Пријем у амбасади САД поводом 4. јула, гости Александар Вучић, Ана Брнабић...

БЕОГРАД: Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора на Дедињу, обележен је вечерас национални празник САД, Дан независности, у знак сећања на 4. јул 1776. године када је у Филаделфији објављена Декларација о независности.
1
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Прослави Дана независности САД присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председник скупштине Ивица Дачић, патријарх Порфирије.

Свечаност, чији је домаћин амбасадор Кристофер Хил са супругом Џули, почела је интонирањем химни двеју земаља које су прошле године обележиле 140 година дипломатских односа.

Ово је први пријем за Дан независности који организује амбашадор Хил који је у Србију стигао пре три месеца

На почетку церемоније, амерички маринци свечано су предали заставу САД амбасадору Хилу, а потом су изведене химне две земље.

Пријему присуствују и министри Маја Гојковић, Ненад Поповић, Небојша Стефановић, Гордана Чомић, Дарија Кисић, Зорана Михајловић, Јадранка Јоксимовић, Синиша Мали, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, представници институција, верских заједница, опозиције, дипломатског кора...

Хил: Желимо да будемо пријатељи, партнери...

Амбасадор САД Кристофер Хил поручио је на свечаности поводом Дана независности да САД желе да буду пријатељи и партнери Србији и у зависности од опредељења Србије у будућности - савезници.

Наши пријатељи у Србији желимо да вас боље разумемо и да слушању посветимо бар исто онолико времена као и причању. Радујемо се изградњи дуготрајних односа заснованих на вредностима које су нам заједничке и на заједничким интересима. Желимо да будемо пријатељи, желимо да будемо партнери и, у зависности од ваших опредељења у будућности, желимо да будемо савезници, рекао је Хил.

Приметио је чињеницу да нас Атлантски океан не раздваја него спаја.

Дубина и ширина наших односа може нас водити да заједно радимо сјајне ствари ако дозволимо себи да будемо на висини задатка, да будемо толерантни према ономе у чему се разликујемо, да просвећено и отвореног ума превазилазимо предубедења из прошлости и што је најбитније да гледамо напред, казао је Хил.

Нагласио је да Дани државности обично означавају неки датум важан за оснивање државе, а да је то у случају САД 4. јул 1776. када је у Филаделфији пре 246 година потписана Декларације о независности.

Декларација о независности била је једна политичка изјава, али је једнако важно што се у великој мери ослањала на европске филозофе с краја 18. века у одредивању улога појединаца и њихових права и односа са државом, казао је Хил и подсетио да се у том документу наводи да је свим појединцима њихов творац подарио одређена неотуђива права, међу којима су право на живот, на слободу и тежњу за срећом.

То ћемо, надам се, сви ми наставити да радимо чим се овај говор заврши, рекао је Хил и додао да је Декларација о независности увела концепт људских права која је немогуће одузети јер смо са њима рођени.

Проглашавањем Америчког устава 12 година касније, уставописци су покушали да понуде решење за вековна настојања да се уравнотеже права појединаца са моћима државе, рекао је амбасадор и подсетио да је и у Америци дан данас изазов како у савременом свету тумачити тај тежак задатак одржавања равнотеже између тих права и тих моћи.

Нагласио је да се народи широм света боре са тим истим идејама и свакодневним задатком да не дозволе да оно што је век касније председник Линколн назвао владавином из народа, од народа, за народ, нестане са лица земље.

Демократија из народа, од народа, за народ је данас на удару у многим земљама. Нажалост, такав је свет у којем живимо. А од оног врелог летњег дана у Филаделфији пре скоро два и по века и САД су правиле грешке, али нема сумње и да смо неке ствари урадили како ваља. За милионе људи на овој планети ми смо у ствари постали светионик слободе, инспирацију и извор спокојства и мудрости, па и решавања проблема. Није лако испунити таква очекивања нити смо ми баш изабрали ту улогу, казао је амбасадор.

Додао је још да "док стојимо замишљени над кршевитим и опасним политичким пејзажем савременог света треба да нађемо времена и размислимо о изузетној важности наших принципа, да се њима руководимо као неким компасом".

Хил је навео и да сви Американци у овим немирним временима морају наћи инспирацију да наставе племените напоре које су започели храбри визионари из прошлости како би се изборили да свет у којем расту наша деца буде бољи од оног који смо наследили и позвао је све присутне да наздраве заједничкој српско-америчкој будућности.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести