Тема „Дневника”: Петина клупа припала Војвођанима, ко иде, а ко остаје?

Петина посланика у новом сазиву Скупштине Србије долази из Војводине. Од 250 народних представника, који грађане заступају у Дому Народне скупштине, 52 парламентарца су из градова и општина у покрајини.
Танјуг/З. Жестић/Скупштина Србије
Фото: Танјуг/З. Жестић/Скупштина Србије

Највише их је у посланичком клубу СНС-а – 37, социјалисти имају три парламентарца из Покрајине, а ПУПС, СДПС и ЈС по једног. У посланичком клубу СПАС-а нема ниједног посланика с ових простора, већ је свих десет чланова из Београда.

Једна од занимљивости овог скупштинског сазива свакако је то што су највиши страначки функционери из Српске напредне странке, којима су верификовани посланички мандати, а спомињу се за значајне функције у извршној власти, управо из Војводине. Тако су тренутно у посланичким клупама потпредседник СНС-а Милош Вучевић, често помињан као кандидат за премијера или министра привреде, али и за садашњу функцију градоначелника Новог Сада. Ту је и досадашња председница Скупштине Србије Маја Гојковић, за коју се претпоставља да ће се преселити у неки од кабинета у Немањиној. Мандат је прихватио и актуелни министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је био први на листи „Александар Вучић – За нашу децу”, такође виђен као један од кандидата за премијера, министарску фотељу, па и место градоначелника Сремске Митровице. Ново лице међу републичким посланицима је Миленко Јованов, досадашњи шеф напредњака у Скупштини Војводине, кога неки виде као новог председника Скупштине Србије. Као и у прошлом мандату, председник посланичког клуба је Александар Мартиновић из Руме, иначе професор на новосадском Правном факултету.

Највише Војвођана је у посланичком клубу СНС-а – 37, социјалисти имају три парламентарца из Покрајине, а ПУПС, СДПС и ЈС по једног

У посланичким клупама наредне четири године биће помоћник директора Покрајинског завода за спорт и медицину спорта Слободан Алавања и председник скупштине Вршца Ненад Барош. Ту је и некадашњи члан Градског већа задужен за социјалну заштиту у Суботици Милимир Вујадиновић, као и његов суграђанин, економски техничар Владимир Граховац. У овом сазиву општину Стара Пазова ће представљати дипломирана правница Маја Грбић, која је обављала дужност помоћника председника општине за пољопривреду и комуналне делатности. Посланик је и доскорашњи председник Скупштине града Сремске Митровице Томислав Јанковић, као и посланица из Зрењанина, мастер економије Станислава Јаношевић и председница СО Тител Весна Кнежевић, али и досадашњи заменик председника општине Оyаци Мирослав Кондић. Нова посланица је и директорка ЈКП „7. октобар” из Новог Кнежевца Весна Кришанов, потом и Горан Милић, некадашњи сомборски већник за међународну сарадњу и сарадњу с републичким и покрајинским органима, као и бивши председник кулске општине Велибор Милојичић. Дипломирани туризмолог из Ковина Виолета Оцокољић два пута је била на изборној листи СНС-а за народну посланицу, а први мандат је добила на изборима ове године. Ту ће бити и Драгана Радиновић из Крчедина, која је у претходне четири године обављала функцију заменика председника општине Инђија, председница Савета МЗ Чуруг Весна Стјепановић, потом и портпарол Центра за друштвену стабилност из Новог Сада Предраг Рајић. Посланички мандат припао је и челници шидских напредњака Миленки Субић и магистру пољопривредних наука Соњи Тодоровић из Темерина.

Тренутно су у посланичким клупама потпредседник СНС-а Милош Вучевић, Бранислав Недимовић, Маја Гојковић

У парламенту ће и у новом сазиву бити саветник генералног директора „Србијагаса” Игор Бечић, доскорашњи председник Одбора за контролу служби безбедности, новосадски адвокати Жарко Мићин и Биљана Пантић Пиља, дипломирана политиколошкиња и председница Уније жена СНС-а Панчево Сандра Божић и председница Месног одбора СНС-а у Футогу Јасмина Обрадовић.


Младе снаге СНС-а

Младе снаге напредњака заступаће дипломирани правници Невена Веиновић (1996) из Суботице и Илија Матејић (1991) из Црепаје, као и струковни економиста Рајко Капелан (1992) из Клека и мастер инжењер заштите животне средине, председник Савета за екологију града Панчева Марко Младеновић (1990) из Јабуке, функционерка Омладине СНС-а у Бачкој Паланци Тамара Пилиповић (1990). Међу њима је и инжењер животне средине Гојко Палалић, рођен у Новом Саду 1988. године, а завршио је основне и мастер студије на Факултету техничких наука, и тридесетдвогодишњак Милан Радин, члан Надзорног одбора „Новосадског сајма” и Управног одбора Фондације „Светозар Милетић”.

Војвођани из СВМ-а

У посланичкој групи Савеза војвођанских Мађара свих девет посланика је из Војводине. На челу посланичког клуба је Балинт Пастор, који је и председник суботичке Скупштине. С њим су и Анамарија Вичек, логопед-дефектолог из Новог Сада, Атила Јухас, дипломирани инжењер пољопривреде из Нове Црње, дипломирани економисти Нандор Киш из Аде, Елвира Ковач из Зрењанина, Золтан Пек из Сенте и Акош Ујхељи, магистар економских наука из Кањиже, лекар из Сомбора Емеше Ури и професор разредне наставе из Пачира Арпад Фремонд.


У посланичком клубу СНС-а су и стари парламентарци – председник Народне сељачке странке Маријан Ристичевић и функционер Покрета социјалиста из Бачког Јарка Бојан Торбица. СПС и у новом мандату представља директор „Србијагаса” Душан Бајатовић, а нове младе снаге су им Дубравка Краљ, дипломирана правница из Зрењанина, и Јустина Пупин Кошћал, професорка спорта и физичког васпитања из Панчева.

Фото: Танјуг/З. Жестић/Скупштина Србије

Шеф посланичког клуба СДПС-а је Милорад Мијатовић из Новог Сада, доктор математичких наука. Председник Градског одбора Јединствене Србије Славенко Унковић, по занимању је економиста, био је посланик у Скупштини Војводине, а сада је у републичком парламенту, док ПУПС представља Јелисавета Вељковић, пензионерка из Сремских Карловаца.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести