overcast clouds
7°C
07.11.2025.
Нови Сад
eur
117.2295
usd
101.8413
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗЛАТНО ПРАВИЛО ДА БОЈЛЕР ДУЖЕ ТРАЈЕ И МАЊЕ ТРОШИ Савети електричара уштедеће вам новац

07.11.2025. 08:24 08:35
Пише:
Извор:
Бизнис Курир
Илустрација, Канва
Фото: Илустрација, Канва

Електричар открива када гасити бојлер, а када га држати укљученим, као и како термостат на 60 степени штеди струју и продужава век уређаја.

Електричар открива када је паметније гасити бојлер, а када га оставити укљученим и како уз једно подешавање можете знатно смањити рачун за струју. Кључ штедње је у термостату - никада га не подижите изнад 60 степени.

Вечна дилема о бојлеру и даље дели мишљења: да ли га држати стално укљученим или палити по потреби? На форумима и друштвеним мрежама расправе не престају, али стручњак коначно доноси јасан одговор.

Шта каже електричар?

Није тачно да је економичније да бојлер ради непрекидно.

Самци и парови: рационалније је бојлер палити само по потреби.

Породице с више чланова: практичније је да буде стално укључен, јер се топла вода користи чешће.

Важну улогу има и намена бојлера - ако га користите само за туширање, повремено паљење је сасвим довољно. Код већих проточних бојлера који се користе и у кухињи, има смисла да буду стално у функцији.

Дакле, најштедљивије је укључивати бојлер по потреби и користити га у јефтинијој тарифи струје.

Златно правило за мањи рачун и дужи век бојлера:

Подесите термостат на 55-60°Ц. Испод 55°Ц не ствара се каменац, док на температурама око 90°Ц долази до његовог наглог накупљања, посебно због тврде воде у већини домаћинстава.

 

Бизнис Курир

Извор:
Бизнис Курир
Пише:
Пошаљите коментар