НОВИ УСЛОВИ ЗА ПРЕКИД РАДНОГ ОДНОСА Од 1. јануара жене у пензију са 63 године и 8 месеци и НАЈМАЊЕ 15 ГОДИНА СТАЖА

БЕОГРАД: Од 1. јануара следеће године важиће нови услови за пензионисање жена јер се старосна граница за одлазак жена у пензију помера за два месеца, тако да ће услов за пензионисање бити 63 године и 8 месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања, објавио је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање.
stari penzioneri
Фото: pixabay.com

За мушкараце ће и даље важити исти услови, односно 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Старосна граница за жене се помера у складу са одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је прописано да се старосни услов за жене помера све до 2032. године, када ће услови и за жене и за мушкарце бити изједначени, па ће и једнима и другима услов за пензију бити 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Осигураници оба пола могу остварити право на пензију и ако имају навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

Када је реч о праву на превремену пензију старосну пензију, од наредне године завршава се прелазни период, односно померање услова за жене, па ће од 1. јануара 2024. године за оба пола за остваривање овог права бити потребно 40 година стажа и 60 година живота.

У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести