Породица Марчета у Житишту узгаја аронију

ЖИТИШТЕ: Породица Марчета из Житишта одлучила је да свој кућни буyет допуни узгојем све популарније здраве биљке – ароније.
marceta aronija1
Фото: Бојан Марчета, фото: Приватна архива

На 20 ари засадили су 700 жбунова ароније, а ових дана почела је берба првих бобица.

- Размишљао сам чиме бисмо се могли бавити, а да није превише захтевно и избор је пао на аронију, која је све популарнија у здравој исхрани. Одлучили смо и да аронија буде узгајана на органски начин. Када кажем није захтевна, то значи, пре свега, да кад доспе не мора одмах да се убере. Бобице могу на жбуну да стоје до марта, и у снегу, и ништа им се неће десити - објашњава Бојан Марчета.

Највећи проблем код узгоја ароније су рутаве бубе, које су Марчете ове године скидали ручно.

- Рутаве бубе могу да за неколико дана „оберу“ хектар ароније у цвету и од рода онда ништа. Ако се тај проблем реши, остало није страшно. Аронија је сада спремна за брање, али ми беремо ручно само онолико колико имамо наручено. Јуче 80 килограма, данас 50, колико треба - каже наш саговорник.

Пун род аронија достигне између седме и осме године. Марчете већ имају план да, ако све буде ишло како треба, догодине већу количину ароније прераде у сок и пекмез, а ако буде изнад просечног рода, и у ракију.

- Цена ароније је у старту била и 700 динара за килограм, али сада је пала на 200 – 250 динара. Задовољни смо и том ценом, али је много исплативије прерадити је и то нам је план како нам се принос буде повећавао - истиче Марчета.

Аронија је врло здрава бобица и може се јести и сирова, мада, како каже наш саговорник, није посебно слатка. Марчете је једу док је беру.

- Сва су нам уста плава док је беремо, али стварно уживамо - додаје Бојан Марчета.  

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести