да „постоји очигледна намера да се пошто-пото обезбеди некакав континуитет у погрешном и штетном, разарајућем односу према институцији заштитника коју је имао Јанковић“. 

На коментаре опозиције да је Зоран Пашалић студирао 13 година, Владимир Орлић је одговорио да га нису кандидовали за студента генерације већ за заштитника грађана

На коментаре опозиције да је Пашалић студирао 13 година, Орлић је одговорио да га нису кандидовали за студента генерације већ за заштитника грађана.

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић казао је да кандидат владајуће коалиције за заштитника грађана поседује професионалне и стручне квалитете, и додао да је убеђен у то да ће Зоран Пашалић одговорно и озбиљно обављати тај посао.

Посланик СДПС-а Мехо Омеровић, који је и председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права, очекује да ће нови омбудсман бити партнер парламенту у њиховом заједничком послу.

Председник Народне сељачке странке Маријан Ристичевић рекао је новинарима да ће подржати избор Пашалића за заштитника грађана, и навео да је сваки кандидат бољи од претходног омбудсмана Саше Јанковића.

“Једини кога је Јанковић штитио је он сам”, рекао је Ристичевић, подсећајући на то да је бивши заштитник био „озбиљан нерадник, шетао је куче и бавио се неким шпијунским причама више него грађанима“.

Посланица Нове странке Мариника Тепић тражила је да се повуче предлог да Пашалић буде нови омбудсман, као и да је потребно предложити неког ко ће бити „по мери грађана, а не Српске напредне странке и његових коалиционих партнера“. Истакла је да Пашалићева биографија, на осам страна, показује бројне мањкавости, а додала је и да се „плаши шта још у тој биографији не пише“.

Посланица ДС-а Маја Виденовић рекла је да је смисао институције да штити права грађана, да их брани од лоше власти, а у најави имамо да ће то бити заштитник који ће бранити власт од грађана. Оценила је да је незапамћена брутална кампања против бившег омбудсмана Саше Јанковића показатељ како ће проћи свако ко, радећи свој посао, „стане на пут једној странци и једном човеку“. Оптужила је власт да „мисли да је сваки законски покушај њене контроле – државни удар, а онај ко то чини – државни непријатељ“.

Председник Покрета „Доста је било“ Саша Радуловић казао је да неће подржати предлог да Зоран Пашалић буде нови заштитник грађана због тога што није представио свој план.

“Ми не знамо шта ће он радити”,рекао је Радуловић новинарима у Скупштини, приметивши да је проблем и то што је Пашалић, по његовим сазнањима, студирао 13 година и што има просек 6,73.

Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је д,а ако ни због чега другог, онда због дужине студирања Пашалић не би требало да буде заштитник грађана. Он је оценио да би дужина студирања требало да буде „елиминациони фактор“.

Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Покрет за спас Србије – Нова Србија рекао је да је за обављање фукције заштитника грађана потребно не само да кандидат има завршен факултет већ и да буде истакнут у струци, а да се та истакнутост манифестује и по томе како сте, где сте и колико студирали.

“Хоћу да кажем да није увек просек важан показатељ, али је проблем што је овде проблематична и просечна оцена и дужина студирања”,  рекао је Вукадиновић.

Лидер „Двери“ Бошко Обрадовић критиковао је предлог да Пашалић буде кандидат за омбудсмана, наводећи да њега заправо поставља СНС, не да би радио свој посао, него да би био заштитник интереса те странке, а не грађана.  После обраћања у парламенту шефа напредњака Александра Мартиновића, у којем је, између осталог, осудио насловну страницу НИН-а, уследило је неколико рекламирања Пословника, и краћа пауза после, које је председница парламента Маја Гојковић изрекла опомену Обрадовићу због поређења парламента с Аушвицом.

Радикал Зоран Красић приметио је да смо добили кандидата „који је једном седмицом покварио просек“ и који је, „како пише у биографији, солидно пливао у реформи правосуђа“.

Председник НПС-а Мирослав Алексић замерио је што кандидат за заштитника није присуствовао јучерашњој седници да би чуо шта посланици имају да кажу.

Посланик ПДД-а Фатмир Хасани подржао је Пашалићв избор, и навео да очекује добру сарадњу с новим омбудсманом, заштиту грађана и права мањина, као и помоћ у решавању проблема у вези с дипломама стеченим на КиМ.

С. Станковић

„Независни“ преузели улогу опозиције

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић констатовао је да су улогу опозиције, уместо политичких странака, преузели на себе Саша Јанковић, његов наследник Милош Јанковић, повереник Родољуб Шабић, разни стручни и независни експерти. Навео је да такозвани независни органи воде „политички рат“ против власти, уместо опозиције, за коју је рекао да је слаба и нејака.

“Кога смо ми то сменили од 2012? Да ли је смењен Шабић, а сваки дан води кампању против Александра Вучића под фирмом независног органа?”,  упитао је Мартиновић. 

Подсетио је на то да је Шабић својевремено био потпредседник парламента, министар из једне партија ДОС-а, а сад ођедном каже да нема везе с дневном политиком док само напада Александра Вучића, Братислава Гашића, Мају Гојковић и Маријана Ристичевића.

Дрес, управа и навијачи

Посланица НС-а Мариника Тепић критиковала је то што је Пашалић седео у скупштини спортских клубова с навијачима који се терете за многе озбиљне прекршаје. Каже и да га можда кандидује то што је „променио дрес“ па је када је схватио да не може ништа да уради у „Звезди“, прешао у управу „Партизана“.

Реплицирао јој је Ђорђе Комленски, наводећи да је интересантно слушати како неко ко је као покрајински секретар за спорт „незаконито делио новац ’Слоги’ из Темерина и ’Динаму 1945’ из Панчева“, коментарише поступање других у оквиру спортских клубова.

“Ваљда себе препознаје па мисли да то што је она радила, раде и други као чланови управе неког клуба. Наравно да то није тачно”,  тврди он.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести