Рума: Осморо запослених брине о 35 особа са сметњама у развоју

Центар за социјални рад Општине Рума добио је лиценцу за рад од ресорног министарства прошле године, а суфинансирани пројекти Европске уније с услугама за особе са сметњама, заживели су и сада се у потпуности финансирају из буyета локалне самоуправе.
1
Фото: Dnevnik.rs

Директор Центра за социјални рад Рума Слободан Красић каже да су имали услугу дневног боравка и дневног центра, да би добијањем лиценце два пројекта постала сједињења у једну услугу под називом Дневни боравак за децу, младе и одрасле.

-То је сада једна услуга, али с обзиром на године и болест, корисници су подељени у две групе. Пре подне долазе млађи, већ од шест година. У ту групу улазе сви до 24 године. Поподне долазе одрасли, а најстарија корисница има 39 година- каже Красић.

Дневни боравак ради у првој смени од 8 до 13, и у другој од 13 до 18. У боравку је запослено осморо радника- педагода, дефектолога, васпитача, социјалних радника. Боравак користи 35 особа са сметњама у развоју.

- Сваки дан је другачије, јер је ипак у питању боравак, некад их буде 25, некад 28, све зависи. Долази двадесеторо млађих из старог Дневног боравка, а пројектом који је трајао од 2015.до 2017.године 15 корисника је прешло је обједињен Дневни боравак- каже Красић и додаје да број осцилира, јер некад деца имају вирозу, па не дођу, или је неки други разлог у питању.


Надају се сензорној соби

Дневном боравку потребна сензорна соба, за коју је Центар за социјални рад већ писао пројекат, који се изјаловио, иако су имали и консултације и савете са стране. Јавила им се и једна организација која је тај пројекат преузела и проследила ка Влади Норвешке, која дели донације, али се на то још увек чека.

- Та соба је наставак бриге о болести те деце и био сам сигуран да ћемо добити. Ипак, и даље се надамо и очекујемо- каже директор Красић.


Директор Центра за социјални рад Рума напомиње да је Дневни боравак за особе са сметњама у развоју заживео, функционише врло добро, сада већ по устаљеном распореду.

-Имамо и сарадњу са школама у које иде старија група. Они иду у Пољопривредну школу где уче рад са животињама, упознају природу, али и Средњу стручну школу „Бранко Радичевић”, где похађају часове кулинарства и моделарства- каже Љубишић и додаје да корисници лети посећују и Спортски центар, те базен, где имају часове пливања.

Активности имају и у средњим школама у Новом Саду, као и добру сарадњу, тврди Красић, али и са школама у Сремској Митровици, са којима имају размену искуства, те се међусобно посећују. Крај је године, па има више догађаја. Најавили су се и бајкери који би као Деда Мразови желели да посете Дневни боравак и поделе поклоне.

М.Стакић

Фото: Ј.Ивановић

Пројекат „Равноправнност у Руми” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести