ТЕМА ДНЕВНИКА Народ учествује у креирању буџета општина

НОВИ САД: Изменама Закона о локалној самоуправи обавезан је поступак јавне расправе приликом припрема буџета у делу планирања инвестиција Партиципативно буџетирање обавезно је по Закону, али неке општине већ четири године задовољно спроводе тај систем гласања, који даје лепе резултате.
1
Фото: Општина Рума

Председник општине Рума Слађан Манчић каже за „Дневник” да грађани Руме у креирању буџета учествују већ четврту годину заредом, што се показало као одличан модел и систем.

– Уређен је центар села Платичева, што је био предлог грађана и један од пројеката, и то је само један пример како партиципативно буџетирање даје резултате у нашој општини – напомиње Манчић. – Грађани су и те како задовољни.

По његовим речима, сеоске месне заједнице су изразиле жељу за радове тог типа – уређење центра села, постављање мобилијара по школским двориштима, парковима, и то је све урађено. Када је у питању градска средина, становници су већином гласали за обезбеђивање школских ормарића, што је такође урађено прошле године.

– У припреми буџета издвојићемо пет предлога грађана за ову годину који су добиле највише гласова, и настављамо тим системом. Занимљиво је да се поједине месне заједнице удружују око одређених пројеката, с обзиром на чињеницу да имају мали број становника, самим тим и број гласова, па онда заједнички предлажу истоветне пројекте – наводи Манчић.

Он додаје да су се четири села за наредну годину удружили у пројекту реновирање аутобуских стајалишта.

– Уколико тај пројекат прође, вероватно ћемо целу територију општине обухватити заменом и реконструкцијом аутобуских стајалишта јер је то грађанима важно, пошто је пројекат добио више од хиљаду гласова – каже Манчић.

Председник општине Рума каже да немају одређену суму која је предвиђена за пројекте по предлогу и гласовима грађана, већ они предложе пројекте, те уколико буду усвојени, локална самоуправа тада израчуна колико то кошта.

– Уређење центра Платичева коштало је два до три милиона, исто тако и уређење ормарића у школама, јер касније предрачун покаже колико нам треба за инвестицију, према којој расписујемо тендере – каже Манчић. Капиталне ивестиције раде се по захтеву месних заједница, али претходно се грађани изјашњавају шта им је важно, односно приоритет.

Фото: Општина Рума

Општина Рума је међу првима увела партиципативно буџетирање, односно учешће грађана у креирању буџета још 2014. године, по препоруци НАЛЕД-а.

– Народ се у великој мери одазива гласању јер народ воли да се пита и учествује у креирању буџета-каже Слађан Манчић.

Шеф Одељења општине Рума за локални економски развој Драган Косановић каже да је за четири године било доста пројеката, а ове године било је и доста предлога, али је због Дана општине померена конференција на којој ће грађани Руме бити обавештени о томе који пројекти су добили највише гласова.

– Прошле године урадили смо уређење центра села Платичева, затим Вогња, ормариће за ђаке у свим школама у граду, тако што су се школе у поступку предлагања удружиле и предложиле тај пројекат, за њих најзначајнији, те је и ушао као један пројекат за више школа – каже Косановић. – Ове године завршени су прошлогодишњи пројекти, који су били вишегодишњи, те је тако ове године завршен пројекат пешачко-бициклистичке стазе између Жарковаца и Путинаца, који је био предложен прошле године. Различита је вредност пројеката. Постоји период када се предлажу пројекти и свако ко жели, може у просторијама месне заједнице у постављене кутије или на мејл Општине партиципативно­рума.рс послати свој предлог. Тада се састаје тим за партиципативно буџетирање, анализира пројекте, разматра да ли су изводљиви и да ли се слажу са стратегијом развоја општине Рума и морају да задовољавају критеријуме да су корисни широј локалној заједници. Затим 20 до 30 пројеката улази у ужи круг, који се даље оцењују према критеријумима развоја општине и даље шаљу на разматрање удружењима и Привредном савету, који даје своје мишљење и извуче се десет пројеката, који даље иду на гласање грађана.

Помоћник градоначелника Сомбора Бранислав Сворцан каже да је у Сомбору први пут 2015. године одржано пробно гласање и објашњено шта је то партиципативно буџетирање и зашто се то ради.

– Тада су људи имали став да они само плаћају порезе, таксе, доприносе и да не знају куда даље иде тај новац. Уз помоћ тадашњег Министарства државне управе и локалне самоуправе и једне невладине организације, партиципативно буџетирање уведено је у десет општина, па и Сомбор – каже Сворцан. – Позив за гласање објављен је преко локалних новина, а потом су у лист убачени и анкетни листићи.


Анкета колико су грађани задовољни

Помоћник градоначелника Сомбора Бранислав Сворцан додаје да су грађани схватили да је то одлична прилика да се укључе и директно утичу на одлучивање. Он наводи да је потпуно другачији ефекат када се грађани питају за то како ће новац бити утрошен.

– У априлу ћемо, вероватно, направити анкету о задовољству грађана претходним годинама јер је највећи проблем настао између града и села пошто око 44.000 људи живи у самом граду, и око 35.000 људи у 15 села. Она могу да гласају и за друга, али једна месна заједница у граду може да победи село, због бројности. Имамо идеју да следеће године радимо један пројекат у граду и један у селу, али то су још увек отворена питања, на којој ће нам помоћи и анкета о задовољству грађана- каже Сворцан.


По његовим речима, грађани је уз предлог требалио и да образложе своју идеју. У првом кругу били је тридесетак предлога, а најбоља три су понуђена грађанима на гласање.

– Тада је победио предлог уређење центра у селу Станишић, док је друге године био већи одзив грађања у граду, а опет предложен као и претходне године пројекат уређења купалишта у Сомбору, а остали предлози били су уређење игралишта, као и Дома културе у Бачком Моноштору – каже Сворцан. – Те године у уређење купалишта као победнички пројекат уложено је око десет милиона динара уз помоћ ЈВП „Воде Војводине” и Градске управе, и купалиште данас има пристан за чамце, клупе, надстрешнице.

Фото: Општина Рума

Прошле године, тврди Сворцан, грађани су позвани преко локалних новина, али и других медија, да би више људи било обавештено и победио је предлог за уређење забавишта у Кљајићеву.

– Прве две године одзив грађана био је око 500-600 људи, док је лане у првом кругу, када су предлагали, било 350-360 људи, а у другом 950 оних који су гласали – каже Сворцан. – Увидели смо да морамо да променимо систем, те смо ове године анкетне листиће о партиципативном буџетирању убацили у рачуне јавног комуналног предузећа за изношење смећа и одштампали 28.000 листића за свако домаћинство на територији града и још хиљаду поставили у услужни центар у Градској управи, али се предлог могао поставити и на сајт града. Ове године имали смо далеко већи одзив и 80 предлога, а првих пет ставили смо на гласање. Победио је пројекат изградња шеталишта уз канал, које је повезано с купалиштем, уређеним претпрошле године, и Апатинским мостом с другим шеталиштем, и имали смо око 6.000 гласова, што значи да је 20 одсто грађана учествовало у анкети.

Партиципативно буџетирање примењује се у Пироту, Лозници, Зрењанину, Бечеју, Панчеву, Сомбору, Руми, Сремској Митровици.    

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести