Висковић: Овим темпом косовско питање ће бити дуго решавано

БЕОГРАД: Онај ко би нашао рационално и прихватљиво решење за све стране и Београд и Приштину и Брисел и Вашингтон и Москву заслужио би Нобелову нагаду, изјавио је данас бивши амбасадор Иво Висковић и додао да се плаши да ће овим темпом косовско питање бити дуго решавано. 
Skup Izazovi i perspektive preocesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Висковић који је редовни профешор на ФПН рекао је новинарима у паузи скупа Изазови и перспективе преоцеса нормализације односа Београда и Приштине, да је решење лакше било наћи раније, ако се посматра из угла којим је решавана тршћанска криза. 

Сада када је проглашена независност Косова тешко је наћи компромис који би натерао и задовољио Пристину да направи корак у назад, а за Србију да то прихвати и за узврат не добије ништа, рекао је Висковић који је био модератор панела “Идемо ли ка окончању дијалога и свеобухватном споразуму о нормализацији односа”. 

Одговарајући на питања новинара, Висковић је одбацио наводе да постоји готов споразум које су две стране већ испреговарале. 

“Мислим да не постоји јер је сувише детеља о којима треба испреговарати. Готови рецепти не постоје, морају се наћи оригинална решења као сто су га нашле две Немацке, решења која до сада у пракси нису постојала, али користећи постојеца исксутва. Ово мора бити специфично решење, толико је компилковано да је немогуће да га је неко већ смсилио и да остаје да се формално сагласе и да се јавност убеди да је то то”, казао је Висковић. 

Упитан да ли притисак на Пристину да се укину таксе више декларативан него стваран, професор је рекао да се мора имати увиду да је ангажовање мешународне заједнице у последње време ипак веће него до сада. 

Може се рећи да велике силе нису апослутно непристрасне, сви имају своје љубимце, али је ипак евиденто да се последњих месеци осећа већа њихова анагажованост него што је била до сада. И то је значајна промена”, рекао је бивши дипломата. 

Према његовим речима, никада се не може рачунати да ће велике силе поступати у интересу апсолутне правде, јер, како је додао тога у међународним односима нема. 

Ту се ради о интерсима и сада је питање како да се нађу интереси који ће се подуратати између Србије, Косова и великих сила. 

Ова 2019.може бити пресудна за потпуну нормализацију односа

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић сматра да би 2019. могла бити пресудна за потпуну нормализацију односа Београда и Приштине.

"Искено се надам да ће врло брзо доћи до деблокаде процеса дијалога и да ћемо до краја године имати прве резултате, односно да можемо очекивати да 2019. буде пресудана када је реч о пуној нормализацији односа Београда и Приштине", рекао је Ðукановић за Танјуг на маргинама скупа "Изазови и перспективе процеса нормализације односа Београда и Приштине".

Упитан да ли Приштина, која корак по корак покушава да демонстрира власт на територији КиМ , може покушати да искористи период без дијалога за такву демонстрацију на северу и на који начин, Ђукановић је рекао да се таква могућност не може одбацити.

Он је подсетио да Приштина, сваки пут када дође до кризне ситуације настоји да на неки начин демонстрира своју власти и на северу Косова. 

"Мислим да је сасвим реално, и да је могуће, очекивати кризне ситуације ако не дође до значајнијег напретка и наставка дијалога. Оне могу бити превазиђене, ако дође до нормализације односа, односно ако дође до свеобухватног правно обавезујућег решења", рекао је Ђукановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести