Кондициони тренери Воше: Не може фудбалер да се спреми без фудбала

НОВИ САД: Корона вирус све нас је ставио у улогу истраживача, јер се свет никада раније није срео с оваквим непријатељем. Свако од нас због тога тражи начин како да му се одупре, супротстави и победи га. Неко то чини с мање, неко с више успеха, а међу онима који траже решења, трудећи се да осмисле неке нове, иновативне ствари су и спортисти.
v
Фото: Privatna arhiva

У немогућности да тренирају у колективима, самим тим остајући без прилика за дуеле, шутеве, избачаје или скокове, њихови тренери, пре свих, постају и изумитељи који проналазе вежбе које ће допринети томе да професионалци барем сачувају ниво физичке припреме. То би, пре свега, требало да њиховим ученицима омогући да спремно дочекају жељени наставак прекинутих такмичења.

Међу онима који су спремно и за кратко време реаговали пред изненадним проблемом, били су Александар Јанковић и Саша Семереди, кондициони тренери Фудбалског клуба Војводина. Увидевши да ће непланирана пауза потрајати, уз велику помоћ клуба, осмислили су тренинге које спроводе ван терена, само уз помоћ конференцијске интернет везе.

У немогућности да играчи имају специфифичне, фудбалске тренинге, потражили смо начин да они, ипак, остану добро физички припремљени, рекао је Јанковић.

Намера им је, како је додао, да одрже њихове функционалне и моторичке способности.

Кроз трчање на отвореним просторима, које допуњујемо радом у кућним условима, успевамо да задржимо телесну композицију фудбалера, како би она остала на оптималном нивоу. Уз то, свакодневно смо у контакту с момцима, пружамо им савете везане за уравнотежену и здраву исхрану, а четири пута недељно Саша Семереди с њима одржава видео-тренинге, вели наш саговорник.

Ипак, реч је о начину вежбања с којим се раније ни играчи, ни ви нисте сретали?

Пре свега, важно је нагласити да се све ово ради како би се смањила могућност евентуалног повређивања наших првотимаца. Никада пауза није била овако дугачка и знамо да ће уводне недеље по повратку у нормални тренажни процес представљати велики проблем и да ће у себи носити још већи ризик од повреда. Управо радимо на томе да спремимо мишиће за оно што ће их тада очекивати. Нисмо до сада то чинили на овакав начин, али нас радује то што сами играчи све јако добро прихватају и што су редовни у време када су тренинзи. Неки од њих раде и преко онога што од њих захтевамо, показују прави професионализам и сигурни смо да ће бити на јако добром, можда и бољем физичком нивоу него у тренутку када је првенство прекинуто. Ипак, не може се фудбалер спремити без фудбала, али сам сигуран да ће тренер Ненад Лалатовић и његови сарадници имати могућност да, радом на елементима саме игре и тактике, у наставак лиге уђу онако како то и планирају.


Све зависи од броја утакмица

Да ли ће Војводина моћи да одигра све преостале сусрете на максималном нивоу и овери већ извесни пласман у европску конкуренцију?

Оптимисти смо, наравно, али све ће зависити од броја утакмица, јасан је био Александар Јанковић.

Како каже, чита то да је тренер Лалатовић изнео очекивање да ће се одиграти још четири утакмице, закључно с 30. колом, плус куп дуели... То би заиста био неки максимум, а све преко тог броја драстично би повећавало изледе да се неко од фудбалера озбиљније повреди. Видим и да УЕФА размишља о томе да се до краја сезоне омогући пет измена тренерима, што, по мени, не би било лоше. Међутим, то би фаворизовало тимове који имају дуже клупе, а питање је за тренере да ли би ту могућност, и колико, уопште користили, поручио је Јанковић.


И млађи стручњак Саша Семереди слаже се с размишљањима искуснијег колеге. Како изгледа сам процес виртуелних тренинга?

Процес је подељен на три основне активности, објаснио је Семереди. Како је додао, први је трчање, с тим да играчи сваке недеље добијају зацртани циљ који потом спороводе у дело у местима у којима се налазе. Ја то пратим преко ГПС-а, имам прецизан увид у њихово кретање, брзину и пређену дистанцу, па на крају сваке седмице састављам извештај о учињеном. Други сегмент чине тренинзи код куће, приликом којих свако ради у свом дому, али се, пиредством апликације Зум, сви видимо и комуницирамо. Реч је о вежбама снаге и превенције од повреда, с тим да тренинг траје између 65 и 70 минута и то у понедељком, средом и петком, у периоду полицијског часа. Уторком и четвртком радимо на спининг-бицикловима које је клуб свим првотимцима обезбедио, што је уједно и трећи део укупног процеса. Све ово значи да имамо десетак активности у периоду од седам дана, навео је Семереди.

Најављује се могућност да ускоро почну инормалнитренинзи. Да ли то значи да ће интензитет рада бити подигнут у времену које је до тада остало?

Већ смо почели да подижемо интензитет рада и план нам је да то чинимо пуне три седмице. Практично смо ушли у режим тренинга као да смо на припремама и одушевљен сам начином на који су играчи све ово прихватили. Видим да се добро осећају, да им се допада начин тренинга и да су веома мотивисани да га спроведу у дело. Управо због тога, убеђен сам да ће почетком маја играчи Војводине бити у оптималном стању када буду почели с фудбалским тренинзима. Наравно, јасно нам је да све ово што тренутно радимо не може да замени тренинге с екипом на отвореном, али нам је намера да одржимо на највишем нивоу функционалне способности чланова такмичарског погона. Посебно бих подвукао то да је клуб учинио све да нам омогући најбоље услове у тренутној ситуацији.


И млађи раде на исти начин

Занимљиво је да и млађе селекције старијег новосадског суперлигаша раде на идентичан начин као и првотимци.

Омладинци и кадети такође користе апликацију Зум, уз помоћ које тренира и први тим, објаснио је Јанковић.

Њихове тренинге, додао је, воде Стефан Косец и Марко Бојаyија, кондициони тренери тих екипа, док се свега придржавају и најмлађи ђаци омладинске школе, додуше уз помоћ видео записа с тренинга првог тима.


Двојица Вошининих врхунских стручњака за кондициону припрему фудбалера нису пропустили прилику ни да додају да међусобно јако добро сарађују.

Делујемо као тим, јер се знамо већ неких 13-14 година. Трудимо се да поделимо обавезе, а јако је битно то што Војводина сада има двојицу кондиционих тренера, баш попут великих, европских тимова. Један тренер не би успео читав посао сам да реализује и мислим да је, дугорочно гледано, велики погодак за наш клуб то што на овај начин реализује укупан рад. Наравно, шеф је тренер Ненад Лалатовић, с којим имамо феноменалну сарадњу, а он и његови сарадници задужени су за коначне одлуке и фудбалски део изгледа наше екипе. Ми смо, опет, подршка читавом том систему, имамо слободу у раду и то је показатељ да сарадња иде у правом смеру, подвукао је Саша Семереди.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести