Љубав мења свет, Београд и Србију

Парада поноса 2016 под слоганом „Љубав мења свет” одржана је јуче у Београду без инцидената, уз велико присуство полиције и поруку организатора

да су се и Београд и Србија променили и да Прајд за нас постаје уобичајена ствар. „Први пут смо покушали пре 15 година, а погледајте нас данас”, поручио је са бине на Тргу републике један од организатора Бобан Стојановић.

Учесници параде, која је почела после 12 сати, прошетали су од Трга Славија, Улицом краља Милана и Теразијама до Трга републике, где је за крај Прајда одржан концерт.

Медији наводе да је на овогодишњој Паради поноса учествовало око 1.500 људи, да је скуп обезбеђивало око 5.000 полицијаца, а да су приведене две особе, на Славији и на Тргу републике.

Паради поноса ове године присуствовали су министарка Ана Брнабић, градоначелник Београда Синиша Мали, шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић, повереница Бранкица Јанковић, амбасадори САД, Немачке, Италије и ЕУ Кајл Скот, Аксел Дитман, Ђузепе Манцо и Мајкл Девенпорт, те шеф УНХЦР у Србији Фридрих Шодер и посланица у Европском парламенту Тања Фајон. Постајемо нормална земља

Већ трећу годину за редом Београд показује да је град који поштује различитост и бори се против сваке врсте дискриминације - верске, полне, националне, какве год хоћхете”, изјавио је градоначелник Синиша Мали.”Ја сам данас дошао овде да трећу годину за редом покажем да Београд више није исти, да Србија није иста, да неке ствари за које смо мислили да је немогуће да се десе, данас изгледају сасвим нормално”, рекао је Мали. Београд Прајд је доказ да се Србија мења и да постаје нормална земља, поручио је  Мали.”То значи да се Београд мења и да почињемо да делимо исте вредсноти као народи и земље с којима желимо да будемо у будућности”, оценио је герадоначелни.”Учинили смо све да манифестација прође безбедно”, закључио је Мали, у чијем су друштву били и шеф делегације ЕУ Мајкл Девенпорт, шеф декегације УНХЦР Фридрих Шодер, председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић, микнистарка за јавну управу Ана Брнабић, лидер и функционерка ДС Бојан Пајтић и Гордана Чомић...

Почетак шетње прогласила је кума Прајда Мирјана Карановић, која је рекла да свако нађе начин да се ослободи страха и свој простор слободе, да је људски живот драгоцен, а право да га живмо слободно и неприкосновено.

Учесници прајда су потом, уз музику са разгласа и заставе и балоне у дугиним бојама, прошетали до Теразија, где су се код Споменика обешеним родољубима зауставили како би изразили солидарност са припадницима ЛГБТ заједнице широм света, који су нападани и пребијани само зато што су ЛГБТ.

Затим је на Тргу републике одржан концерт, на којем су наступили Марина Перазић, Бојана Стаменов, Наташа Беквалац и београдски Ђ Вања Бурсаћ, после којег су се учесници Прајда разишли.

Трасу којом су се кретали учесници и ужи центар града од јутрос је обезбеђивао велики број припадника полиције и жандармерије.

Полицијски кордони били су распоређени дуж Улице краља Милана, биле су постављене заштитне ограде на више пунктова, на улицама су били и припадници полиције у опреми за разбијање демонстрација, борна кола, коњичка бригада, а центар града надлетао је хеликоптер.

Након завршетка Прајда, полиција се разилази, а саобраћај се полако нормализује, а очекује се да ће до 16 сати бити успостављен.Репортери  Тањуг а који су били у колони уверили су се да на овогодишњој Паради поноса учествовао и велики број странаца, као и чланови тима шведске полиције, који су у Београд дошли како би подржали Прајд.

Један од учесника, Лазар Павловић из Геј стрејт алијансе, рекао је да је задовољан што је Парада прошла мирно и додао да очекује да ће наредних година Прајд бити све отвроренији, са што мање полиције и обезбеђења.

Он је   Тањуг  у рекао да је важно да постоји континуитет одржавања и да нема прекида, као након 2010. године.

„Драго ми је што се данас десио још један Прајд, мало ми је жао због мањег броја људи него прошлих година и што концерт није био отворен за ширу јавност, иако је било таквих предлога”, навео је Павловић и додао да је можда најзначанији догађај за ЛГБТ заједницу именовање Ане Брнабић на функцију министра.

Страни медији су извештавајући о јучерашњој Паради поноса у Београду пренели да је она протекла без без тензија и инцидената, уз велике мере безбедности.

Е. Д.

Брнабић: Озбиљан помак за ЛГБТ права

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић изјавила је јуче да је одржавање Параде поноса трећу годину заредом веома значајно и да је то озбиљан помак кад је реч о правима ЛГБТ заједнице. „За мене је значајно да се Прајд одржава трећу годину, да је градоначелник Београда ту све три године и да су ту и представници владе”, рекла је Брнабић новинарима уочи почетка Параде, којој присуствује.

Како је додала, то су озбиљни помаци и важно је да уочи Прајда није било великих тензија, како у граду, тако и у медијима. Упитана зашто нема и других чланова Владе, Брнабић је рекла да њој то не смета и да је питање да ли сви треба да буду ту. „Влада је ту ако је неки њен члан ту”, рекла је Брнабић. Упитана о проблему промене матичног броја након промене пола, Брнабић је рекла да се о томе још није разговарало, додајући да је министар тек месец дана. „Разговарали смо о неким другим хитним проблемима, општа толеранција у друштву нам је број један”, рекла је Брнабић.

Тепић: У два дана добијене две битке

Председница скупштинског одбора за европске интеграције Мариника Тепић поручила је јуче учесницима Параде да су у два дана добили две битке, једна је одржавање Параде, а друга померање фудбалске утакмице због тога. Тепић је најавила да ће се за неколико дана, а најкасније до краја јесени сачинити и посланицима предати Декларације против хомофобије.

Скупштински одбори за људска и мањинска права и равноправност полова и за европске интеграције позвали су раније парламент да усвоји Декларацију против хомофобије, а надлежне институције да усвоје Националну стратегију против насиља, која ће препознати насиље над ЛГБТ особама. „То је све као увод да би законодавни оквир ставили тамо где и припада и да бисмо сви живели достојанствено”, рекла је она, наводећи да се та законска регулатива односи на имовинска, наследна и породична права, а на крају и Устав.

Омеровић: Спремност за прихватање различитости

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност оплова Мехо Омеровић рекао је јуче да одржавање Прајда показује спремност нашег друштва да прихватимо различитост и спремност државе да се одупре свима онима који би да крше закон. Одржавање Прајда показује да смо спремни да се мењамо и прихватамо другачије и различите људе.

„И овогодишња Парада је потврда да држава Србија када хоће може да обезбеди и гарантује безбедност за све грађане што Устав и закон прописују”, рекао је Омеровић оцеуњујући да није добро што смо и ове године сведоци великих безбедносних снага и што поново постоје они који би се физички обрачунавали са онима који су другачије сексуалне орјентације.Он је рекао да ћемо морати у будућности мало више да радимо на подизању свести и на томе да су сви људи једнаки и да свако има право да ужива Уставом и законом загарантована права што је у овом случају слобода окупљања.

Мишчевић: Прајд постаје рутина у Србији

Шефица преговарачког тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да одржавање Параде поноса у Србији већ постаје рутина и уобичајена ствар, те да је отворила врата да се нека питања, попут хомофобије или правног статуса, разматрају и у највишим државним телима.

„Ово већ постаје рутина, или најнормалнија и уобичајена ствар и ја бих рекла да је три пута успешно организована парада послужила сврси јер заправо први пут почињемо да говоримо о правим суштинским питањима и проблемима са пријатељима и колегама из ЛГБТ заједнице”, рекла је Мишчевић.Парада је, сматра, отворила врата да се нека питања, као што су хомофобија, правни статус који је нерегулисан, почну разматрати и на таквом месту као што је Скупштина Србије.„То је значај параде и данас и у наредним годинама, са надом да ће те теме бити свакодневне теме којима ћемо се бавити као друштво”, поручила је Мишчевић.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести