Број преминулих од ковида премашио четири милиона у свету

ЛОНДОН: Број смртних случајева повезаних са корона вирусом широм света премашио је четири милиона, пише Ројтерс који у свом извештају наводи и да многе земље имају потешкоће са набавком довољних количина вакцина за имунизацију своје популације.
korona
Фото: pixabay.com

Иако се број новозаражених и смртних случајева смањио у земљама попут Сједињених Држава и Британије, неколико држава је суочено са недостатком вакцина, јер делта сој корона вируса постаје све доминантнији широм света.

Више од годину дана је прошло док број преминулих од ковида-19 није достигао цифру од два милиона, да би следећих два милиона било регистровано за само 166 дана, наводи се у Ројтерсовој анализи.

Пет земаља са највећим бројем преминулих од ковида су САД, Бразил, Индија, Русија и Мексико, које чине око 50 одсто од свих смртних случајева у свету.

Истовремено, Перу, Мађарска, Босна и Херцеговина, Чешка и Гибралтар, имају највеће стопе смртности у односу на величину популације.

Државе у Латинској Америци суоцене су са најтежим последицама епидемије од марта ове године, будући да је 43 од сваких 100 инфекција у свету пријављено у том региону, према Ројтерсовој анализи.

Болнице у Боливији, Чилеу и Уругвају, углавном имају пацијенте заражене ковидом-19 који су старости између 25 и 40 година, јер се наставио тренд заражавања младих пацијената.

У бразилском граду Сао Паолу, чак 80 одсто пацијената на одељењу интензивне неге чине пацијенти заражени ковидом-19.

Све већа смртност оптерећује и капацитет крематоријума у земљама у развоју, а гробари у неколико земаља присиљени су да проширују гробља.

Индија и Бразил су државе које свакодневно пријављују највише смртних случајева у оквиру једнонедељног просека, а према Ројтерсовој анализи, на Индију отпада сваки трећи смртни случај забележен широм света сваког дана.

Многи здравствени стручњаци, међутим, верују да је званичан број смртних случајева потцењен на глобалном нивоу, а Светска здравствена организација (WХО) је прошлог месеца проценила да је број смртних случајева много већи.

Прошле недеље, индијска држава Бихар је драстично повећала податке о броју жртава након открића на хиљаде непријављених случајева, што је изазвало забринутост да је укупан број смртних случајева у Индији знатно већи од званичних података.

Док се сиромашније нације боре да вакцинишу своје становништво због несташице вакцина, од богатијих земаља се тражи да донирају веће количине вакцина за контролу пандемије.

"Примарно питање у Северној и Јужној Америци је приступ вакцинама, а не прихватање вакцина," изјавила је у среду директорка Панамеричке здравствене организације Кариса Етијен, позивајући земље донаторе да, што је пре могуће, пошаљу вакцине.

Група седам најразвијенијих земаља света (Г7) обавезала се да ће обезбедити милијарду вакцина против ковида-19 како би сиромашним земљама помогла да вакцинишу своје становништво.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести