Планинарско–смучарско друштво Железничар из Новог Сада обележава седам деценија

Од краћих шетњи по Фрушкој гори, такозваног шумарења, пешачења средом, викендом, оријентиринга, планинског трчања, преко високогорских и алпинистичких акција на највишим врховима света, до трасирања и обележавања стаза, едукације, јединственог Фрушкогорског маратона... све то је део мозаика који већ 70 година склапа Планинарско–смучарско друштво Железничар из Новог Сада.
zeleznicar1
Фото: Планинари железничара на Трему, највишем врху Суве планине, фото: ПСД Железничар

Ове године колектив обележава јубилеј од седам деценија постојања, током ког је створено мноштво незаборавних успомена, инспиративних догађаја и манифестација које су одолеле времену и постале традиција. Дуго траје прича једног од најстаријих планинарских друштава у земљи, још од 18. априла 1951. године када је основано потписима 74 члана. Услед пандемије коронавируса Железничар није могао баш на рођендан да организује пригодну свечаност, али у плану је да се то уради касније.

– Чекамо да се максимално побољша епидемиолошка ситуација и дозволи окупљање, па ћемо највероватније у септембру прославити седамдесети рођендан – каже председник ПСД Железничар Недељко Родић. – Доделићемо признања заслужним члановима и подсетићемо се свега што је било и шта је урађено протеклих година, а потом ћемо и малим свечаним коктелом обележити јубилеј.

До тада ће клуб наставити са редовним активностима које ће бити подређене прослави рођендана.


Дневниксарадник Пешачења у природи

Када је 14. новембра 1982. године Железничар покренуо рекреативно–планинарску акцију „Пешачимо у природи“ која се редовно од тада одржава сваке недеље, наш лист је упознао ширу јавност са догађајем који ће уследити, као и сваким следећим, па је било ко могао да се прикључи шетњи. У тексту је детаљно описана стаза туре дуге око 20 километара, али и циљ ове нове акције клуба, која непрекидно траје већ скоро 40 година.


– Имамо наше традиционалне акције, пешачење средом, две суботње – Шумарење и Упознајмо Фрушку гору и једну која се одржава недељом, под називом Пешачимо у природи, која траје већ четрдесет година и никада није прекинута – истиче Родић. – Сваког месеца имамо објављен план акција по Фрушкој гори, али и ван ње. Алпинистичка секција обавља свој део посла, када је реч о обуци, као и редовне активности на одређеним планинама. Једно смо од најактивнијих друштава у Србији, а и најбројније у Војводини, јер имамо око 300 чланова.

Фото: Екипа Железничара на Олимпу, фото: ПСД Железничар

Железничар може да се похвали и вредним штивом под називом „Планинарски времеплов 1951–2005“ чији су уредници Нада и Александар Дамјановић. Између корица је на 463 страна уткано и овековечено првих 54 година деловања клуба. Велики посао је и сада, само пред Надом, јер је у изради наставак.


Од јуна Едукативни центар на Поповици

Железничар има планинарски дом под истим називом на Поповици, а власник је и дома „Др Радивој Симоновић“ ком су планинари дали то име у част Симоновића, због његовог доприноса планинарству на простору читаве бивше Југославије. Ускоро ће тај простор, такође на Поповици, постати Едукативни центар за младе.

– Ове године смо уложили доста енергије и средстава да га обновимо и ту планирамо да држимо радионице, пре свега са децом, основцима и средњошколцима – објашњава Недељко Родић. – Идеја је да као млади постану планинари, да их изведемо у природу, научимо основним планинарским активностима, али и да правимо разне радионице са студентима. Склопили смо сарадњу са ДИФ–ом, преко које ће студенти који имају у склопу својих предмете активности у природи, моћи да раде разне едукације и обуке у том простору. Покренућемо полако и секцију планинског бициклизма. У току су завршни радови и од 1. јуна центар ће бити отворен. Жеља нам је да дом буде инфо центар, у ком ће свакоме бити доступне информације о свему што пружа Фрушка гора.


– У припреми је монографија за године које су уследиле после тог периода, која ће бити завршена ове године, када је све у знаку седамдесетог рођендана. Трећу ћемо издати за век постојања – каже Родић. 

Материјала је бар увек било на претек, јер су чланови Железничара, којих је 1989. године било чак 750, свратили малтене у сваки кутак планете. Пењали су највише врхове Европе и света, од Мон Блана, Елбруса, Аконкагве, Килиманyара, Дамаванда, прелазили су трансверзале, учествовали су на оријентиринг такмичењима, трекингу... Фрушка гора је, међутим, њихова кућа. Осим што познају све стазе панонског бисера, воде и рачуна о њима, одржавају их и обележавају. То се посебно ради пред Фрушкогорски маратон најстарију манифестацију тог типа у Европи, једну од најмасовнијих у нашој земљи, која се 43 године одржава без прекида, а организатор је Железничар. Поред тога, клуб организује и Јесењи маратон, Ноћни изазов и Породичну шетњу, па самим тим чланови Железничара имају доста ствари на које ће се осврнути током обележавања јубилеја, а на које свакако могу да буду поносни. 

Кристина Бугарски

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести