Принц Чарлс и воjвоткиња од Kорнвола у Новом Саду, Ковиљу, Ср. Карловцима

Принц од Велса и воjвоткиња од Kорнвола допутовали су данас у Нови Сад, где настављаjу посету Србиjи. Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола допутовали

 су данас у Нови Сад, где настављају посету Србији.Они су пред Католичку порту стигли заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, а дочекао их је британски војни аташе, пуковник Сајмон Фицгибон.Испред Католичке порте су и заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић, као и  принцеза Јелисавета Карађорђевић.

Група Триорца Музичке школе "Исидор Бајић" је извела одломак из  "Успаване лепотице" Петра Иљича Чајковског.На тргу испред цркве њихов долазак чекало је и стотинак грађана, који су практично "опколили" принчевски пар у жели да се са њима сликају и поразговарају.

Принц Чарлс и његова супруга Камила су обишли и импровизовану пијацу са народним рукотворинама, а затим су присуствовали културном програму у Католичкој порти.Они су затим открили меморијалну плочу британским хуманитарним радницима, а принц Чарлс је рекао да се у Србији дивно осећа.Ромски ансамбл ГРУББ из Београда је у њихову част одсвирао неколико песама, као што је "Ђелем, ђелем".Они су мимо протокола ушли у катедралу имена Маријиног, а ка Матици српској, која је њихово следеће одредиште, испраћени су уз гајде.

Као и у Београду, њихов боравак у Новом Саду се одвија уз јаке мере безбедности и под будним оком великог броја медија.Британски принц Чарлс и његова супруга војвоткиња од Корнвола захвалили су на дивној добродошлици која им је указана у нашој земљи."Србијо, хвала на дивној добродошлици", истакнуто је на званичном Твитер налогу принчевске куће, уз линк на коме су детаљно описани догађаји  током јучерашњег, првог дана посете.

Принц Чарлс у манастиру Ковиљ

Принц од Велса посетио је данас  манастир Ковиљ.Приликом доласка британског принца огласила су се црквена звона, а њега је дочекао отац Исихије, епископ бачки Иринеј Буловић, митрополит загребачко-љубљански Порфирије и владика јегарски Јероним.Они су га повели у обилазак манастира, а у част принца монашки хор је отпевао три песме на српском и енглеском језику.

У манастиру данас живи 24 монаха који су укључени у у органску производњу разлицитих производа (попут меда и ракије), који су представљени високом госту.Посебно су познати природни мелеми од лековитог биља, те тинктуре и тоници, а надалеко је чувен и ковиљски ликер од зелених ораха. Принц Чарлс се сусрео и са полазницима програма рехабилитације "Земља живих", по којем је тај манастир познат.

За њега је потом организована вожња чамцем по Ковиљском риту.Иначе, према предању, улогу оснивача манастира имао је Свети Сава али о томе нема историјских извора.Манастир датира из XIII века а главна црква каква је данас постоји од XVII века.Подигнут је у част Светих арханђела Михаила и Гаврила, а под заштитом државе је од 1949. године.

Манастир има хор који негује византијско појање.Од 2004. године одредиште је младих који траже помоћ у лечењу од наркоманије.За то време војвоткиња од Корнвола борави у Сремским Карловцима, где је  гошћа догађаја "Фоод ис греат" на коме ће бити представљени локални специјалитети, а сусрешће се и са производачима хране и пића из Велике Британије који раде у Србији

Принц Чарлс одушевљен традиционалним наслеђем

Принц Чарлс и његова супруга Камила показали су велико интересовање и одушевљење за народне рукотворине које су данас разгледали у Католичкој порти у Новом Саду, рекла је извршни директор Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Виолета Јовановић.   Принчевски пар је данас, по доласку у Нови Сад, присуствовао културном програму у Католичкој порти и обишао импровизовану пијацу народних рукотворина.

"Представили смо традиционалне технике као што су ткање, нецање, пустовање, златовез, које су принцу и војвоткињи демонстриране на лицу места, а које иначе користи протокол Владе Србије за дипломатске поклоне", рекла је Јовановић Танјугу.

Она је пренела да је принчевски пар разгледао производе и да се распитивао о декоративним мотивима, као и да су се нарочито интересовали за пиротске и стапарске ћилиме, за књажевачке двопрежне чарапе које се праве у Источној Србији и да принц од Велса није крио одушевљење рукотворинама од пустоване вуне.

Принц и војвоткиња од Корнвола разговарали су са женама које су демонстрирале технике о времену које је потребно за израду рукотворина, да ли се тим занатима баве само старије жене или и млади показују интересовање, од кога су училе занат и где њихови производи могу да се купе.

"Жене из 'Етно мреже' уручиле су принцу азбуку у златовезу и војвоткњи традиционални пешкир у златовезу са мотивима манастира Хиландар," пренела је Јовановић.

 

Принц од Велса и његова супруга допутовали су јуче пре подне у Београд и током дана имали богат програм, који је укључио сусрете са највишим државним и црквеним званичницима, одавање поште погинулима код Спомен костурнице бранилаца Београда и на Војном гробљу Комонвелта, обилазак Калемегдана и Храма Светог Саве, посету Дому за децу у Звечанској улици, обилазак дизајн инкубатора "Нова искра" и чај у пет код породице Карађорђевић у дворском комплексу.

Увече је у њихову част у Дому гарде приређена вечера, на којој је домаћин био премијер Вучић са супругом, а присуствовале су званице из јавног, политичког и културног живота.Посета принца Чарлса је, како је више пута указано, посвећена миру и помирењу, младима и изградњи будућности Србије и билатералних односа.Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола су у оквиру посете региону већ боравили у Хрватској, а до 19. марта ће посетити и Косово и Црну Гору.

 

Принц Чарлс са супругом у Матици српској

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола посетили су данас Галерију Матице српске у Новом Саду. Они су разговарали са кустосима и децом која учествују у пројекту "Мовинг Мусеумс" коју организује Британски савет. Принчевски пар се упознао са српском уметношћу од XVI до XX века. Војвоткиња од Корнвола се упознала са резултатима рада са децом, а принц Чарлс је обишао конзерваторску радионицу где се тренутно изводе радови на иконостасу српске цркве из Будимпеште. Британски пар добио је на поклон принтове графичких листова српских манастира. Принц Чарлс и његова супруга Камила су претходно присуствовали културном програму у Католичкој порти, открили меморијалну плочу британским хуманитарним радницима и обишли импровизовану пијацу са народним рукотворинама и разговарали са грађанима.

Од Гојковић Чарлсу "српско ћирилично ткање", Камили рукавице

Принц Чарлс и његова супруга Камила присуствоваће вечерас, на крају посете Србији, пријему у Народној скупштини Србије, у којој ће тим поводом бити приређена и изложба портрета и фотографија жена из Велике Британије, које су учествовале у Првом светском рату и биле ангажоване у Краљевини Србији и на Солунском фронту.

Према предвиђеном протколу, принца од Велса и војвоткињу од Корнвола испред Дома Народне скупштине дочекаће председница Скупштине Маја Гојковић, са којом ће принц Чарлс уочи пријема имати кратак разговор у салону принца Павла. Очекује се да ће се принц Чарлс на пријему одржати говор што ће бити његово једино обраћање јавности током посете региону. Председница Скупштине Србије ће принцу Царлсу поклонити "српско ћирилично ткање", односно осликану азбуку на специјалном папиру, урамљену у рам у дуборезу, док су за војвоткињу припремљене рукавице, рад домаће дизајнерке, будући да се војвоткиња залаже за подстицање женског предузетништва.

На изложби ће бити представљене фотографије и портрети волонтерки из Велике Британије и земаља Комонвелта (Канаде и Аустралије), које су служиле у оквиру познате Шкотске женске болнице. Међу њима, велики допринос и непроцењиву помоћ Србији пружиле су Флора Сендс, Мејбл Клер Стобарт, докторке Елси Инглиш, Елизабет Рос, Евелина Хаверфилд и Изабел Емсли Геловеј Хатон, цији су портрети изложени. Такоде, у Дому Народне скупштине изложени су и плакати из периода 1914. до 1918. који су у током Првог светског рата у Великој Британији позивали грађане на помоћ Србији.

Душанов законик и репродукција сата за принца Чарлса

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поклонио је данас принцу Чарлсу специјално издање Душановог законика, као и репродукцију сата на Петроварадниској тврђави, док је војвоткиња Камила добила букет ружичастих, црвених и белих ружа, пише "Блиц". Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола су данас боравили у Новом Саду а на почетку су у Католичкој порти присуствовали културном програму.

До Католичке порте су дошли заједно са градоначелником Новог Сада. Иначе, Стари сат на тврђави, заинтересовао је престолонаселника током његове прве посете Новом Саду 1978. године, када је био одушевљен причом о казаљкама сата, наводи лист. Казаљке сата једниствене у свету, јер кратка показује минуте, док дугачка показује сате, да би се са бродова на Дунаву и из велике даљине боље видело колико је сати.
 

Д.К, З.М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести