Коцијас: Бугарска није схватила да је у С. Македонији рођена нова нација

Никос Коцијас, бивши министар спољних послова Грчке, изјавио је да је бугарска блокада Скопља на путу ка ЕУ "тон који долази из крајње десничарске странке ВМРО на чијем је челу министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов"
Nikos Kocijas/TUMAY BERKIN
Фото: EPA/TUMAY BERKIN

АТИНА:Бивши министар спољних послова Грчке и један од креатора Преспанског споразума, којим је Северна Македонија добила то име, Никос Коцијас, изјавио је да је бугарска блокада Скопља на путу ка ЕУ "тон који долази из крајње десничарске странке ВМРО на чијем је челу министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов".

"Бугарска није схватила да је у Северној Македонији рођена нова нација која има свој језик. Уместо да поштује и да доприноси миру и пријатељству народа у региону Бугарска делује дестабилизујуће тако што се претвара да је Херкулес без мишића", рекао је Коцијас у интервјуу за бриселски Еуроактив.

Коцијас, такође, подсећа да је Атина упозорила Европски савет да Каракачанов спроводи политику изван оквира ЕУ након што је током бугарског председавања ЕУ постављена статуа лава у башти Националне палате културе који је држао штит са мапом санстефанске "Велике Бугарске".

Говорећи о преговорима који су вођени између Скопља и Атине о решавању вишедеценијског спора око уставног имена сада Северне Македоније, Коцијас каже да је договор постигнут, јер су успели да изграде поверење директном комуникацијом и уз ограничено присуство посредника.

„Присуство посредника у одређеним тренуцима када добро познаје тему је неопходно, али не током трајања преговора", оценио је он и додао да „изузетно племенит и ефикасан" посредник УН у спору између Скопља и Атине Метју Нимиц није био присутан у две трећине преговора.

Како каже, посредник понекад отежава ствари, јер када две стране преговарају преко посредника обе стране покушавају да убеде њега и тако само цементирају своје позиције.

"С друге стране, рекао је, када двоје директно преговарају, они су прецизнији. Две стране истичу своја главна питања, а затим истражују да ли их могу ставити у позитиван пакет за обе стране", објашњава он.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести