После шест сати завршено испитивање,Тачи: Наставак сутра

ХАГ: Председник привремених приштинских институција Хашин Тачи изјавио је, после шест сати испитивања у просторијама Специјализованих већа и тужилаштва у Хагу, да је све време слушао техничка питања која су му постављали представници Тужилаштва и његов правни заступник, и најавио да се сутра наставља испитивање.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

Тачи, који се налази на испитивању у Хагу на позив специјализованог тужиоца поводом оптужнице за низ ратних злочина на Косову и Метохији,није износио друге детаље, преноси Радио Слободна Европа.

Пред улазак у зграду суда, Тачи је рекао да се борио за независно и слободно Косово, "засновано на једнаким правима, мултиетничком друштву и владавини закона", те да је спреман да се суочи с новим изазовима и тријумфом за свог сина, породицу, народ и своју државу, пренели су приштински медији.

Нико не може преписати историју. Ово је цена за слободу. Верујем у мир, истину и правду. Верујем у дијалог и добре односе са свим суседима. Косово је прича о успеху и на то сам веома поносан. Одредиште Косова је чланство у ЕУ, НАТО и трајно пријатељство са Сједињеним Државама, рекао је Тачи.

Приштински медији пренели су да га је испред седишта суда сачекало неколико десетина Албанаца који су протестовали против оптужнице, која заједно са њим терети и лидера Демократске партије Косова (ДПК), бившег председника скупштине Кадрија Весељија и друге.

Албанци који су га дочекали носили су разне транспаренте и скандирали Тачију, преноси Коха ди торе.

Оптужница против Тачија подигнута је 24. априла и сада се налази код судије задуженог за њено преиспитивање и доношење одлуке о потврђивању, саопштило је крајем јуна Специјализовано тужилаштво.

Према саопштењу тужиоца, Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице терете се за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти , известилац Савета Европе, оњавио је извештај у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умешани у ратне злочине.

Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва у августу 2015. године.

Њихово седиште је измештено у Хаг због безбености жртава и сведока предстојећих поступака.

Адвокат Коци: Очигледно да се не брани ћутањем

Адвокат Аријанит Коци изјавио је да то што се председник привремених приштинских институција Хашин Тачи налази више од пет сати у просторијама Специјализованих већа и тужилаштва у Хагу, ради саслушања поводом оптужнице која га терети за низ ратних злочина на Косову и Метохији, може бити показатељ да се не брани ћутањем.

Коци је за Т7 рекао да би други разлог због којег се Тачи и даље налази у тужилаштву могао да буде захтев за привремену забрану, јер је то, како наводи, предвиђено законом, али оцењује да је вероватноћа за то мала, преноси Газета експрес.

Ако нема техничких проблема са уређајима за снимање или преводиоцима, питање због којег се наставља разговор можда је то што се Тачи није бранио ћутањем или нешто друго што не желим да спомињем. То може бити захтев за привремену забрану, то је предвиђено законом, али не верујем да се тако нешто догодило. Саслушања понекад трају дуже, јер на крају постоје неки потписи, рекао је Коци.

Он додаје да се одбрана ћутањем брзо завршава, али оцењује да пет сати ипак није разлог за узбуну, наводи Косово онлајн.

Ако се брани ћутањем, брзо се завршава, али ако осумњичени одлучи да разговара, мени се дешавало да саслушање почне у 9.30, а заврши се у 18 сати, рекао је Коци.

Он сматра да је очигледно да Тачи не ћути јер, као наводи, нема логике да седи пет сати и не разговара.

Одбрана ћутањем је такође законско право, подвлачи Коци.

Приштински медији раније су пренели да је Тачи у зграду суда ушао око 13 сати.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести