Какав је прави однос снага у Јемену?

САНА: Хути су објавили да су без ичије помоћи са 10 дронова напали највеће саудијско нафтно постројење, али Саудијци и Американци тврде како иза напада стоји Иран.
e
Фото: pixabay.com

Мајк Помпео, државни секретар САД, дао је изјаву из које је очито да у Вашингтону циљају на Техеран: "Иран је сада покренуо нападе без преседана на светске залихе енергентима”.

Загребачки Јутарњи лист оцењује да је Помпеов наступ лако схватљив, с обзирома да теократска диктатура Саудијске Арабије спада међу главне америчке савезнике, а Иран међу - непријатеље.

Ту су поклапају интереси САД и Израела, који Иранце, такође, сматра главним непријатељима јер наоружава шиитски Хезболах у Либану.

У таквом сплету Саудијци су оптужили Техеран да је Хутима обезбедио ракете и беспилотне летелице који су коришћени у нападима на саудијске градове, пише Јутарњи лист.

Саудијски државни медији одмах су известили како је престолонаследник Мохамед бин Салман у телефонском разговору рекао америчком председнику Доналду Трампу да је Краљевство "вољно и способно" да одговори на нападе на нафтна постројења за која су одговорност преузели Хути.

Заузврат је Трамп Салману потврдио да су САД спремне на сарадњу с Краљевином како би заштитило његову безбедност након напада дроновима.

Слична се ситуација догодила у мају када су САД и Саудијци оптужили Иран за напад на два танкера у Персијском заливу.

Убрзо су Сједињене Америчке Државе послале носач авиона УШ "Абрахам Линколн" у Персијски залив "како би се спречили ирански напади на америчке објекте", иако службена истрага, коју су водиле земље чија су пловила тада нападнута - Уједињени Емирати, Саудијска Арабија и Норвешка, није нашла доказе да иза њих стоји Иран.

С друге стране, тешко је веровати да су Хути сами способни да управљају софистицираним нападима дроновима на удаљене циљеве у Саудијској Арабији, са којом ратују већ пет година.

Након што су снаге Хутија ушле у главни град Сану у септембру 2014, Саудијска Арабија припремила је коалицију 10 земаља, у којој су били Уједињени Арапски Емирати, Јордан и Мароко, те почела крвави рат.

Испоставило се да немају довољно способности и снаге да сузбију непријатеље, па ће рат у Јемену бити дуготрајан и исцрпљујући, а у међувремену је међународно признати председник Абдрабух Мансур Хади побегао у Саудијску Арабију.

Хути су зеиди, што је не баш правоверан облик шиитског учења, али као непријатељи Саудијаца сарадују с Ираном, иако обавештајни стручњаци процењују да је утицај Техерана прилично ограничен.

У Јемену су донедавно постојале две зараћене стране - прву је предводио шеф јеменске владе Абдрабух Мансур Хади, кога подржава Саудијска Арабија, а другу лидер Хутија Абдул-Малик ал-Хоути, кога помаже Иран.

Летос су се из игре повукли Уједињени Арапски Емирати, који су почели да подржавају Прелазно веће Јужног Јемена (СТЦ) које води Аден Ајдарус ал-Зубаиди, чије су снаге у августу заузеле највећи део Адена.

Другим рецима, Саудијци су де факто изгубили Јемен, а упркос најмодернијем наоружању, нису способни да заштите ни властиту државу, а камоли негде да уводе ред. Зато желе да се укључи Америка, закључује Јутарсњи лист.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести