Зрењанинци ће од септембра пити здраву пијаћу воду

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је зрењанинско постројење за прераду воде како би се на лицу места уверила зашто касни званичан почетак рада фабрике воде у овом граду.
zrenjanin
Фото: Танјуг (С. Миљевић)

Како је речено, средином јула постројење за прераду воде коначно би требало да почне са радом. Уследило би испитивање квалитета воде, добијање дозволе за рад и скидање забране за употребу пијаће воде, после чега би, од септембра, Зрењанинци и званично имали здраву воду у својим чесмама.

Премијерка је одржала састанак са градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем, представницима компаније „Группо Зиллио“, која је инвеститор постројења, као и са заинтересованим грађанима и представницима медија. Цео састанак био је отворен за јавност, а грађани су могли да постављају питања у вези са постројењем за прераду воде.

- Заједно смо у свему овоме, јер је ово најважније питање за грађане Зрењанина. Овде смо да га заједно решимо, то је сврха моје посете – нагласила је премијерка Брнабић, уз напомену да су с њом у посету дошли и представници неколико министарстава.


Питања и одговори

Представник грађана Александар Јанков, иначе локални одборник покрета „Доста је било”, Александар Коровљев и локални новинар Бојан Павић питали су инвеститора, представника Групе Зилио, да ли је реално да грађани, након тестирања воде у јулу и после још месец дана испитивања квалитета, у септембру могу очекивати испоруку здраве пијаће воде.

„Ако постројење не буде радило, ја ћу први узети чекић да га разбијем. Ако до тада не буде радило, онда заиста имамо системски проблем, који није лако решити. Нама је највише у интересу да оно почне да ради, јер смо инвестирали огроман новац, желимо да што пре почнемо да наплаћујемо нашу услугу”, рекао је Ненад Обрадовић, директор „Синертека“ који је инвеститор.


Она је нагласила да су постојали рокови за почетак рада постројења који су се, из једних или других разлога, продужавали, додајући да је опет, због непредвиђених околности, рок продужен до средине јула.

- У међувремену, имали смо разговоре са представницима грађана, јер сам хтела отворено да причам о овоме и да предочимо јавности све оно што смо до сада радили по овом питању. Решавамо вишедеценијски проблем у Зрењанину и то је добра ствар. Када радите нешто први пут, нешто што нико други није решавао деценијама, онда се догађају овакве ствари. Битно је да немамо шта да кријемо и да желимо да комуницирамо са грађанима и медијима – нагласила је Брнабић, додајући да је у многим крајевима у Војводини вода за пиће лошег квалитета и да ће се држава потрудити да тај проблем у наредном периоду реши и у Кикинди.

Фото: Танјуг (С. Миљевић)

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је подсетио да проблем са водом за пиће није од јуче и да је актуелан деценијама уназад.

- Квалитет воде није мењан, само су се прописи у међувремену променили. Зато је 2004. године вода из градског водовода забрањена за пиће и припремање хране, и та забрана је и данас на снази. Подсетићу вас да је 2012. године, са немачком компанијом „Васертехник“, потписан уговор о изградњи фабрике воде, по ком је град требало да плати 28 милиона евра само за израду постројења, а затим и да плаћа пречишћену воду. У том случају имали бисмо најскупљу воду на Балкану, а можда и шире – нагласио је Јањић.


Шта је са селима

Председницу Владе интересовало да ли ће и за житеље 22 села општине Зрењанин, такође, бити обезбеђена пијаћа вода, с обзиром на то да ће фабрика у Зрењанину пијаћом водом снабдевати само грађане Зрењанина.

„Тренутно радимо студију која ће нам показати да ли одавде можемо да вучемо воду или је јефтиније да то сепаратно у овим насељеним местима решавамо. Који год модел да буде у питању, Град ће урадити све што треба да и грађани у 22 села у околини Зрењанина добију здраву пијаћу воду”, одговорио је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.


Он је напоменуо да је због тога актуелна власт раскинула уговор са немачким инвеститором и нашла другог партнера, који сам финансира изградњу постројења. Тендер је успешно завршен, потписан је уговор са компанијом „Группо Зиллио“, а онда су настали проблеми, између осталог и око различитог тумачења прописа.

- Фабрика је једно време почела са радом и Зрењанинци су имали прилику да виде како изгледа прерађена вода. Међутим, настали су нови проблеми и рокови су померани од стране инвеститора – истакао је Јањић и додао да ће, када постројење проради, анализе воде бити редовне, на сваких неколико сати, и да ће бити јавно рађене. Рекао је и и да се 1.100 километара водоводне мреже у граду испира како би, када почне испорука воде из новог постројења, вода била задовољавајућег квалитета у свим деловима града.

Представник инвеститора Ненад Обрадовић такође је подсетио на хронологију догађаја око изградње постројења. Обрадовић је објаснио и шта је довело до нових померања рокова.

- Након пробног рада дошло је до оштећења опреме, а филтери су били загушени муљем из воде. Због тога смо конталтирали стручњаке из иностранства. Било је потребно да набавимо додатну опрему и уз помоћ државе, која нам је изашла у сусрет, добили смо позајмицу за набавку те опреме, чију испоруку очекујемо. Ми смо у претходном периоду преносили градоначелнику рокове које смо добијали од добављача опреме – казао је Обрадовић, и нагласио да су у питању објективни узроци који су довели до одлагања почетка рада постројења. Он је замолио грађане за још мало стрпљења.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести