Клинички центар Војводине набавио апарат за проточну цитометрију

Најмодернији апарат за проточну цитометрију, односно мерење ћелија у крви и костној сржи, стигао је у Центар за лабораторијску медицину Клиничког центра Војводини и захваљујући њему подигнут је ниво лечења у хематологији.
д
Фото: Dnevnik.rs

Управница Клинике за хематологију КЦВ професорка др Ивана Урошевић каже да су први у Србији који су набавили овај апарат најновије генерације.

- Апарат мери ћелије у крви и костној сржи, односно у биолошком узорку и значајан је јер даје објективну, брзу и тачну анализу карактеристика ћелија. Најзначајнији је у хематологији, али и у патологији и биохемији. Он анализира унутрашњост, а не површину ћелије. Значај за хематологију је што дефинише врсту акутних леукемија и што ођедном ради крактеристике ћелија и то великог броја ћелија и бројних параметара. Савремена дијагностика акутних леукемија подразумева примену овог апарата - казала је др Урошевић и додала како до сада такве анализе нису могле да се раде у Клиничком центру Војводине, већ су узорке слали на анализу ван куће.

Леукемије нису исте и различите леукемије се различито лече, јер немају исти терапијски приступ. Старије генерације овог апарата постоје у више здравствених установа, али је ово што је добио КЦВ најмодернија опрема и нема је нико други у Србији.

Апарат мери ћелије у крви и костној сржи, односно у биолошком узорку и значајан је јер даје објективну, брзу и тачну анализу карактеристика ћелија. Најзначајнији је у хематологији, али је битан и у патологији и биохемији (др Ивана Урошевић)

- Значајно је што је Покрајински секретаријат за здравство препознао важност набавке овог апарта, због пацијената који се лече код нас. Сада је отворено ново поглавље молекуларне дијагностике болести крви у Војводини. Могу да се раде и анализе болести са имунолошким дефицитима, као што је АИДС, али и друга обољења, а поред тога могу да се раде и анализе свих биолошких узорака из периферне крви, ликвора, костне сржи - навела је др Урошевић.

Осим тога, захваљујући анализама, могуће је боље праћење стања оболелих, што даје и боље шансе за преживљавање.

- Апарат одређује заостале малигне ћелије након лечења, које се не виде стандардним дијагностичким методама, чиме се усмерава даља терапија и спречава разбуктавање болести, јер апарат може да види једну од милион ћелија. Овим је подигнут ниво лечења у хематологији, као у потпуно развијеним здравственим системима - напоменула је др Урошевић.

Према њеним речима, значај апарата је и у трансплантационој медицини, односно приликом трансплантације костне сржи. Наиме, апарат броји ћелије потребне за опоравак костне сржи након хемиотерапије. Броје се матичне ћелије како би се видело да ли је број ћелија довољан за трансплантацију.

- Сваке године имамо од 50 до 60 новооткривених акутних леукемија и апарат ће се користити за њих, али и за праћење болести код оних којима је леукемија раније откривена. Сада су нам за дијагнозу потребна два до три дана, да се анализира урозак са постављањем дијагнозе, а до сада нам је требало од седам до 10 дана, па и више, а без додатних анализа, није се знало која је врста леукемије - напоменула је др Урошевић.


Стандард у клиничком лечењу

Апарат је инсталиран пре месец дана, након чега је уследила двонедељна обука запослених који ће радити на њему, а потребна је још једна контрола, пре него што апарат буде свакодневно коришћен.

- До краја године потпуно ћемо овладати методом и она ће бити стандард у клиничком лечењу - рекао је др Чабаркапа и напоменуо да је договорена даља едукација кадра у водећим светским центрима.


Апарат за проточну цитометрију смештен је у Центру за лабораторисјку медицину, а управник Центра др Велибор Чабаркапа каже како ће се примена апарата осим у хематологији, развијати у свим правцима и користиће се и у другим медицинским гранама, као и у трансплантацији солидних органа.

- Могуће је и праћење резистенције на лекове и то што је јако значајно на цитостатике, јер се на тај начин бира најбољи цитостатик - казао је др Чабаркапа и додао како је апарат кошта 250.000 евра, а реагенсе који се користе у анализама одобрава Републички фонд за здравствено осигурање.

До сада се биопсија костне сржи радила имунохистохемијском анализом, што је мање осетљива метода и чекало се дуже на резултат од анализе проточном цитметријом, коју сада могу да изводе.

Текст и фото: Љ. Петровић

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести