Одржан годишњи билатерални дијалог између НБС и ЕЦБ

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, учествовала је данас са сарадницима на годишњем билатералном дијалогу са Европском централном банком (ЕЦБ).
tabakovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

У име ЕЦБ дијалог је водио Фабио Панета, члан Извршног одбора Европске централне банке задужен за међународне и европске односе, операције на тржишту и надзор платних система, саопштено је из НБС.

Током овогодишњег дијалога посебна пажња је посвећена теми дигитализације и иновација. Представници обе институције презентовали су и актуелна макроекономска кретања, монетарне политике и кретања у финансијским системима, као и мере које су доношене у циљу ублажавања негативних ефеката узрокованих пандемијом ковид-19.

Народна банка Србије представила је предности ИПС НБС система, чији је НБС оператор, који је пуштен у рад 22. октобра 2018. године као први систем за инстант плаћања на Балкану.

„Задовољство ми је што смо данас говорили о иновацијама, јер то показује колико смо као регулатори, али и катализатори промена, радили и урадили. Модернизација и унапређење платног система у Србији је наше стратешко опредељење више од пола деценије", рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Истакла је да смо спроводили значајне реформе и предузимали бројне активности, и да данас наши привредници и грађани имају модерније финансијске услуге, могу лакше, јефтиније и сигурно да врше трансакције.

"Актуелна криза узрокована пандемијом Ковид-19 само је појачала свест да су нове технологије и ефикаснији пословни процеси добродошли и увек потребни у свим сферама модерног банкарства“, оценила је Табаковић.

Други део дијалога био је посвећен макроекономском утицају пандемије и мерама које су донете за очување економија.

Представницима ЕЦБ је указано да је НБС од почетка кризе деловала проактивно и адекватно користећи низ монетарних мера и инструмената који су омогућили брзо и ефикасно снабдевање банкарског и привредног сектора неопходном јефтином ликвидношћу.

Посебно је истакнуто да је Србија ову кризу дочекала економски припремљена и ојачана, са више него адекватним девизним резервама које је НБС током претходних година повећавала, између осталог, и за овакве ситуације.

Наглашени су и позитивни ефекти мера које су предузете у циљу олакшавања положаја дужника, са посебним освртом на резултате у примени мораторијума на отплату кредита.

Поред тога, указано је на очувану високу капитализованост и ликвидност банкарског сектора, историјски најнижи ниво проблематичних кредита уз наставак двоцифрених стопа раста кредитне активности, као потврду стабилности и спремности банкарског сектора Србије да одговори свим изазовима у тренутним ванредним околностима уз обезбеђење повољних услова финансирања привреде и грађана.

„Сви смо реаговали у складу са структурама наших економија, и монетарним и фискалним просторима које имамо. У Србији смо доносили бројне мере за очување ликвидности, повољних услова финансирања, производних капацитета и радних места. Могли смо да реагујемо пакетом мера у вредности од 12,5 посто БДП-а захваљујући потпуном економском заокрету који смо направили у претходних осам година", навела је гувернер НБС.

Табаковић је у дијалогу упознала саговорнике са основним макроекономским показатељима, почев од стопа раста БДП-а у претходне две године, бржег привредног опорвка од пандемије од очекиваног, прилива страних директних инвестиција, до показатеља инфлације и кретања на тржишту рада.

"Да нисмо реаговали брзо и великим пакетом мера, опоравак наше привреде би, због губитка производних капацитета и људског потенцијала, и у 2021. години и у наредним годинама био знатно спорији. Наша правовремена и адекватна економска подршка домаћој привреди, омогућила је да наша економија почне да се опоравља врло брзо, већ у мају, и да до септембра сви кључни привредни показатељи буду на преткризном нивоу", рекла је Табаковић.

Додала је да, ипак, нове здравствене мере из октобра и новембра у бројним економијама који су наши главни трговински партнери упућују на појачану опрезност носилаца политика, и на неопходност нових реакција, ако то буде неопходно.

"Имајући у виду наше јаке трговинске везе с тржиштем Европске уније, темпо опоравка зоне евра и за нас је изузетно важан. Ми ћемо наставити да радимо као и до сада, и да даље оправдавамо поверење грађана и привреде да ће стабилни услови пословања у Србији бити очувани“, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Одржавањем данашњег састанка, настављена је дугогодишња традиција добрих односа НБС и ЕЦБ-а. Први билатерални дијалог одржан је 14. јула 2014. у Франкфурту, када су, на маргинама састанка, тадашњи председник ЕЦБ Марио Драги и гувернер НБС Јоргованка Табаковић потписали Споразум о сарадњи у области спречавања фалсификовања и откривања фалсификованих новчаница евра у Србији.

EUR/RSD 117.5705
Најновије вести