Обележено две деценије од бомбардовања кинеске амбасаде

БЕОГРАД: Полагањем венаца и минутом ћутања данас је на месту испред некадашње кинеске амбасаде у Београду обележено две деценије од бомбардовања те зграде у коме је погинуло три новинара, а 21 особа повређена. 
k
Фото: Tanjug (Srđan Milivojević)

Скупу који је организовало Удружење новинара Србије присуствовала је амбасадорка Кине Чен Бо, министар рада Зоран Ђорђевић, као и представници Града Београда.

Након полагања венаца испред спомен плоче подигнуте у знак захвалности НР Кини на подршци и пријатељству и у знак сећања на погинуле, амбасадорка Кине Чен Бо рекла је том приликом да су кинески и српски народ били заједно у најтежим тренуцима и да пријатељство две земље постаје све чвршће.

Успоставили смо свеобухватно стратешко партнерство, наша сарадња у свим областима постиже све боље резултате што је у интересу наша два народа, рекла је амбасадорка.

Она је захвалила представницима Владе Србије, Града Београда, медија што се сваке године окупљају на простору некадашње амбасаде Кине на Новом Београду и одају почаст погинулима.

Они ће заувек бити у срцима наша два народа, уверена сам. Кина осуђује бомбардовање Србије и варварски чин бомбардовања кинеске амбасаде на данашњи дан 1999. године, рекла је амбасадорка Кине у веома емотивном обраћању новинарима.

Министар рада Зоран Ђорђевић рекао је да верује да ће пријатетсво два народа убудуће бити на још вишем нивоу,  и да је и сада на високом нивоу, уз обострано уважавање.

Наша жемља жели да са Кином развија односе у свим сферама, а оно што се десило пре двадесет година је цин без преседана у новијој историји  и показује да циљеви нису били само војни већ и цивилни, рекао је министар.

Како каже, данас се одаје почаст онима који су за време бобардовања Југославије дали животе, новинарима из Кине који су обављали свој посао, као и грађанима Кине који су тада били са српским народом у тешким тренуцима.

Никада нећемо заборавити, велики смо народ умемо да праштамо али нећемо заборавити бомбардовање и сваке године ћемо долазити овде да се подсетимо на то што се десило у нади да се тако нешто никад ником неће догодити, рекао је министар рада.

Данас се навршава 20 година од НАТО бомбардовања Амбасаде Кине у Београду. У бомбардовању у  23.45 сати 7. маја 1999. погинули су дописници листа Гуангминг Шибао Син Синг и Ђи Ђинг и новинар агенције Синхуа Шао Јунхуан, а 20 особа је тешко повређено.

Амбасада је погођена са три пројектила, јужни део зграде погодиле су две ракете, једна последњи спрат, а друга приземље.Трећи пројектил срушио је приземље и подрум западног дела здања на Новом Београду - видно обележеног као објекат од дипломатског значаја.

Уништене су, такође, и помоћне зграде у дворишту амбасаде, као и паркирани аутомобили, док су знатна оштећења претрпели и објекти у непосредној близини, посебно зграда “Енергопројекта” и Стамбено-пословни центар ЈБЦ (Ју бизнис центар).

На месту бомбардовања кинеске амбасаде 2009. године откривена је спомен-плоча-симбол пријатељства двају народа.

EUR/RSD 117.5863
Најновије вести