Од новембра више пара свим пензионерима

Измене и допуне Закона о ПИО, којима је престао да важи Закон о привременом умањењу пензија, су ступиле на снагу.
Penzioneri na Štrandu foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Примењиван је пуне четири године јер је био на снази од октобра 2014, и њиме су пензије веће од 25.000 динара смањиване 22 односно 25 одсто.

По објашњењу министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, укидање тог закона значи да ће пензионери који су допринели финансијској консолидацији државе тиме што су им принадлежности биле умањиване, од октобарског чека – који се исплаћује у новембру, добити „пуне” пензије, односно оне за које једино и имају решење Фонда ПИО, с обзиром на то да за умањене нису добијали нова решења.

Такође, истакао је министар, сви пензионери, којих је у овом тренутку 1.712.245, на октобарском чеку добиће повећање које ће се кретати од осам до 13,2 одсто. Колико ће тачно ко од пензионера добити, још се не зна. Само враћање пензија на ниво из октобара 2014. оним пензионерима којима су биле умањиване значи да ће они добити износ који су имали пре четири године, увећан 7,75 одсто, колико је било повећање у протекле три године. Колико ће, поред тих 7,75 одсто који се подразумевају, добити повећање у релацији од осам до 13,2 одсто – знаће се ускоро.

Може се претпоставити да је српска страна о повећању пензија које ће бити у новембру упознала ММФ приликом прошлонедељне сесије, као и да се тек сада дала на рачунање колико ће оно износити за оне који имају мање пензије, а колико за оне који имају веће.

Важна новина измењеног Закона је и да коначно образац М-4, који су фирме биле обавезне да достављају сваке године Фонду ПИО, одлази у пензију. То пак значи да пензионери који од Нове године одлазе у пензију више неће морати чекати неколико месеци да им фирма Фонду достави тај образац и званична статистика објави податке о просечној годишњој заради. Њима ће се као основ за обрачун последње године узимати просек месечних примања за јануар те године помножен с 12.


Бонусе уређује Закон о буџету

Највише полемике приликом расправе и усвајања измена и допуна Закона изазвао је предлог да убудуће о повећању пензија одлучује Влада према економским могућностима државе и укупном расту БДП-а. То је практично означило укидање садашње формуле по којој су се пензије усклађивале 1. априла и 1. октобра у складу с трошковима живота. Висина пензија ће се уређивати Законом о буџету, а по обећањима законописаца, држава ће настојати да повећање прати раст буџетских прихода, дакле, може бити веће и од инфлације и повољније за пензионере.


Један од главних разлога због којих је Фонд у већини случајева доносио привремена решења о висини пензије, а не коначна, сад је решен. Измењени Закон прописује да привремено решење после три године по аутоматизму постаје трајно, што значи да више неће моћи проћи деценија или две док пензионери коначно не сазнају колика им је пензија па се догађало да су или „преплаћени” или им је рачунато мање. У случају да су били „преплаћени”, морали су да враћају повелике своте новца, а у случају да су добијали мање, од Фонда добијају разлику.

Казнени пенали за превремени одлазак у пензију овога пута укинути су само на оне који већ имају бенефицирани радни стаж. Очекивало се, по захтеву син­диката, да се укину за све који превремено одлазе у пензију и то када испуне законске услове за старосну пензију, али је рачуница власти показала да би то било скупо за државу.        

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести