Тема "Дневника": Избор нове Владе најављен за август

Прва степеница у формирању Владе Србије – консултације парламентарних странака са шефом државе, окончана је у понедељак, а следећи корак неопходан за изгаласавање нових чланова тима у Немањиној је конститутивна седница Скупштине Србије.
Vlada Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Заседање новог сазива парламента очекује се до краја наредне седмице, а након тога следи уставни рок од 90 дана за избор владе. Како ствари сада стоје, о том крајњем року нико и не размишља, већ се готово са сигурношћу тврди да ће министри сести у своје кабинете већ у августу. Но, да ли ће тако и бити зависиће од брзине којом ће Српска напредна странка окончати договоре са потенцијалним партнерима, са којим планира да склопи владајућу већину. 

Потпредседник СНС Милош Вучевић изјавио је да су напредњаци шефа државе и свог лидера обавестили да они имају довољно посланика да формирају власт на републичком нивоу, а од ширине коалиције зависиће колико ће њих бити потпора влади у Скупштини Србије. Он је објаснио да ће скупштинска већина бројати најмање 130 посланика, као и да има простора да је подржи и 140, па чак и 160 народних посланика. Ако би се одлучили за прву опцију, то би била већина коју чине осим листе СНС са 120 мандата, и мањинске партије - пет посланика СВМ, три Зукорићеве SPP и два са листе Војвођани.

Трећа опција значила би и коалицију са СПС, ЈС и Странком зелених и њиховим 31 послаником. Самим тим, непознаница је трећа опција и чијих би 10 мандата уз мањинске партије, пристигло из редова странака које су на изборима наступиле опозиционо. За сада све странке опозиције тврде да остају на истим позицијама, с тим што су неке са десног пола, попут Двери и Заветника, које су освојиле по 10 мандата, навеле могућност уласка у власт, али под условом да се ради о влади националног спаса.


Најтврђи опоненти власти

За сада, по свему судећи, најтврђи опозициони став заступају партије које нису желеле чак ни разговор у оквиру консултација о избору владе, а оне укупно имају 35, од 250 посланика. Ту су Народна странка и Демократска странка, које су наступиле на заједничкој изборној листи са Ђиласовом партијом и добиле по 10 мандата, као и партије коалиције “Морамо” са 13 мандата. Као и након прошлих избора, мањинска странка - СДА Сулејмана Угљанина, која има два посланика, није отишла на састанак на Андрићевом венцу. 


За Вучевића је неспорно да ће, након разговора унутар странке и са партијама које су биле са напредњацима на изборној листи, позвати на разговор и коалицију око СПС. Каже да о мандатару и председнику скупштине, није било речи, јер то мора претходно да буде договорено на нивоу странке и са коалиционим партнерима. Он је навео и да постоји спремност СНС за сарадњу са коалицијом СПС-ЈС, али да то не значи да ће бити постигнут договор, и да неће бити позиване и друге странке на разговор. “О свим персоналним решењима, разговараћемо у данима пред нама”, подвукао је Вучевић.

За сада се само може нагађати ко ће бити нови премијер, а једино је извесно, што је потврдио и Александар Вучић, да ће то бити кандидат на предлог СНС. “Јасно је ко може да формира нову владу, за десетак дана знаћемо нешто више. Биће мандатар или са листе СНС или са листе коалиционих партнера”, рекао је Вучић. Та изјава отворила је додатне спекулације да би Вучић могао и овога пута пред своју партију да изађе са именом неке више експертске, а мање политичке личности.

Наиме, сви се присећају и да је Ана Брнабић постала премијерка и пре него што је имала чланску карту СНС – а. Неки су овакав став председника протумачили и као могућност да је лидер социјалиста Ивица Дачић у игри за премијера и да ту функцију није случајно придодао свом имену уз назив изборне листе. 

- Поносни смо на све оно добро што смо урадили у протеклих 10 година наше сарадње. Говорили смо о томе да и даље делимо заједничке циљеве и да смо спремни да наставимо даље сарадњу – испричао је Дачић поводом последњег сусрета са Вучићем. - Остајем при ономе што смо радили, имали смо паметну кампању. Ја сам говорио – Александар Вучић председник, Ивица Дачић премијер. Спреман сам да се прихватим те одговорне дужности ако је то мишљење Српске напредне странке – поручио је председник СПС. Но, иако је Дачић безрезервно спреман да се прихвати поново челног места у Влади, тек ће се видети да ли су истог мишљења његови страначки саборци. Уколико би Дачићу била понуђена премијерска позиција, питање је на колико министарских места би могао да рачуна СПС, на једно, или можда ниједно. И у прошлом мандату било је приметно незадовољство социјалиста што су добили само два ресора – образовање и недовољно развијена подручја, па самим тим ни разговори који предстоје за самог Дачића неће бити лаки када буде обелодањена понуда напредњака.


СНС не жели да мења лидера

Коалиција око SSP – а је известила да су председнику Србије на консултацијама рекли да очекују да оде са чела СНС, што је, кажу, Вучић потврдио да ће учинити. Но са тим сценаријом се и даље не слажу напређаци, који су и на страначком конгресу продужили Вучићу мандат, додуше привремено, у нади да ће се предомислити. То је ових дана поновио и потпредседник СНС Милош Вучевић, истичући да Вучић не треба да одлази са места председника СНС, “посебно не у овим хаотичним светским околностима”. Истог мишљења је и његова страначка колегиница,  потпредседница СНС Невена Ђурић.

- Ми напредњаци смо поносни на нашег председника, и на све резултате које остварује СНС, коју је он основао и коју води. За нас постоји један и једини лидер -  Александар Вучић, и не желимо по том питању никакву промену – поручила је она. Вучић је у марту најавио да после избора више неће бити лидер напредњака.

- Бићу ту при избору владе и свакако ћу, колико је то могуће, утицати на изглед владе, а онда ћу се померити са чела странке - изјавио је  он. Према медијским спекулацијама, у врху листе кандидата за новог шефа СНС су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и премијерка Ана Брнабић.


Какав ће бити однос власти и опозиције у новом мандату? Десно оријентисана страна парламента, у којој су и оба крила ПОКС - а најављује, како су га назвали, државотворан приступ и да неће власти опонирати по сваку цену. За ДСС, Заветнике и Двери су, подвлаче, теме око којих имају  тврд став, питање Косова и Метохије, али и неувођењу санкција Руској федерацији. 

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је  да ће посланички клуб SSP, ПСГ, Покрета за преокрет и Слоге, бити највећи опозициони клуб у парламенту и да нису ни размишљали да буду део власти са СНС. Занимљиво је да је и он навео да ће њихов посланички клуб бити спреман да подржи све законе који ће донети бољитак грађанима, али и да очекују да власт покаже да је спремна да размотри и прихвати њихове предлоге закона.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести