Мировић: У Војводини 11 преминулих, у домовима за старе нема заражених

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић саопштио је данас да је у Војводини до јутрос преминуло 11 оболелих од коронавируса.
igor mirovic
Фото: vojvodina.gov.rs

На територији АП Војводине, на данашњи дан, од укупно 3.268 тестираних особа код њих 435 је потврђено присуство вируса ковид 19. Како је рекао Мировић, 54 пацијента су се опоравила.

„Кад је реч о хоспитализацији у Клиничком центру Војводине лече се 134 пацијента, на Новосадском сајму 176, у бањи Јунаковић 14 и у болници у Панчеву 185. Треба рећи да је већина оболелих у болници у Панчеву са подручја  града Београда“, рекао је Мировић.

Он је додао да је веома добро то што нема заражених у геронтолошким центрима у Војводини.

„Тестирали смо поједине у неким домовима, као у Чуругу, и утврђено је да нема присуства вируса“, навео је Мировић.

Он додаје да се у Војводини тестира дневно 200 до 300 са дефиницијом случаја, а да је до сада у покрајини укупно тестирано 3.268 грађана.

Саопштавајући податке о броју пацијената по окрузима, Мировић је навео да је у Јужнобачком округу 142, у Западнобачком 24, Севернобачком41, Јужнобанатском 105, Средњебанатском 25, Сремском 65.

Укупно тестираних на подручку Војводине од почетка кризе до јутрос је било је 3.268.

Одговарајући на питање новинара како објашњавају то што од 9. априла Кризни штаб, нити КЦВ није саопштавао податке о броју пацијената, Мировић је одговорио да се сва питања “на дневном нивоу шаљу Кризном штабу Владе Србије”.

“Ми у Поркајинском штабу смо и до сада имали обичај да не одговарамо сваки дан на питања новинара, већ да то чинимо једном или два пута недељно. Сва дневна дешавања се саопштавају на конференцијама за новинаре од 15 часова. Не можемо свакога дана да одговарамо на питања новинара, јер су људи заузети другим обавезама", рекао је Мировић, додајући да Покрајински штаб шаље саопштења када има значајних промена у смислу повећаног броја оболелих, смртних исхода.

На питање новинара где су смештена деца, чија су оба родитеља заражена, те се налазе на лечењу у болници или прирвеменим болницама, Мировић је рекао да су за тај део задужени локални кризни штабови.

"У Војводини имамо 45 општина и, када је реч о збрињавању деце чији се родитлеји налазе у болници или другим местима, попут сајма и бања, о томе локални штабови треба да воде рачуна. Сваки тај случај мора бити посебно разматран у штабу, посебно ако деца немају родбину или некога другог блиског да буду адекватно збринута, док се њихови родитељи лече", рекао је он.

Директор Завода за јавно здравље проф.др Владимир Петровић додао је да је у Војводини мањи број деце оболео, те да су они на кућном лечењу.

Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, одговарајући на питање новинара у вези са Бањом Јунаковић у Апатину, рекао да је он “спремна просторно и свим капацитетима и запосленима да пруже подршку и негу.

Каже да су у тој бањи “лакши” пацијенти, који или немају симптоме, или јако благе симптоме, те да ће та бања И даље бити привремена изолациона болница за подручје Војводине.

“Сва опрема је испоручена Бањи Јунаковић још прошле недеље, сви запослени прошли су обуку, нема бојазни да би било ко од њих могао да буде заражен, уколико наравно поштују све прописане протоколе”, прецизирао је Гојковић.

Одговарајући на питање да ли пацијенти који нису оболели од цовида 19, добијају сву неопходну медицинску, лекарску помоћ, Гојковић је подсетио на података који је, каже, “изнео прошле недеље, а то је да је у здравственим установама у Војводини од почетка кризе указана лекарска помоћ за више од 50.000 пацијената, који нису оболели од цовида 19”.

Ту се, каже, мисли на онколошке, хематолошке и друге пацијенте.

На питање новинара о броју пацијената у КЦВ који су преминули, јер им је дијагностификован цовид 19, односно од последица тог обољења су пренимули, те колико њих је било на респиратору, Гојковић је изнео податке у процентима, по полу И старости.

"Међу преминулима је 71,4 одсто мушкараца, 26 одсто женског пола, немамо пацијената млађих од 50 година. Умрлих који су старости од 50 до 59 година је 21,4 одсто, од 60 до 69 година је 28,6 одсто, од 70 до 79 година је 28,6 одсто. Три одсто је пацијената који су старости преко 80 година. Сви ти пацијенти су имали озбиљне коморбиритете, сви су били на механичкој вентилацији. У последња 24 сата имамо три пацијента скинута са респиратора и њихово здравствено стање је значајно боље, али и даље је тешка битка”, рекао је Гојковић.

Игор Мировић је, на новинарска птиања о тачном броју оболелих по градовима рекао да “инсистира на томе да директно не говоре за сваки појединачни град постотак, јер је то препорука епидемиолога”.

У комплетном здравственом сектору Војводине има 69 позитивних, од тога су два здравствена радника у тешком општем стању дужи временски период, рекао је секретар Гојковић.

"Остали се опорављају, велики део се вратио на посао, остали су у болницама или привремним болничама, тј. нема оних у кућној изолацији”, рекао је Гојковић.

У Срему је у последња 24 часа регистровано пет новооболелих, па је укупан број оболелих од коронавируса у Срему до данас 63.

У последња 24 сата на територији Срема ни једна особа није преминула.  

У Зрењанину је према последњим подацима Министарства здравља 16 особа заражено корона вирусом, што је у односу на укупан број оболелих у Србији 0,47 процената.

Према званичним подацима 395 особа налази се у самоизолацији на територији града Зрењанина.

У средњобанатској општини Нови Бечеј у самоизолацији су 93 особе, у Новој Црњи 53, Сечњу 48, док је на територији Општине Житиште у самоизолацији 38 особа.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести