Завршена Шаховска олимпијада у Батумију: Кина двоструки шампион

Спуштена је завеса на 43. Шаховској олимпијади у грузијском Батумију и после 12 напорних такмичарских дана добили смо нове (старе) олимпијске шампионе.
Sahovska olimpijada (1)
Фото: Репрезентација Србије са селектором Ирином Чолушкином, фото: ШСС

То је репрезентација Кине која је освојила злато и у мушкој и у женској конкуренцији! До сада је обично Русија била та која осваја дуплу круну, али последњих година њихова игра је у благом паду, а са друге стране имамо успон Кине и САД-а. Тако је било и на овој Олимпијади.

У мушкој конкуренцији, како је и било очекивано, три шаховска дива – Русија, Кина и САД су се до последње партије борила за сваки поен и на крају све три екипе су завршиле турнир са по 18 меч бодова. Тада је о сјају освојених медаља одлучивао први додатни критеријум – компликовани Сонеборн-Бергер скор, уместо збира освојених поена по мечевима, као што је обично случај. Према овом критеријуму злато је припало Кинезима, сребро САД-у, а бронза Русији. Занимљиво је истаћи да су и САД и Русија имале по пола поена више од Кине (29 наспрам 28,5), али према Правилнику то је био тек други додатни критеријум. Најпријатније изненађење у опен секцији је екипа Пољске, која је на крају била четврта са 17 меч бодова, колико је имала и петопласирана Енглеска, али са слабијим Сонеборн-Бергер скором. Једина непоражена екипа остала је Немачка, која је на крају остварила 5 победа и 6 нерешених мечева и освојила 13. место.

Наша репрезентација уопште није имала среће са жребом у последња два кола, када се и одлучивало о коначном пласману. Наиме, после важне победе у 9. колу против Колумбије, наши момци су паровани са јаком екипом Норвешке, која је, иако игра без светског шампиона Карлсена, представљала велику препреку. На жалост, наши су овај меч изгубили, а онда су им се, као по казни, после тог несрећног пораза заломили четврти фаворити по рејтингу, изузетно јака екипа Азербејyана! Овај невероватан сплет околности сигурно је помало и психички уздрмао наше репрезентативце, што је резултовало поразом од Азербејyана од 0:4. Заиста лош крај за екипу која је одлично стартовала и одушевила нерешеним резултатом против Русије средином турнира. На крају је Србија, као 45. фаворит по рејтингу, заузела 52. место у коначном пласману.

На женском турниру Кина и Украјина су једине завршиле такмичење без пораза и тако поделиле прво место са 18 меч бодова. При томе су Кинескиње имале солидно бољи Сонеборн-Бергер скор и пола поена више у укупном збиру, те им је потпуно заслужено и припала златна медаља. Треба истаћи да је прва екипа домаћина Грузије, победом над Јерменијом од 3:1 у последњем колу, дошла до бронзане медаље. Прве фаворите Русију скупо су коштали порази против Узбекистана и Јерменије, те су остале без медаље освојивши четврто место.

Нашим дама се, на жалост, на крају турнира поновила ситуација из четвртог кола, када су уместо победе против Турске претрпеле минималан пораз. Слично је било у последњем колу против Казахстана – уместо минималне победе доживеле су минимални пораз и освојиле 22. место. Овај резултат је у границама њиховог просечног рејтинга (биле су 23. фаворит), али остаје жал због чињенице да се могло далеко више – наше ривалке у последњем колу су се на крају нашле на деоби од 4. до 12. места, а заузеле 11. место!

За време Олимпијаде организован је и Конгрес ФИДЕ у оквиру којег су се одржали избори за председника ФИДЕ. Убедљивом већином гласова (103:78) Аркадиј Дворкович (Русија) победио је досадашњег потпредседника ФИДЕ Георгоса Макропулоса (Грчка) и тако постао први човек ФИДЕ.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести