Питање имовине Срба у БиХ ставити под контролу матице

БЕОГРАД: Представници удружења за заштиту имовинских права Срба у Федерацији Босне и Херцеговине позвали су данас све, који имају имовину у овом делу БиХ и који су расељени, да поднесу захтеве за повраћај имовине.
1
Фото: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/bs

Истакли су да, како би било решено, то питање мора да се стави под контролу матице, односно Србије, јер удружења и појединци нису у могућности много сами да ураде.

На скупу удружења, у изјави новинарима, Драган Дивјак, из Удружења Срба из општина Босанске крајине у Федерацији БиХ, рекао је да су Срби у БиХ били власници 75 одсто личне имовине, у општинама које су припадале Федерацији.

"Нажалост данас се то мења, то није више тај проценат, већ можда 60 одсто. Сваког дана одузима се стопа по стопа. Покушали смо да отварањем просторија на простору Београда, Новог Сада и Републике Српске подстакнемо оне који имају имовину да се прикључе и да подносе захтеве за повраћај имовине како би се направила оставинска расправа по том питању", рекао је Дивјак.

Како је навео Федереација је "ставила шапу на сву имовину која је још 1946. године остала и са које су се људи раселили у Војводину и друге крајеве".

"Узели су карте из аустроугарске и Отоманског царства и воде се тиме да је то било део Отоманског цартсва и да припада њима. Нико не зна ту проблематику, то морамо да разјаснимо шта се ради са српском имовином у Федерацији ", рекао је он и додао да би требало да се види да ли је формиран правни тим који ће се бавити тим питањем.

Координатор за утвђивање стања српксе имовине на подручју Федерације БиХ Гојко Кличковић казао је да је пре две године почело снимање стања од села до села и да тај поступак још није завршен нагласивши да је он посебно задужен за унско-сански и ливањскии кантон.

"У том делу је нападнуто и узурпирано више од 6. 500 катастарских честица. Користе се законске могућност, односно закони који су Федерацији дали право да се та имовина узима без провере. Довољно је да нема нико на адреси и онда се оставља на огласној табли у некој од општина и то после одређеног рока бива укњижено на шумска газдинства или у неку недефинисану имовину према неким колективитетима, као што су задруге", објашњава Кличковић.

Додаје да на подручју ова два кантона живи тренутно 35.000 Срба и да их било 50.000, пре 10 година.

"Нерешен стстус имовине један је од разлога да Срби не виде сгурност и не очекују да ће кроз одрживи повратак решити проблеме. Имамо преко 58 одсто некретнина и ако то не буде стављено под контролу матице биће још већи проблем. Ово мора бити стратешко питање којим ће се неко бавити и контролисати, јер борба удружења и појединаца неће дати резултате", рекао је Клицковић.

Додао је да би решавање овог питања требало да дође до владе и до Скупштине Србије и нагласио да је оно веома важно за Србе који имају имовину у Федерацији БиХ, те да ће такве захтеве да се матица укључи у решавање проблема послати, пре свега, Одбору за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије.

Координатор Владе Републике Српске Ђорђе Радановић, који се бави питањем српске имовине у Федерацији БиХ, казао је да су до сада имали 10.170 предмета који су прошли кроз канцеларију Владе Републике Српске и друге канцеларије која су формирала удружења грађана.

"Површина која је обухваћена предметима је око 6.000 километара кватратних, мада је то недовољно ако узмемо у обзир 8.400 киломтара квадратних где су већински живели Срби, то је површина као Косово и Метохија или два и по Београда", рекао је Радановић.

Додао је да је важно да српско становништво схвати да је опасност од губитка имовине веома извесна и да се јавља, истакавши да је до сада урађено осам до девет одсто укупног броја предмета у Федерацији.

"Важно је рећи да постоји законска могућност да се подснесе приговор за узету имовину и да се грешка исправи преко суда. Довољно је да имате елаборат или скицу који ће указивати да је суд погрешио. На основу тога доказујете своју имовину, без обзира што је успостављена нова кататарска књига. Уколико је евидентно да је дошло до грешке у књижењу, подносилац захтева подноси доказе и тврди да се извршио погрешан упис на основу кога ће суд по службеној дужности исправити грешку" ,објашњава Радановић.

Наглашава да је важно је да сваки Србин из Федерације који тамо има имовину, али не живи на том простору, посаље надлежном суду информацију о пребивалишту и адресу и разлог зашто шаље допис.

Упитан да ли се грешке исправљају у пракси он је објаснио да се то стално догађа.

"Исправљена је грешка код председника Србије Александра Вучиха у Бугојну када је извршен упис на његовој непокретности. Извршили су упис државе поднет је захтев, и имамо сву докуметацију, да се изврши исправка грешке, што је и учињено и после тога је уписан његов отац", рекао је Радановић.

Додао је да је сарадња са органима Федерације лоша и да је извесно да је њихова није а да се људи јављају за повраћај имовине, већ да би им много више одговарало да српску имовину прекњиже као своју.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести