Прошле године у Србији створено скоро 50 милиона тона отпада

БЕОГРАД: Током прошле године у Србији је "произведено" 49,2 милиона тона отпада, од чега 68,8 процената чини неопасни, а 31,2 одсто опасни отпад, објавио је податке Републички завод за статистику. 
e
Фото: pixabay.com

Сектор пољопривреде, шумарства и рибарства, затим рударства, прерађивачке индустрије, снабдевања електричном енергијом, гасом и паром, као и сектори снабдевања водом и управљање отпадним водама, грађевинарства и услужних делатности, створили су 49,2 милиона тона отпада, а највећи удео створеног опасног отпада је у сектору рударства (39,5 одсто). 

Кад је реч о створеним количинама отпада, посматрано по секторима и у односу на 2017. годину, у прошлој години, пољопривреда, шумарство и рибарство бележе пад створеног отпада од 2,4 , рударство раст од 0,6 процената, а прерађивачка индустрија повећање од 6,9 посто.

Снабдевање електричном енергијом, гасом и паром има један проценат мање направљеног отпада, снабдевање водом и управљање отпадним водама раст од 17,8 процената, грађевинарство бележи 4,4 посто више, док сектори услужних делатности имају смањење од 1,9 процената отпада.

У прошлој години укупно је третирано 48,9 милиона тона отпада, наводе статистичари и додају да је од укупно третиране количине отпада одложено 46,8 милиона тона, односно 95,7 процената.

Рециклиране количине отпада у 2018. години бележе раст у односу на годину раније од 13,1 посто, који је углавном, кажу, настао због повећаног рециклирања металног отпада. 

Статистика је израчунала и да је количина рециклираног отпада коришћеног као гориво за производњу енергије већа за 45,9 одсто него 2017. године. 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести