Одржана прва лабораторија друштвених иновација за мир у АПВ

Прва лабораторија друштвених иновација за мир у Аутономној покрајини Војводини, коју организују Центар за културу и образовање Сонта, БалканИдеа Нови Сад и консултантска агенција „Инфинити” из Сомбора, одржана је недавно у Еколошком центру „Радуловачки” у Сремским Карловцима.
д
Фото: Приватна архива

Представници јавног, цивилног и приватног сектора, 30 њих, умрежило се у оквиру тог програма, а заједничким снагама су осмислили неколико идеја које би могле да прерасту у друштвене иновације које би подстакле стварање мира у нашој покрајини.

- Да ли мир већ постоји у Војводини је одлично питање и подложно различитим дискусијама које треба да се увек и стално воде, јер је мир стратешки циљ не само Војводине, већ целе републике, у наредној будућности, те има много простора за рад и развој - каже један од предавача и консултант „Инфинитија” Бранислав Трудић. - Из наше перспективе и праксе до сада, на овом пројекту смо дошли до закључка да у Војводини и даље влада атмосфера сегрегативног мултикултурализма који не посматрамо нужно као добру ствар. Нама је интеркултуралност изузетно важна вредност, принцип и приступ у раду са различитим циљним групама. Желели смо да интеркултуралност као такву промовишемо кроз овај пројекат и кроз рад са корисницима на лабораторији.

Резултати програма су и бољи од очекиваног, те је осмишљено десетак идеја које би могле да допринесу стварању мира - оснивање еко-имања у ком би се неговала социократија, измена тренутног образовног система у Србији који би имао циљ да се у потпуности прилагоди деци, формирање платформе на којој би се умрежавале невладине организације и компаније, прављење различитих апликација, организовање интеркултуралног фестивала и слично.

- Изузетно сам задовољан оним што је овде креирано, има доста простора за рад и развој тих идеја и решења - наводи Трудић и додаје да неке идеје могу врло брзо да освоје одређене донаторе, али и своју публику и заједницу. - Оно што је сигурно, јесте да наша подршка и жеља за сарадњом са овим учесницима неће престати, бићемо ту за њих и гледаћемо на који начин можемо да их подржавамо да реализују те иновације.

Директорка бечејске Предшколске установе „Лабуд Пејовић” Татјана Митић учествовала је на лабораторији са жељом да стекне одређене вештине уз помоћ којих се промовишу и негују људска права, интеркултуралност и мир, као и да подели искуства из своје средине за коју сматра да је добар пример праксе из поменутих области.

- Наша ПУ је препознатљива по двојезичним групама коју похађају деца српске и мађарске националности, а које постоје више од 15 година - каже Митић, истичући да је то лепа и добра слика која показује како се постиже интеркултуралност о којој је реч. - Кад се вратим у Бечеј, пробаћу да окупим истомишљенике са локала који ће бити спремни и заинтересовани да ме саслушају, а и да заједно спроведемо неке активности.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести