Усвојен сет финансијких закона, председник ДРИ Душко Пејовић

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је днас сет финансијких закона и изабрала Душка Пејовића за председника Државне ревизорске институције.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Изменама и допунама Закоан о акцизама предвиђено је да се та врста посебног пореза не плаћа на течни гас под условом да се користи као енергетско гориво или репродукциони материјал.То би, како је навела Влада Србије, требало да обезбеди стабилну производњу која користи деривате нафте у индустријске сврхе и да се та средства искористе за инвестициона улагања у преређивачкој индустрији.

Иначе, Законом о акцизама било је прописано да се на те деривате нафте од 1. јануара ове године може остварити повраћај плаћене акцизе, али како тај поступак подразумева пре свега резервисање одређене суме новца и одређено време за повраћај, предложено је потпуно ослобађање плаћања.Изменом тог закона предвиђено је и да кафа, намењена дипломатско-конзуларним представништвима не мора бити обележена контролном акцизном маркицом.

Предлогом изменама Закона о порезу на додату вредност (ПДВ) предвиђено је усаглашавање тог закона са Законом о финансијској подршци породици са децом.Законом о финансијској подршци породицама са децом предвиђено је да право на рефундацију ПДВ на храну и опрему за бебе може да се оствари за бебе рођене до 30. јуна ове године.

Циљ измене је да деца која су рођена до тог датума у потпуности искористе право на рефундацију ПДВ-а.Измене закона о којима се недавно највише полемисало у јавности су и оне које се односе на пореску администрацију.Оне би требало да омогуће, између осталог, јавно објављивање имена најбољих пореских платиша, принудну наплату пореза са штедних налога дужника и увођење грејс периода за најугроженије пореске обвезнике.

Предложене новине су и да Агенција за привредне регистре (АПР) неће моћи да брише фирме из свог регистра, све док Пореска полиција потпуно не заврши са контролом предузећа и врати му ПИБ, те о томе обавести АПР.

Такође, измене овог закона предвиђају и да се радна места пореских службеника разврстају по звањима у зависности од тога колико су послови сложени и одговорни, а правилник о систематизацији радних места у Пореској управи донеће се у року од годину дана од дана када овај закон ступи на снагу.

Закон о девизном пословању је такође претрпео бројне измене.Тако ће, на пример, од 1. јануара следеће године Народна банка Србије (НБС) преузети послове издавања и одузимања овлашћења за обављање мењачких послова и послове контроле девизног пословања.

Предлагачи поручују да ће послове одузимања дозвола мењачницама које је започела Пореска управа, завршити НБС.Како би "ојачала екипу" која се бави овим пословима од 1. јануара НБС ће преузети и део запослених из Министарства финансија, односно, из Пореске управе.

Да би Србија доказала да је напредовала у борби против спречавања прања новца, а у складу са препорукама МАНИВАЛ-а (тело Савета Европе за спречавање прања пара), усвојен је Закон о рачуноводству.Једна од измена каже да, оснивач или власник предузећа које се бави рачуноводством не сме бити претходно правоснажно осуђен за кривична дела која се односе на законе о раду, правосуђу, инвестиционе фондове...

Србија је изменама и допунама Закона о играма на срећу усагласила своју законску регулативу са међународним стандардима у области спречавања и откривања прања новца и финансирања тероризма Организације ФАТФ.Забрањено је кривично осуђивање правним и физичким лицима да буду оснивачи и власници предузећа на које Србија може пренети право на приређивање игара на срећу, односно, забрањује им се да се баве том делатношћу. 

Усвојен је и Закон о факторингу, (финансијска трансакција где предузеће које очекује приход - има потраживања продаје та потраживања трећој страни) којим се такође каже да власник предузећа за факторинг не сме бити раније осуђиван.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести