Фабрици: Конфисковати имовину стечену корупцијом

БЕОГРАД: Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је данас да Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала који је ступио на снагу 1. марта иде у добром правцу и додао да је сада потребно ставити фокус на то како да се остваре резултати.
sem fabrici
Фото: Youtube Printscreen

"Сада када смо поставили законски оквир морамо да видимо како ћемо доћи до резултата. Потребни су нам конкретни, видљиви резултати", рекао је Фабрици у Палати Србија на првом округлом столу посвећеном успостављању режима поводом тог новог Закона.

Фабрици је оценио да је потребно да се виде резултати конфискације имовине стечене корупцијом и прањем новца што би показало да не постоји некажњивост.

"Корупција је канцер сваког друштва, и борба против тог зла није важна само због европског пута Србије и економског развоја већ и због грађања и њиховог осећаја правде и поверења у рад владе", рекао је Фабрици. 

Шеф делегације ЕУ је подсетио на извештаје које су урадили ГРЕКО али и ЕУ који указују на недостатке у раду на пољу сузбијања корупције и прања новца у Србији.

"Желимо већи број пресуда", поручио је Фабрици и додао да оптужнице морају да доведу до казни и да јавност то препозна.

"Код необјашњивог богатства морате одузети имовину", рекао је Фабрици.

Корупцију је тешко открити, ту нема метка који се шаље на балистичку анализу, потребно је пратити ток новца да би се дошло до кривичног дела, казао је он и додао да због сложености кривичног дела и судије и тужиоци морају да мењају начин размишљања у раду.

У том циљу ЕУ, како је додао, финансира обуку истражних органа са 3,2 милиона евра.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)
Кубуровић: За седам месеци 142 пресуде за корупцију

Од ступања на снагу новог закона о борби против организованог криминала 1. марта ове године, за првих седам месеци, Посебна одељења тужилаштава поднела су оптужнице против 275 окривљених, а судови изрекли осуђујуће пресуде против 142 особе, од којих је њих 56 је осуђено на казну затвора, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић. 

Кубуровић је истакла и да су тужилаштва гонила различита кривична дела, укључујући и нова, која се у правном систему први пут појављују у изменама Кривичног законика из 2016. године, од којих доминирају кривична дела давање мита, злоупотреба службеног положаја и проневера у обављању привредних делатности. 

“То говори да је наше правосуђе и те како способно да спроведе једну велику и захтевну реформу”, рекла је Кубуровић на отварању конференције "Примена Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организваног криминала, тероризма и корупције". 

Ипак, министарка је изнела и примедбу да у тим предметима нисмо дошли до озбиљних резултата у одузимању имовине стечене кривичним делом. 

“Нисмо задовољни бројем предмета у којима се имовина одузима, ни количином одузете имовине. То треба да буде тема за размишљање и будуће активности полиције, тужилаштва и судова”, рекла је Кубуровић. 

Она је подсетила да је нови закон, који се примењује од марта ове године, усвојен у новембру 2016. године, а истог дана су усвојене и обимне измене Кривичног закона, чиме су , каже, решена нека питања која су дуго била проблем, у закону и пракси. 

Остављен је дуг период, до марта ове године, за почетак примене, како би се сви државни органи, полиција, тужилаштва, судови, али и други - Пореска управа, Пореска полиција, Царина, Агенција за борбу проитив корупције, упознали са новим начином рада. 

У том смислу, навела је да посебно одељење Тужилаштво за органзиовани криминал први пут има запослене финансијске форензичаре, као државне службенике. 

“Када је први нацрт објављен, у јесен 2015. године, многи су се јавили да оспоре садржину оваквог приступа као преамбициозну и нерелано спроводиву. Министарство и Влада су упркос свим препрекама и покушајима разних интересних група да спрече доношење и примену оваквог закона о организованом криминалу и корупцији и измењеног Кривичног законика, ове законе усвојили и од 1. марта ове године почела је њихова примена”, рекла је Кубуровић. 

Dorde Dokanovic
26.09.2018 • 13:28
Poginu tetka ko nista! :-)
EUR/RSD 117.5792
Најновије вести