Музеј: Губимо статус установе културе

Природњачки музеј у Београду како је саопштено данас из ове установе губи статус значајне самосталне националне установе културе, науке и просвете и постаје радна јединица Завода за заштиту природе Србије
Prirodnjački muzej u Beogradu Foto: Fejzbuk/Prirodnjački muzej, BG
Фото: Природњачки музеј у Београду Фото: Фејзбук/Природњачки музеј, БГ

БЕОГРАД: Природњачки музеј у Београду како је саопштено данас из ове установе ускоро губи свој 125-годишњи статус значајне самосталне националне установе културе, науке и просвете и постаје радна јединица Завода за заштиту природе Србије

Како се наводи, утисак је да је оваква замисао донета напречац, без добре намере и доброг промишљања, а очигледно и без законске припреме", поручују у Природњачком музеју у Београду.

Како додају,125 године после оснивања, Природњачки музеј је још увек у привременом смештају, без простора за нормалан рад и чување и заштиту збирки, без сталне изложбене поставке која би на једном месту презентовала велику природну и културну баштину Србије.

"Осим једног званичног разговора 25. јануара ове године, када је донедавном помоћнику министра предочено неслагање са намерама о припајању Природњачког музеја ресору заштите животне средине, даљих подробнијих и званичних информација и контаката с представницима Министарства културе и информисања није било. Покушаји успостављања дијалога од стране Природњачког музеја нису наилазили на одзив надлежних у Министарству културе", наведено је из ове установе.

Завод за заштиту природе Србије је, иначе, основан 1948. године на иницијативу Природњачког музеја.

Директор Природњачког музеја Милан Пауновић рекао је за Танјуг да се сутра очекује састанак са представницима Министарства културе на ту тему.

ДСС,ДС,ССП о судбини Природњачког музеја

БЕОГРАД: Поводом саопштења Природњачког музеја о намери припајања ове институције ресору заштите животне средине реаговале су данас поједине опозиционе странке противећи се могућем гашењу Природњачког музеја као самосталне установе.

Демократска странка Србије наводи да се ради о чињеници која брине стручну јавност, као и, како кажу, сваког оног коме је стало до очувања наше културне и природне баштине те тражи да се огласи Министарство културе.

"Министарство културе и информисања је дужно да објасни разлоге због којих се институцији која је основана 1895. године и током 125 година рада постигла импозантне успехе у области науке, музеологије и педагогије, одузима статус самосталне установе", наводи се у саопштењу ДСС-а.

Ова странка тврди да је планом детаљне регулације блока на Врачару између улица Крунске, Кнегиње Зорке, Његошеве и Смиљанићеве, предвиђена могућност рушења зграде садашњег Природњачког музеја која је, како наводе, вредно архитектонско наслеђе града Београда.

Демократска странка је такође саопштила да се дубоко противи намери да се Природњачком музеју укине статус самосталне националне установе културе, науке и просвете након 125 година која би требало да се претвори у радну јединицу Завода за заштиту природе Србије, а Странка слободе и правде истиче да је реч о "незапамћеном скандалу" и уништавању историјске целине на Врачару.

ССП оптужује власт како је наводно све смишљено да би се инвеститор "дочепао" атрактивне локације на којој се налази Природњачки музеј.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести