У Скупштини Војводине представљен извештај ЕК о Србији

У Скупштини Војводине организовано је представљање извештаја Европске комисије о Србији за 2021. годину, а у том документу се наводе оцене економских, политичких и законодавних  дешавања у Србији.
А. Савановић
Фото: А. Савановић

Представљању извештаја ЕК присуствовали су представници Скупштине Војводине и Покрајинске владе, различитих институција и невладиних организација.

Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић казао је да није случајно што је извештај представљен управо у представничком дому Војводине, јер искуство европских земаља говори да региони и локалне заједнице играју кључну улогу у процесу евроинтеграција и да је имплементација више од две трећине европског законодавства везана за средњи и локални ниво власти.

Фото: А. Савановић/Хохубер Андреа

– Војводина је и у прошлом вишегодишњем буџетском периоду од 2014. до 2020. године показала значајне резултате у привлачењу средстава путем европских фондова и програма. Можемо и желимо још више и с тим у вези Покрајинска влада заједно с Фондом „Европски послови“ ради на системском, планском јачању иниституционалних и административних капацитета како покрајинске администрације тако и 45 градова и општина у Војводини, како би искористили све оне елементе које европска агенда са собом носи – оценио је Симрудић на конференцији за новинаре одржане уочи представљања извештаја ЕК.

Он је казао да извештај не бележи стагнацију или назадовање ни у једној од 33 преговарачких поглавља, а да истовремено признаје, препознаје и верификује ограничен напредак у области јавне администрације, правосуђа, борбе против организованог криминала и корупције и медија и да се нада да ће бити у прилици да испрате препоруку Европске комисије о отварању два нова кластера, односно нових седам преговарачких поглавља, које треба да потврди Европски савет крајем ове године.

– То  би био коначан напредак након двогодишњег застоја и неотварања преговарачких поглавља, а у међувремену и прихватања нове методологије од стране Владе Србије када је о преговарачком процесу реч – напоменуо је Симурдић.

Андреа Хохубер, шефица сектора за евроинтеграције и економију у Делегацији Европске уније у Србији нагласила је да извештај ЕК даје искрену и чињеничну процену дефинисаних критеријума и даје изгледе за будуће кораке и дефинисани су приоритети за свако поглавље на које Србија треба да се фокусира.

– Када је реч о тренду који се констатује у овом извештају у односу на раније, констатује се да је још много тога потребно да се уради да би се узавршио комплетан процес приступања, али се са друге стране констатује и повећан број акција и иницијатива које је влада покренула у циљу реформи – нагласила је Хохубер.

Текст и фото: А. Савановић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести