Вучић: Водимо независну спољну политику  у складу с европским интеграцијама

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на конференцији "ЕУ и Србија: заједничка судбина?" ће Србија наставити да води независну спољну политику, као и да је то потпуно у складу са еврoпским интеграцијама као стратешким опредељењем наше земље.
1
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Вучић је у разговору са првим председником Европског савета и бившим премијером Белгије Херман ван Ромпајем рекао да то без сумње не смета једно другом.

Вучић је тако одговорио на питање модератора Наташе Драгојловић из Националног конвента која је приметила да је Вучић недавно у Њујорку рекао да су еврпоске интеграције страртшки циљ Србије, али да је истовремено нагасили важност јачања независности Србје по питању спољне политике.

"Ако анализаирате ситуацију унутра ЕУ, видите да свака земља има право вета по различ питањима и да то омогућава независан статус тим земљама", рекао је Вучић.

Каже да је инсистирао на томе и из неких других разлога, како је рекао, пошто су нам држали повремено предавања људи из раличитих организација и институција неких држава, нарочито када је реч о односу Србје према Кини и нешто мање по питау односа са Русијом и Турском.

Вучић је приметио да су поједине земље у региону добиле и више од 100 милијарди евра помоћи из ЕУ, док то са Србијом није случај и да зато Србија мора да све од себе да како би повећала стопу привредног раста.

Такође, додаје да сваки пут када је ишао у Кину да су га критиковали исти они који су још чешће одлазили у Кину од њега и да је и зато говорио о томе у Њујорку.

"Грађани Србије неће питати вас Ромпаје зашто не живе боље и зашто одлазе људи и да ли ће држава моћи да повећа плате медицинским сестрама за 15 одсто... Ми морамо да водимо рачуна о самима себи. Али, то не значи да бисмо били нелојални Европској унији, као што су то неке државе чланице које су добиле све од ЕУ, али су искористиле прву прилику да окрену леђа ЕУ", нагласио је председник Србије.

Поручио је да је Србија увек била врло одан и поуздан партнер, али да мора да водимо рачуна о себи и да ће тако наставити да ради и убудуће.

Велика разлика између рационалног и емотивног

Вучић је истакао да је Србија на европском путу, али је указао на велике разлике између рационалног приступа и емоција код грађана, који имају колективно сећање на бомбардовање, као и на признање независности Косова.

Вучић је, на конференцији "ЕУ и Србија: заједничка судбина?", упитан да ли се Србија осећа делом Европе, казао да је непобитно да се осећају као Европљани и као део Европе, али имају додатна осећања везано за ЕУ.

"Пола становништва би рекло да се ради о Косову, да виде притисак из ЕУ око Косова, који је све већи. То је проблем, не за мене, јер ћу увек рационално говорити и промовисати идеје ЕУ, јер је то у најбољем интересу Србије, али јесте када је реч о осећањима грађана", објаснио је он.

Вучић је истакао да је увек боље бити "део клуба, него ван њега", подсећајући да 67 одсто укупне трговинске размене Србија има са ЕУ, уз 11 одсто са земљама региона, тако да је 78 одсто са земљама које су део овог простора, а само 20 одсто са свим другима заједно.

Такође, је подсетио и да је 80 одсто директних страних инвестиција из земаља ЕУ, као и да је наш извоз за 71 одсто усмерен на земље ЕУ. Он каже и да је нормално да бирамо демократске вредости ЕУ.

"Међутим, другачија је ситуација када говорите о ЕУ, односно шта грађани осећају. Када побеђујете на изборима то не чините увек најбољим резултатима, већ морате да гледате и емоцију. Грађани ће рећи, без обзира што је Немачка наш највећи трговински партнер са 5,2 милијарди евра размене, а земље региона са 3,8 милијарди, да не воле Немце као што воле друге, јер су признали Косово и бомбардовали нас", објаснио је Вучић.

Он је подвукао да постоји много ствари према којима људи имају колективно сећање и да то може бити проблем за пласирање идеја, те да ће то бити случај и наредних десет година.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести