Вучић и Бо: Огромна сарадња с Кином, 15 пута увећан извоз из Србије

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је данас, након састанка са кинеском амбасадорком Чен Бо, да је у претходном периоду направљен огроман помак у сарадњи Србије и Кине, као и да је у последњих пет година Србија за чак 15 пута увећала извоз у Кину.
Танјуг/Александар Вучић и Чен Бо
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Александар Вучић и Чен Бо

Вучић је истакао да је сарадња две земље заснована на принципима искреног пријатељства, солидарности и поштовања.

“И у политичком смислу поштовања територијалног интегритета Србије, односно политике једне Кине, као и на принципима искреног пријатељства земаља, али и личног пријатељства које имам, и трудим се да негујем, са кинеским председником којем сам захвалан на односу према Србији”, рекао је Вучић.

Он је указао да је Кина данас већ трећи укупни спољно-трговински партнер Србије, што је, истиче, до пре неку годину било незамисливо.

Вучић је подсетио да је синоћ дочекао још 500.000 кинеских вакцина на аеродрому, те истакао да је Србија још пре годину дана, када је избила епидемија короне и у нашој земљи, имала велику подршку Кине, која јој је допремила опрему, респираторе, али и људе који су направили две лабораторије.

“И данас нам највише помажу са вакцинама”, нагласио је Вучић. Зато је замолио кинеску амбасадорку да пренесе изразе његове најдубље захвалности председнику Кине и да му каже да се “једна мала земља и њен председник поносе том сарадњом и истичу то на сваком месту”.

Вучић је додао да је сада на нама да убрзамо вакцинацију, јер вакцина има довољно.

“Имамо сада и различите мутације и нове врсте, и од пресудног је значаја да што више људи вакцинишемо и ревакцинишемо”, рекао је Вучић.

Сарађујемо и сарађиваћемо с Кином, одговарало то неком или не

„Србија сарађује и сарађиваће са Кином, на корист својих грађана, и неће одустати од тог пријатељства и сарадње зато што то одговара неким другим земљама, и то онима који имају и већу сарадњу са Кином од Србије, поручио је Вучић.

На питање да ли очекује притиске из ЕУ, која чини се данас Кину види као већег непријатеља од Русије, а с обзиром на велики број кинеских вакцина и кинеске инвестиције у Србији, Вучић је кратко одговорио контрапитањем:

“Да ли нам је Кина нешто лоше урадила? Јесмо ли били изложени политичким или економским притисцима?”.

Вучић је упитао да ли за сву помоћ и подршку коју је Србија добила од Кине, која је огромна, не треба да кажемо хвала, већ да радимо против Кине, јер је то у интересу неких других земаља.

“А, то су земље које имају по 100 пута, 70, 80 пута већу трговинску размену од Србије, са Кином. И они могу да имају све, а кад Кина треба Србији да помогне, онда стигне упозорење да се Срби чувају”, приметио је председник Србије.

Упитао је шта је то лоше Кина Србији урадила - да нису признали Косово, увредили нас или повредили на неки начин.

“Постоји то код нас, та потреба да се некоме додворавамо, зато што тај неко треба да ме чува на власти… Нас Кина не чува на власти, него је пријатељ, сарађује са Србијом. Не треба ми нико ко ме чува на власти, већ неко ко ће са нама да ради добре пројекте и да сарађује са нама на корист грађана”, рекао је Вучић.

Истакао је да се не стиди да на тај начин говори и да је то говорио и пред Трампом раније, и свуда у Европи и свету, те да се не секира због оцена у разним извештајима.

Фото: Танјуг/Раде Прелић/Александар Вучић са мапама

“Србија је на европском путу, али сарађује и сарађиваће са Кином, и још више, јер је суверена земља која сама доноси одлуке, поштује своје грађане и има одличну сарадњу са Кином”, поручио је Вучић.

Како је рекао, не занима га шта ће ко да каже, осим грађана који од овога имају корист, и Кинеза који треба да кажу да ли су задовољни сарадњом.

“А, ови други...хвала им на лепим речима”, закључио је Вучић.

Са Кинезима договорена изградња обилазнице око Крагујевца

Председник Вучић пренео је новинарима, после састанка с амбасадорком Кине Чен Бо, да је данас са Кинезима договорио нови пројекат, изградњу обилазнице око Крагујевца и то по веома доброј цени.

Вучић је казао да ће бити повезан северни део територије града Крагујевца са јужним делом, али да ће се градити деоница ка Вучковици и Гружи до Моравског коридора преко Мрчајеваца.

Пројекат је вредан укупно више од 100 милиона евра, додао је Вучић.

"Ми смо упркос ситуацији са короном добили данас коначно обећање од Жанга (из ЦРБЦ-а) да ће до Светог Николе, 19. октобра, бити завшен аутопут Чачак - Пожега, тако да ћемо моћи за Светог Николу аутопутем да идемо до Пожеге", рекао је Вучић.

Додаје да ће се стизати до Златибора за највише два сата и 10 минута, док се сада путује три саста и 40 минута.

Председник је, такође, најавио да ће бити уговорен и наставак градње аутопута даље од Пожеге до Бољара и да ће се одмах кренути са радовима, као и да је договорена цена од око 1,5 милијарди евра.

Вучић је најавио и да ће градња Фрушкогорског коридора, од Новог Сада до Руме, почети већ крајем пролећа или почетком лета.

Подсетио је да се већ гради аутопут и брза саобраћајница Рума - Шабац - Лозница.

Казао је да ће ЦРБЦ градити и обилазницу око Лознице у вредности од 37 милиона евра, али и да ће се градити обилазница око Новог Сада са додатним мостом на Дунаву. Вредност обилазнице око Новог Сада је 129 милиона евра.

Вучић наводи да су почели и званични преговори за изградњу брзе саобраћајнице од аутопута код скретања за Пожеревац до Голупца, као и да је план да се продужи до Мајданпека, али и Неготина и Кладова, како би се одржао исток Србије и животу и подигла економија.

Председник је рекао да ће бити изграђена и индустријска зона у Прахову.

Када је реч о обилазници око Београда, Вучић каже да се ради са Кинезима део до Бубањ Потока, али да остаје да се направи још једна деоница до Панчева како би коплетан саобраћајни прстен био завршен, заједно са новим мостом на Дунаву код Винче. За ту деоницу је потебно више од 700 милиона евра.

Кинези заинтересовани за инвестиције у пољопривреди

Вучић је пренео након разговора са амбасадорком кине Чен Бо, да су кинеске компаније заинтересоване за инвестирање у српску пољопривреду.

Вучић је истакао да је Србија подигла трговинску размену у пољопривреди, за кратко време, са 29 на 55 милиона евра, готово двоструко.

“А, ту имамо огроман потенцијалн за сарадњу. Договорили смо извоз јагњећег и говеђег меса, за кукруз, чекамо последње дозволе за извоз јабука и, надам се, када прође афричка куга, да решимо проблем око свињског меса”, рекао је Вучић.

Проблем за нас је, каже, то што је Кина захтевно тржиште, са много људи, као и високи логистички трошкови, јер наши контејнери путују више од 40 дана до Кине.

Додао је, међутим, да су кинески партнери спремни да се ангажују у превозу робе, а он је, каже, замолио да Србија добије царинске стопе које важе за Аргентину и Нови Зеланд, како би била конкурентна.

За мање од годину дана брзом пругом за 28 минута до Новог Сада

Вучић је изјавио да кинески извођачи, ангажовани на градњи брзе пруге од Београда до Старе Пазове, помажу и на деоници од Старе Пазове до Новог Сада (коју граде Руси), како би се она што пре завршила.

Како је рекао за мање од годину дана пруга за брзину од 200 км на сат када ће грађани моћи за само 28 минута од центра Беогада до центра Новог Сада, биће пуштена у рад.

"То је другачије лице наше земље, другачија Србија", нагласио је Вучић после састанка са амабасадорком Кине Чен Бо.

Председник је казао да ће грађевински пруга бити изграђна много раније, али да су потребна два или три месеца за тестове како би могла да се пусти у саобраћај брза пруга.

Вучић је рекао да ће током лета бити отворени радови и на следећој деоници брзе пруге ка Будимпешти, од Новог Сада до мађарске границе.

Србија ће тако бити повезана и са Будимпештом и Бечом, као и централном Европом, истакао је он.

"У току су разговори и са кинеском страном тако и са Европљанима око изградње брзе пруге Београд - Ниш, јер нећемо југ и југоисток Србије да оставимо без тако значајне ствари", додао је Вучић.

Сваки дан закључавања кошта 190 милиона евра

Председник Вучић апеловао је данас на грађане да се вакцинишу и буду дисциплинованији, јер сваки дан закључавања државу кошта 190 милиона авера.

Вучић је казао да Србија не зна да ли ће као Кина моћи ове године да оствари привредни раст од шест одсто.

Казао је да један дан закључавања као мера борбе против ширења пандемије, кошта око 190 милиона евра, што су велике паре и због чега се држава трудила да не иде са најтежим мерама како би могла економију да развија.

“Нико не пита колики су трошкови за лекаре и болнице. Замолио бих све грађане да помогну и да иду на вакцинисање, да буду мало дисциплинованији”, рекао је он.

Такође је најавио да ће засигурно физички радови на изградњи метроа почети пре краја ове године.

Србија не може да извози кинеске вакцине

Вучић је истакао је данас да су сви заинтересовани за кинеску вакцину, али да Србија не може да их извози.

"Сви су заинтересовани, али ми не можемо да их извозимо. Можемо само код нас да их користимо", објаснио је он додајући да колико зна постоји договор за испоруке и у друге земље региона, као што су Црна Гора и Северна Македонија.

„Бескрајно сам захвалан Кини јер оно што смо видели јесте да је реч о безбедној и веома поузданој вакцини, која нешто касније развија антитела, али без икаквог угрожавања здравља људи. Прављена је као права вакцина чија антитела трају дуже. Много живота смо спасили том вакцином и да је нисмо имали имали би десетине хиљада више оболелих“, рекао је он.

Кинески Минт, после Лознице, градиће фабрику и у Шапцу

Вучић је изјавио је данас да ће кинески Минт аутомотив у априлу започети произоводњу у Лозници, али да је та компанија најавила да ће отворити још један погон односно изградити још једну фабрику у Шапцу.

"То су добре вести за Шабац", нагласио је Вучић.

Истакао је да ће после довођења јапанске компаније Јазаки у Шабац, тај град сада добити још једног инвеститора - кинески Минт.

Председник је рекао да у Србији долазе и нови кинески инвеститори.

Чен: Упркос пандемији сарадња се интензивно развија

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо истакла је данас да се упркос утицаја пандемије корона вируса сарадња две земље интензивно развија.

Чен је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, казала да је имала прилику, заједно са представницима кинеских компанија, да са министрима и директорима јавних предузећа размени мишљења о сарадњи у различитим областима.

"Овај састанак у потпуности показује да председник Вучић придаје велики значај односима са Кином. Наша сарадња је фокусирана актуелно на две тачке, а прва је заједничка борба против пандемије", казала је она и подсетила да је синоћ стигао трећи контингент од пола милиона Синофарм вакцине.

До сада је у Србију стигло два милиона доза кинеских вакцина, рекла је она додајући да јој је посебно драго што кинеска вакцина даје допринос борби Србије против пандемије.

Друга тачка је, према њеним речима, заједничка борба за економски раст, односно опоравак.

У то спада инфраструктура, као највећа област. Велики пројекти се стабилно одвијају, као пројекат брзе пруге Београд-Нови Сад, и аутопута Прељина-Пожега који напредују добро. Кинеска компанија и француски и српски партнери потписали су и споразум о изградњи београдског метроа. Данас смо разменили мишљења и о сарадњи у области пољопривреде. Имамо велику могућност за сарадњу у тој области. Надамо се да ће у будућности бити још више квалитетних српских производа на кинеском тржишту", додала је Чен.

Подсетила је да је циљ Кине економски раст од шест одсто у овој години, те указала и да Србија жели раст своје привреде..

„Уверена сам да ће то отворити још више шанси за економску сарадњу", казала је Чен.

Она је подсетила да је на недавно одржаном онлајна Самиту Кине и земаља Централне и источне Европе постигнут широки концензус о сарадњи, која ће дати нову снагу и развоју билатералних односа.

После данашњег састанка, амбасада И кинеске компаније добиле су више домаћих задатака. Спремни смо да улажемо даље напоре за успех у свим областима“, закључила је Чен.

Кинеска вакцина је јавно добро целог света

Амбасадорка Чен Бо истакла је да је кинеска вакцина јавно добро целог света и потврдила да постоје разговори са земљама ЕУ о набавци тог цепива.

Чен је, одговарајући на питање аустријске дрзавне телевизије ОРФ да ли очекује ускоро сарадњу Кине И ЕУ у вези Синофарм вакцине, јер је евидентан недостатак вакцина, истакла да су кинеске компаније отворене за сарадању са свима у свету.

Она је навела да постоји добра сарадња са Мађарском, као и да се воде разговори и са другим земљама ЕУ.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести