Скупштина о буџету за 2018-ту: Министар „завео” ред у сали

Скупштина Србије почела је јуче седницу, на чијем дневном реду је Предлог буyета за 2018. годину и још 30 тачака које прате најважнији економски акт државе. Посланици су јуче до вечерњих сати утврђивали дневни ред нове седнице, пошто је укупно било поднето више од 170 предлога за допуну, који су одбијени. Тако је на крају дневни ред усвојен како је првобитно и предложено са 141 гласом „за”, али после готово деветочасовне расправе.
1
Фото: Dnevnik.rs

Очекује се да би седница могла потрајати десетак дана.

Министар финансија Душан Вујовић у више наврата је прекидао своје излагање, протестујући због добацивања из опозиционих клупа. Председавајући Ђорђе Милићевић (СПС) дао је у једном тренутку петоминутну паузу да би се смириле страсти и парламент наставио рад након што је министар револтирано покупио своје папире, истичући да му смета када „гомила људи разговара о другим темама” док он излаже.

Посланика ДС-а Радослава Милојичића, који је био најупорнији у ометању излагања, Вујовић је упитао чиме је изазвао његову тако „културну реакцију”.

Председавање је потом преузео потпредседник парламента из СНС-а Верољуб Арсић, а министар Вујовић је захтевао да се обезбеди мир у сали, уз поруку: „Ако не желите да слушате, комуникацију ћемо одржавати на писани, или некид други начин”.

Сам министар нашао је начин да „умири” посланике па је тако прекидао излагање ако би га неко ометао, а тако је поступио и када је посланица СРС-а Наташа Јовановић устала са свог места и „запричала се” с колегама. 

Радикала Вјерица Радета поручила је министру да, ако не може да поднесе скупштинску атмосферу, оде у читаоницу, „тамо вам је тишина, сами себи причајте”. Сматрала је да је прекршен Пословник тиме што је толерисан „инцидент министра који има слабе живце”, и оценила да је њој то излагање било „досадно”. Арсић јој је одговорио да је претходни председавајући једино погрешио у томе што је „можда требало да изриче опомене”.

Расподела државне касе дефинисана је на више од 700 страница густог текста, који је Влада Србије усвојила 29. новембра. Предлогом закона планирани су приходи од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди.

“ Планирани фискални дефицит на нивоу републике за наредну годину износи 0,6 одсто БДП-а, односно 28,4 милијарде динара, што је 40,7 милијарди динара ниже од дефицита планираног буџетом за 2017. годину и рекордно ниска цифра”, тврди министар Вујовић.

Рекао је и да је пројекција планираног раста од 3,5 одсто усаглашена с ММФ-ом и другим финансијским институцијама. Поновио је да је у 2018. предвиђено повећање плата од десет одсто у јавном сектору и пет одсто у администрацији, а повећање пензија од пет одсто. Закон о буyетском систему разрађује како ће се расподељивати 25 милијарди за повећање пензија и 35 милијарди за раст плата у јавном сектору.

На дневном реду је и допуна Закона о буyету Србије за 2017. годину, која се односи на новац који ће бити обезбеђен из овогодишњег буyета за исплату бонуса од по 10.000 динара за припаднике сектора безбедности. Рекао је да је тако предложен буyет развојни, као и да је награда онима који су највише трпели због реформи које се спроводе. Додао је да завршавамо трогодишњи аранжман с ММФ-ом, који је бољи од очекиваног у сваком погледу.

Већина посланичких група опозиције протестовала је јуче због начина на који је сазвана седница. У заједничком саопштењу подељеном новинарима наводе да због важности тема које су на дневном реду неће бојкотовати седницу да би, додају, јавност и грађани могли да чују аргументе о „погубности економске политике власти”. Саопштење су потписале посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије, ЂБ-а, „Двери”, Социјалдемократска странка – Народна странка, ДС-а и Клуб самосталних посланика. Ђорђе Вукадиновић је навео да, колико је њему познато, ЛДП-у и СРС-у није понуђено да потпишу саопштење.

Закон о буџетском систему разрађује како ће се расподељивати 25 милијарди за повећање пензија и 35 милијарди за раст плата у јавном сектору

Шефица посланичке групе НС–ПШ-а Санда Рашковић Ивић критиковала је Предлог буyета за 2018. годину, називајући га „предизборним буyетом за одбрану престола”.

“" Док се МУП-у и одбрани повећавају средства, и то нетранспарентно, дотле немамо повећање ни за здравство, ни за школство, културу, а понајмање за науку – напоменула је Санда Рашковић Ивић. – Имамо изгласавање буџета „наслепо” за министарство којим руководи Милан Кркобабић. До сада је имао 225 милиона динара, а сада 850 милиона.”

Шеф посланичке групе „Доста је било” Саша Радуловић казао је да је било мало времена да се проучи буyет. Он је на конференцији за новинаре у Скупштини навео да ЂБ предлаже потпуно другачији правац економске политике, наводећи да огромне своте из буyета иду на ствари на које не би требало. Радуловић се јуче вратио у парламент након истека мере удаљења са седнице на 20 дана због изречених опомена.

Лидер Покрета „Двери” Бошко Обрадовић критиковао је Предлог буџета за 2018. годину између осталог и због тога што се, каже, више новца издваја за мигранте, стране компаније и невладине организације него за породичну политику.


Камате и отплате

 

Камате за старе дугове у буџету су 118 милијарди динара, 16 милијарди мање него пре годину дана.

„Не кажем да је неко крив што су старе камате велике, такво је било тржиште 2011. године. С оваквим резултатима сада можемо јефтиније и дугорочније да узмемо кредите за развој”,  појаснио је Вујовић.

Додао је и да је у новембру отплаћен дуг од 758 милиона долара, који више нећемо морати да рефинансирамо. 


Скупштина је одлучила да о тачкама дневног реда води обједињен начелни претрес. Одбијен је предлог Марка Ђуришића из СДС-а да се удвостручи време за расправу, да уместо пет сати буде десет. У саопштењу опозиције се наводи да је стављање на дневни ред обимног буyета за 2018, заједно с 30 других тачака у циљу да се о тим предлозима уопште и не расправља јер, тврде, неће бити времена, флагрантно кршење не само Пословника о раду већ и воље бирача. За „извргавање руглу елементарне демократске процедуре и парламентарног рада” сматрају одговорном председницу парламента Мају Гојковић.


Закрпе и кршеви

 

Реагујући на предлог посланика ДС-а Радослава Милојичића да се дневни ред допуни изменама Закона о полицији и на његове оцене о лошем стању, посланик СНС-а Александар Марковић је новинарима у парламенту рекао да је нејасно да ли Милојичић сматра срамотом то што је само током ове године у МУП-у посао добило више од 600 младих људи. Навео је и да су полицајци у Србији у време власти ДС-а носили поцепане униформе, закрпљене чизме и јурили криминалце у „кршевима” од аутомобила.


Владајућа коалиција одбила је јуче да у дневни ред, између осталог, уврсти формирање више различитих анкетних одбора којима се тражи да се испитају рушење у београдској четврти Савамала, губици у ЕПС-у, „Србијагасу” и другим јавним предузећима, али и о спровођењу председничких избора 2017. године.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести