Вучић: Јача улога УН значи и мање бахатости и ароганције 

ЊУЈОРК : Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија подржава реформу УН и да ће пружити помоћ колико може да светска организација има још већу улогу, јер би тако, оценио је, у свету било мање бахатости и ароганције.
vucic un skupstina tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је разговарао са председавајућим 72.Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком, који одлично разуме све проблеме и сматра да се Србија понаша одговорно и озбиљно.

"Подржавамо његов план амбициозних реформи, који жели да спроведе заједно са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом. То неће бити лако да се постигне, као ни свеобухватни план о миграцијама и развоју, а постоје и различите идеје око Савета за људска права“; констатовао је он.

Председник Србије је подвукао да је за нас важно да УН постају све важније место на којем се одлучује, "поред којег се не пролази као што је био случај раније".


На крају посете састанак са Гутерешом

Председник Србије Александар Вучић сутра завршава вишедневну посету Њујорку, где је учествовао на 72. Генералној скупштини УН, састанком са шефом светске организације Антонијом Гутерешом.

Током боравка у Њујорку председник Вучић имао је више билатералних сусрета, на којима је са лидерима бројних важних држава света разговарао о тешњој сарадњи.

Такође, разговарао је и са америчким председником Доналдом Трампом, на пријему за светске лидере који шеф америчке државе организује, а који је прихватио позив да посети Србију.

Председник Србије је рекао да ће после састанка у Њујорку у Србију доћи, редом, председници Турске Реџеп Тајип Ердоган, Француске Емануел Макрон и САД Доналд Трамп, и да је и то доказ снаге српске политике.

Вучић је у свим разговорима добио и подршку за европски пут Србије.


"Више немамо униполаран свет као што смо имали раније. По томе може да се види да су УН постале значајнија арена него пре. Ми као представници малих земаља, а Лајчак долази из Словачке, смо задовољни јер ово је једино место где можемо да будемо равноправни и једнаки, где имамо истих 15 минута као и амерички председник Доналд Трамп. То што он говори 45 минута, а председник Турске Реџеп Тајип Ердоган 25 минута, можемо и ми, ако прекорачимо време“, истакао је он.

Вучић је нагласио да су у УН иста права свих земаља, и да је то једна од ретких организација у свету у којима је то случај.

"Србија ће помоћи колико може да УН имају још већу улогу. Биће мање бахатости и ароганција у свету ако то буде тако“, закључио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести