Столтенбергова порука о ЕУ интеграцијама важна за Србију

БЕОГРАД:  Једна од важнијих порука Генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга током сусрета са председником Србије Александром Вучићем била је да ће разговарати о европским интеграцијама Србије, изјавила је данас директорка Центра за евроатланске студије (ЦЕАС) Јелена Милић.
jelena milic1, youtub printscreen
Фото: Jelena Milić, foto: Youtube Printscreen

Милић је навела да ЕУ И НАТО сарађују и да се процес европских интеграција земаља које га још нису завршиле не може “изоловати од америчког или НАТО утицаја”.

Говорећи о сусрету Вучића И Столтенберга, Милић је рекла “да никада није видела такво медијско примирје И добро извештавање о дешавањима између Србије И НАТО”.Она је оценила да смо се први пут у сусретима генералног секретара и председника Вучића “померили од тога да НАТО поштује војну неутралност, а Србија остаје војно неутрална”.

“Сада чујемо и да појачана војна сарадња са НАТО-ом неће сметати војној неутралности”, рекла је Милић новинарима.На питање да ли паљење америчке амбасаде додатно оптерећује односе Србије И САД, Милић је рекла да је то један од кључних проблема, као И случај браће Битићи.

“Пресудом очигледно, ни амбасадор Скат, ни шира јавност никако нису задовољни. Испало је да је један човек убијен, а да се не зна ко је крив И одговоран за то. Не бих рекла да је то био баш несрећан случај, Можда управо тај пример говори колико је тај период у Србији био тежак”, рекла је Милић новинарима.Она сматра да је за случај браће Битићи одговорна “садашња номенклатура”.“Немојмо заборавити да је један од кључних људи у тој афери Горан Радосављевић Гури који је истакнути члан СНС”, рекла је директорка ЦЕАС-а.

Упитана да прокоментарише да ли ситуација у вези са доделом дипломатског статуса запосленима у руско-српском хуманитарном центру у Нишу додатно оптерећује односе Србије И НАТО-а, Милић је одговорила да не зна да ли је то “шпијунски центар и да у то не жели да се петља”.

Милић је казала и да не зна да ли ће Влада Србије том центру доделити дипломатски статус.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести