Држављани земаља ЕУ неће напуштати Британију

ЗАГРЕБ: Држављани земаља Европске уније не намеравају да напусте Велику Британију и врате се у своје земље након Брегзита, пише Дојче веле (ДW)
c
Фото: pixabay.com

Последњег дана овог месеца, Брегзит ће се коначо догодити и Велика Британија ће ући у прелазни период изласка из Европске уније.Борис Џонсон је, подсећа се, био јасан када је рекао да нема блиских веза с Унијом, нема прихватања правне стечевине, нема заједничког тржишта.

Али, неке ће везе ипак остати, а једна од тих веза су и људи, милиони грађана земаља чланица ЕУ који су протеклих година нашли посао и живе у Великој Британији. Реч је о 2,27 милиона људи, међу којима је и повелик број Хрвата.

Неки су, пише Дојче веле, у годинама након што је Британија на референдуму одлучила да оде, учинили исто.

Хрватска новинарка Наташа Магдаленић Бантић, која већ дуги низ година живи и ради у Лондону, каже за Дојче веле да лично познаје четворо држављана Европске уније који су, чекајући расплет догађаја око Брегзита, отишли из Велике Британије.

„Неки се факултети буне да имају мање ЕУ-студената него раније. Истовремено, на пример, у Британију долази да ради знатно мањи број медицинских сестара из земаља Европске уније него пре Брегзита. А потреба се није смањила“, каже Наташа Магдаленић Бантић.

Многе су земље с истока Уније у Брегзиту препознале прилику да врате део радне снаге која је у потрази за бољим животом отишла у Велику Британију. Томе би се можда могла понадати и Хрватска, али исељеници с којима је разговарао Дојче веле, иако одмеравају не размишљају о одласку. Барем засад. За почетак, заштићени су као грађани Европске уније.

Сви грађани ЕУ, наиме, имају право на пријаву за такозвани "сетлед статус", ако у земљи бораве дуже од пет година, а немају држављанство, или за "пре-сетлед статус" ако бораве краће од пет година.

То је, наводи се, нова врста имигрантског статуса уведена управо за грађане ЕУ која би требало да им омогући да остану и нормално живе и раде у Британији.

Тај статус има и бивша новинарка Штефи Јукић Лорковић која сада у Лондону ради у једној агенцији за запошљавање. Она и муж информатичар имају "пре-сетлед статус", за држављане ЕУ који су у Великој Британији краће од пет година. Добијање тог статуса описала је у разговору за Дојче веле као „једноставно и брзо“ и мисли да се то неће мењати. „Наравно, никад се не зна какве ће одлуке бити донесене, али не очекујем да ће бити проблема“, каже.

„Не размишљамо о одласку, нити било ко од пријатеља и колега размишља да оде. Опет, можда нам је свима перспектива другачија јер смо у Лондону, али како сад ствари стоје, не намеравамо се у догледно време селити нити враћати у Хрватску“, говори Штефи Јукић Лорковић.

 

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести