Ђерлек: Не важи више правило да ковид погађа само старије

БЕОГРАД: „Не важи више правило да ковид погађа само старије, јер међу оболелима имамо групу од 20 до 40 година старости са тежим клиничким сликама”, истакао је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.
djerlek mirsad/tanjug/rade prelic
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Мирсад Ђерлек

Ђерлек је, упитан која је старосна структура умрлих од короне, колико је деце хоспитализовано, на конференцији за штампу казао да је трећи талас надмашио прва два.

„Тренутно у статистици имамо већи број пацијената него у прва два таласа. Нисмо очекивали да ће овај талас бити тако снажан, ни да ће толико дуго трајати. Због тога водимо озбиљну политику и Кризни штаб је врло обазрив приликом доношења нових мера“, подвукао је он.

Ђерлек је казао да тренутно у болници има ковид пацијената свих животних доби, од бебе која је била скоро у Драгиши Мишовић па све до старијих грађана.

„Може се рећи да у овом тренутку преовладавају теже клиничке слике и да су у великом броју преминулх старији. Што се тиче обољевања имамо групу од 20 до 40 година са тежим клиничким сликама“, нагласио је он.

Ђерлек је казао да је и сам био сведок у клиничком раду да и млађи људи за пола сата из лаке или средње тешке слике заврше на респиратору и изгубе борбу за живот.

Нове мере, наћи баланс између здравља становништва и економије

Ђерлек је изјавио да се у овом тренутку анализира ситуација са корона вирусом, како би се донеле најбоље нове мере, које ће бити саопштене за дан или два.

Како је рекао, разматрају се мере попут ношења маске на отвореном, посебно у пешачким зонама, које су препуне, а размишља се и о ониме на шта, каже, сви скрећу пажњу - о ноћним клубовима и сличним местима која су извор заразе.

"Морамо наћи добар баланс између заштите здравља становништва и економије, а пре свега се разговара да се нађе начин и модел да се поштују донете", рекао је Ђерлек на прес конференцији.

Он је поновио да ће у наредних дан-два бити коначно и прецизно саопштене нове мере, али је апеловао на грађане да поштују мере, а посебно на младе, будући да иде викенд, да буду са породицама, а не у клубовима и местима где су велике гужве и где је могућа трансмисија и преношење вируса.

На питање шта кочи усвајање нових мера, Ђерлек је рекао да ништа не кочи, већ се тражи најбоље решење - како избалансирати ситуацију и заштитити животе људи, али и економију, јер од нечега морамо да живимо.

Маске спречиле ширење сезонског грипа

Државни секретар Ђерлек изјаво је данас да је ношење маски ове године спречило веће инфекције сезонским грипом, али да је помогла и вакцинација.

Раније данас пулмолог Бранимир Несторовић указао је да је ове године обољевање од сезонског грипа мање за чак 96 одсто, а на питање новинара да ли је разлог тога ношење маски, Ђерлек је одговорио да маске осим што штите од короне, штите и од свих осталих вируса.

"Имамо податке да је ове године мањи проценат оболелих од сезонског грипа, није баш 96 одсто мање, али евидентно је да је мање", рекао је Ђерлек.

Поред маски, додаје, мањем обољевању од сезонског грипа помогла је и вакцинација.

Ђерлек је подсетио да је држава ове године обезбедила 500.000 доза вакцина против сезонског грипа, а уверен је да ће, уз ангажовање државе, бити набављено још и да ће бити вакцинисано између 700.000 и 800.000 људи.

Мањи контигент Фајзерове вакцине до краја децембра

Ђерлек је потврдио данас да ће вакцинација грађана против короне почети већ у децембру напомињући да ће то, ипак, бити за мали број грађана, пошто ће до краја године стићи само мањи контигент Фајзерове вакцине од укупно 1,8 милиона долаза.

Упитан на конференцији за новинаре да прокоментарише најаву Фајзера да ће тек око марта њихова вакцина бити за глобалну употребу и како је онда председник Александар Вучић рекао да ће код нас вакцинација том вакцином почети до краја године, Ђерлек је казао да председник Вучић није ни рекао да ће бити одједном набављено свих 1,8 милиона вакцина, већ да ће први контигент стићи до краја године.

Ђерлек је додао да је свакако о реч о малом броју доза у том првом контигенту, као и да се очекује да ће до марта односно у првом кварталу следеће године стићи око 350.000 доза, док ће остало по кварталима бити дистрибуирано током 2021. године.

"Председник је рекао да ће се водити рачуна који ће се људи први вакцинисати", додао је Ђерлек.

Упитан да ли ће код нас, ипак, почети вакцинација до краја године, Ђерлек је одговорио да хоће, али да морамо бити реални и додао да то неће у почетку бити велики броја грађана.

Истиче да је наша држава учинила све што је могла, а чак и више него многе друге земље.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести