Ако не буде договора, протест у Београду

Синдикати јавног сектора су широм Србије једночасовним штрајком упозорења изразили незадовољство предложеним решењима у Нацрту закона о систему плата запослених у јавном сектору.

 Штрајк је, према речима председника Синдиката јавне управе Његоша Потежице, одржан између 11 и 12 сати и то у 85 одсто организација у којима тај синдикат има чланове, углавном у геодетским управама, пореским органима, другим републичким органима, градским управама, болницама, али да нема прецизне податке о томе колики је био одзив чланства.

Синдикати јавног сектора поручили су са скупа да неће прихватити даље умањивање права запослених, да ће се залагати за то да се за исти рад обезбеди и иста зарада, као и да неће пристати на мања права од оних гарантованих Законом о раду.
У Новом Саду јавно су иступили запослени у Клиничком центру Војводине, а главни протст одржан је у Институту у Сремској Каменици. Према речима председника ОО Јужнобачког округа Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије Дарибора Стјепановића, хол Института је био мали за све који су се одазвали штрајку.

- Одзив је био солидан и људи су дали до знања да подржавају захтеве синдиката. Треба да истрајемо и не попустимо, јер смо дотакли дно. Ми тражимо да се поштују одредбе Закона о раду. У суботу сидникати имају разговор с премијером Александром Вучићем, а након тога је састанак Социо-економског савета, којем ће присуствовати премијер. Уколико се не постигне договор, планирамо организоавње великог протеста у Београду, око 25. фебруара - рекао је Стјепановић за “Дневник”.

Синдикалци сматрају да је потребно да се измени или повуче Предлог закона о систему плата у јавном сектору, а проблематичне су ставке о накнади за топли оброк и регрес, који би према прдлогу требало да буду урачунати у коефицијент за обрачун плате. Стјепановић каже како је предлог сидниката да се ове ставке обрачунавају посебно, па и да за почетак износе један динар.

- Свесни смо да је криза и прихватамо да нема пара. Али, када једном изађемо из кризе, остаје могућност преговора за износ ових ставки. Такође, накнада за годишњи одмор је спорна, јер је предлог да се она обрачунава на основу основне зараде, а ми хоћемо да то буде на основу 12-омесечног просека. Тражимо да се поштује Закон о раду , који прописује како се све накнаде обрачунавају - рекао је Стјепановић.

Љ. Петровић

Ко је прочитао текст закона

За суботу је планиран састанак синдиката јавног сектора, чланова Социјално-економског савета и ресорних министара с премијером Александром Вучићем, а тема су предложена решења у закону о систему плата запослених у јавном сектору. Тај састанак најавила је и министарка и потпредседница владе Кори Удовички, а поводом примедби синдикалаца на текст закона она их је позвала да најпре прочитају текст закона, па онда да протестују.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести